”Det vi byggde upp har raserats väldigt fort”
Lindgren om krisen i Kristianstad och kaoset i Egypten
Publicerad 2019-11-05
Kris i hans förra lag.
Kaos i hans nuvarande.
Här ger Ola Lindgren sin syn på IFK Kristianstads tunga höst och beskriver en märklig handbollstillvaro i Egypten.
– Det vi byggde upp under många år har raserats väldigt fort, säger han.
Ola Lindgren lämnade IFK Kristianstad i januari efter fyra raka SM-guld.
Då låg laget i topp i ligan som vanligt och hade 76 raka segrar på hemmaplan.
En dryg månad senare var hemmasviten bruten och i slutspelet gjorde man sedan fiasko när man åkte ut i semifinalen mot Alingsås i tre raka matcher.
”Lider med killarna”
I dagsläget är Kristianstad ett mittenlag i handbollsligan, går tungt i Champions League trots att man är nerflyttade en division och har dalande publiksiffror.
Lindgren är numera tränare i egyptiska storklubben Al Ahly och förbundskapten för Finland.
Han har följt Kristianstads ras på distans men har också kontakt med flera i klubben.
Han känner ingen skadeglädje.
– Nej, jag fungerar inte så. Jag har många kompisar i klubben och känner för killarna.
Men vad tänker du när du följer vad som händer?
– Klart att man tänker att fallet är rätt stort mot vad det var tidigare, med nästan samma lag. Jag lider med killarna. Jag vet vilka förväntningar det finns i Kristianstad. Det är säkert tufft för dem nu.
– Det vi byggde upp under många år har raserats väldigt fort. Sådan är idrotten. Publiksiffrorna började sjunka redan när jag var där. Klart att det här inte hjälper till att stoppa det.
Ingen kontakt med Vranjes
I samband med upptaktsträffen sa nye tränaren Ljubomir Vranjes att ”det är mer professionellt nu” i och kring laget. Det var ett uttalande som väckte stor uppmärksamhet då Kristianstad under Lindgren var känt just för sin stora professionalitet.
Lindgren vill egentligen inte kommentera Vranjes uttalande.
– Jag vet hur vi jobbade. Jag kan inte bedöma hur de jobbar nu. Vi jobbade professionellt på vårt sätt i så fall. Sen är det upp till varje tränare att göra de förändringar man tycker är nödvändiga. Alla tränare ska alltid försöka göra något nytt när man kommer till en ny klubb. Jag lägger ingen vikt vid vad han uttalar sig om.
Lindgren vill inte kritisera Vranjes eller ge sig in i någon pajkastning.
Men han tycker att IFK definitivt har en trupp som ska vara med allra högst upp.
– De tycker väl att truppen är sämre nu. Att det speglar resultaten. Men laget är i stort sett identiskt med det tidigare. Man får sätta lite frågetecken för varför spelare som presterat tidigare inte gör det nu. Det är det man kan undra över.
Kristianstad tappade två nyckelspelare inför säsongen: mittsexan Arnar Freyr Arnarsson och högernian Stig Tore Moen Nilsen.
– Men de två positionerna har nästan varit de två bästa i höst med Adam Nyfjäll och Teitur Einarsson. Det handlar mer om att många andra inte klivit fram eller levererat. Men det beror mycket på självförtroende också.
Lindgren köper inte alls att andra klubbar i ligan skulle ha ett lika bra eller till och med bättre lag, vilket framförts på sina håll.
– Hur många spelare från andra lag skulle gå in i IFK? Vilka skulle man värva? Tittar man på form just nu så kanske man skulle kunnat värva någon. Men det finns en potential, kvalitet, bredd och erfarenhet i IFK:s trupp som de andra lagen inte har. Man har köpt en spelare som spelade i Bundesliga i fjol och en tunisisk VM-spelare. Övriga laget är intakt.
Har du och Vranjes haft någon kontakt?
– Nej. Men det är inte så vanligt att man ringer den gamle tränaren. Och vi har fullt upp på varsitt håll.
”De är hopplösa”
Ja, nog har han fullt upp i Egypten, 55-åringen.
Efter nästan 30 år i svensk och tysk elithandboll med ordning och reda verkar tränarlivet i Egypten mest vara förenat med kaos.
– Jag har satt ihop träningsschema för till exempel en månad men inte en enda träningstid har sedan stämt med vad som var sagt. Det ändras hela tiden med kort varsel. Man tror inte att det är sant. Man får stänga av en del av sig själv för att man inte ska tappa det hela tiden, säger han.
Spelarna och övriga ledare (förutom hans närmaste man då – Robert Arrhenius) håller nästan aldrig tiderna heller.
– De är hopplösa! Ska bussen gå klockan 15 kommer några lullande fem över, sen kommer en assisterande tränare tio över och så några tjugo över.
