Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Orvar

Svenska läkaren: "Det säger inte ett smack"

Publicerad 2015-08-02

Sju procent av svenska blodproven visar onormala värden

Sunday Times granskning av läckta blodvärden säger att sju procent av blodproverna på svenska idrottare visat onormalt höga värden.

Men Sverker Nilsson, tidigare förbundsläkare och nu ordförande i friidrottsförbundets medicinska råd, är inte upprörd.

– Det säger inte ett smack. Det låter helt normalt, säger han.

Följ ämnen
Friidrott

Friidrottsvärlden är omtumlad efter att tyska tv-kanalen ARD och engelska tidningen Sunday Times kommit över 12000 hemliga blodprover på över 5000 elitfriidrottare.

Enligt mediernas anlitade experter så visar över värdena att en sjundedel av alla testade har värden över det normala.

Allra flest onormala värden är det i Ryssland, Ukraina och Turkiet där 30-27 procent av alla tester visar på värden utanför det normala, enligt Sunday Times.

"Inte konstigt på något sätt"

Men även svenska värden rör sig utanför det normala, cirka sju procent av de testade svenskarna visar på onormala värden enligt tidningens sammanställning.

Men det är inget att reagera över menar Sverker Nilsson. Han var förbundsläkare åren 1999-2008 och är nu ordförande i friidrottsförbundets medicinska råd.

– Dels säger ett enstaka blodvärde på en person inte ett smack. Man måste relatera det till var det brukar ligga, säger han och fortsätter:

– Normalvärdena baseras på totalpopulationen, därmed är det alltid sannolikt att cirka fem procent i en normalpopulation inte har normala värden men att de är normala för de personerna.

Så att sju procent av de svenska proverna ska ha varit "onormalt höga" är inget du reagerar över?

– Nej, tittar man rent statistiskt så ligger fem procent utanför de normala värdena, det är inget konstigt på något sätt. Det låter som det skulle vara helt normalt.

"Kommit ett steg till”

Han håller inte heller med om att friidrotten hamnat på efterkälken i dopningsbekämpningen.

– Nej jag skulle vilja säga att vi ligger i förgrunden, inte minst tack vare Arne Ljungqvist som jobbat oerhört hårt inom friidrotten med dopningsfrågor. Vi får bättre och bättre koll.

– Nu har vi kommit ett steg till och använder oss av blodpass på eliten. Vi vet hur de brukar ligga, förut hade vi inte den kunskapen.

Arne Ljungqvist, som bland annat jobbat som ordförande i IAAF:s medicinska kommitté och för WADA, är också kritisk till publiceringarna:

– Det är spekulationer, jag är aldrig särskilt intresserad av det. Jag förutsätter att om IAAF har sett något misstänkt så går de vidare med det.

Ljungqvist: ”Svepande tolkningar"

Kan man inte utläsa något av den samlade bilden?

– Jag vet inte hur den ser ut. Det är påståenden från de som har tittat på datan. Jag vet inte hur orginaldatan ser ut, under vilka omständigheter de är tagna och vad de är avsedda att undersöka.

Men det är här väl ändå framstående experter?

– Ja, jag känner de här killarna. De är ”blodgubbar” som hållit på med det här länge. Men den är en himla skillnad mellan att spekulera kring massa provresultat och att fastställa dopningsfall. Att göra svepande tolkningar som kastar skuggor över en hel sport är anmärkningsvärt, säger Arne Ljungqvist och avslutar:

– Det viktiga är att om det finns uppgifter att granska här så har idrotten ett världsomfattande organ, WADA, som har mandat att göra det. Hittar de något värt att titta på så förutsätter jag att de kommer göra det.

"Får inte stoppa huvudet i sanden”

Stefan Olsson var förbundskapten mellan åren 2008-2013. Han vill inte gå in på de medicinska bitarna och exakt vad man kan utläsa av materialet i stort.

– Däremot är det jävligt bra att det uppmärksammas. Förtroendefrågan är enormt viktig, det är lika frustrerande varje gång. Vi kan inte stoppa huvudet i sanden och säga att allt är bra, det kommer krävas ett jävla jobb med mer resurser, säger han.

Sverige har efter 2012 haft två fall av bloddopning, dels långdistanslöparen Adil Bouafif samt gångaren Andreas Gustafsson.

Följ ämnen i artikeln