Lindgrens tålamod prövas ständigt.
– De skyller ofta på trafiken eller att de inte hittade någon parkeringsplatser. Jag tappar det hela tiden.
När vi pratade i augusti, just när Lindgren börjat därnere, var han inställd på att det krävdes ett tuffare ledarskap än i till exempel Sverige. Al Ahly har dessutom haft mycket få utländska tränare genom åren.
Har du varit för snäll? Är det därför de inte respekterar till exempel tider?
–Nej, nej, det bara är så här. Jag är på dem hela tiden och de får böter och så vidare. Men det är den mentaliteten här.
Träningsmentaliteten lämnar också en del övrigt att önska.
– De tränar på halvfart. Jag får bryt hela tiden för det är inget tryck i dem. Och när vi möter svaga lag spelar de på halvfart. Sedan när vi möter topplag går de för fullt.
I europeisk topphandboll lägger man mycket tid på att studera motståndarna på video.
Det är omöjligt i Egypten.
– Man får ingen video på motståndarna. Man får inte åka och filma andras matcher och det är mycket hemlighetsmakeri. Det är ett evinnerligt frågande men ingen vet. Jag vet ingenting om lagen vi ska möta. Det är helt galet. De säger att sen, i slutspelet med de åtta bästa lagen, får man filma, men jag litar inte på det.
Åt inte på 24 timmar
En av bortamatcherna i ligan blev ett riktigt äventyr.
– Vi skulle möta en nykomling 15 mil bort. Men resan dit delades upp på två dagar. De första åtta milen tog 4,5 timmar att köra med bussen. Vi skulle först ta oss ut från Kairo med sitt trafikkaos och sedan var det skitvägar efter det. Hotellet var så jävla dåligt att jag inte vågade käka något. Jag åt inte på 24 timmar, förrän jag kom hem igen. Jag drack bara Coca Cola (skratt). Dagen efter tog de sista fyra milen tre timmar att köra.
– När vi kom fram till ”arenan” tänkte jag bara: ”ska vi spela här”. Det såg ut som en gammal flyghangar från 1930-talet. Det fanns ingen elektronisk klocka eller resultattavla utan de hade en sådan där poängtavla man har i pingis som de vände fram ställningen på. Sedan satt de med fyra iphones i sekreteriatet som de hade matchtiden och utvisningstiderna på.
Lindgren tyckte att första halvlek gick väldigt snabbt men det fanns ju ingen officiell matchklocka att dubbelkolla med.
– När jag reagerade i andra halvlek på att de sa att det bara var tio minuter kvar så berättade de att domarna hade dragit av fem minuter i första och sju minuter i andra halvlek för att vi hade en tuff match dagen efter och var hårt skadedrabbat.
Enorm satsning på hemma-VM
Egypten arrangerar VM om drygt ett år och landslagets satsning är enorm. Landslagsspelarna är på läger två dagar i veckan.
– Vi spelar i ligan både torsdag och fredag. Sedan är man ledig lördag och så åker landslagsspelarna i väg söndag till måndag och kommer tillbaka trötta och slitna på tisdagen. Det kan vara bortåt nio spelare hos oss som är iväg med landslaget. De kallar dem med kort varsel så man vet nästan aldrig.
I oktober stängde ligan helt för att landslaget skulle gnuggas ihop ännu mer.
– Under en period då hade jag bara fyra utespelare och ingen målvakt att träna. Man får inte en ärlig chans att jobba med spelarna här. Det är väldigt annorlunda förutsättningar. Man får acceptera det och göra det bästa av situationen
Hur införstådd var du med detta när du tog jobbet?
– Jag visste att de satsade hårt på sitt hemma-VM men det här hade jag inte räknat med.
Samtidigt kan han le åt allting.
– Det här är lite av charmen också. Men man blir trött på det ibland.
”Då är det nog bara att packa ihop”
Al Ahly har varit hårt skadedrabbat och ligger på delad andraplats efter sju segrar på åtta matcher.
Sitter du säkert?
– Det tror jag inte. Men det är en del av tjusningen. Vi svajar lite i laget och fick nya skador nu. Min framtid hänger på hur det går i slutet av november när vi möter de bra lagen. Förlorar vi där är det nog bara att packa ihop. Men det är en del av jobbet.
Får du lönen som du ska?
– Det funkar hur bra som helst. Det kommer dollar varje månad, vet du.
I oktober gjorde Lindgren också sin första landslagssamling som finsk förbundskapten med två matcher i förkvalet till VM 2021 på programmet. Det blev uddamålsförlust borta mot Israel och storseger mot Cypern.
– Det är en annan typ av utmaning. Men riktigt kul. Man fick börja lite på nytt och sätta nya spel. Det är härliga killar att jobba med, säger han om uppdraget i denna handbollens C-nation.