”Inför skatt på poker”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-20

Poker är fortfarande något suspekt i samhället och förknippas med sorgliga levnadsöden. Pokerns kritiker är inte sena med att lyfta fram de tragedier som ett spelberoende leder till. Enkelt uttryckt kan man säga att poker inte är rumsrent.

Murat Sahan.

Förvisso är det inte lika illa som det var för tjugo år sedan, då det mesta spelet bedrevs i obskyra svartklubbar men det är fortfarande inte bra.

Än i dag är det många som inte vill avslöja att de är professionella pokerspelare, att poker är deras levebröd.

Visst finns det en nyfikenhet bland folk angående pokern, men också fördomar om dess skadliga effekter. Massmedia gör sitt till för att underhålla denna bild, man visar ofta pokern som något svart/vitt.

Man skriver gärna vitt och brett om pokern som ett enkelt sätt att tjäna stora pengar och om pokerproffsens bekymmerslösa liv i sus och dus. Få är de som talar om det bästa med poker, nämligen hur livsbejakande det kan vara, även då insatserna är små.

En del av problematiken med pokerns status är att professionella pokerspelare, det vill säga hårt arbetande pokerproffs, delvis lever i ett utanförskap och buntas ihop med, som vännen och medskribenten Ola Brandborn uttryckte det, ”professionella duttare”.

Poker är nämligen i lagens ögon inget annat än ett turspel, och att vinna på poker är detsamma som att vinna på bingo.

Detta är givetvis allvarligt, som före detta pokerproffs vänder jag mig mot denna definition, men vad som är värre är att pokerspelare också delvis står utanför samhället vad gäller rättigheter och skyldigheter.

Med skyldigheter så avser jag skatt på inkomst, för om man spelar inom EU, eller den pokersajt man spelar på är baserad inom eu, så slipper man betala skatt på det man tjänar.

Notera att jag medvetet använder mig av ordet, tjänar i stället för det mer turbetonade ”vinner”, för det är det man gör som professionell, oavsett yrke.

En idrottsman får lön, eller en del av en prissumma beroende på prestation, en pokerspelare likadant. Vinner gör bingospelare.

Dock inte så ofta.

Med rättigheter så menar jag sådant som är grundläggande för alla yrkeskategorier, oavsett yrke, ja undantaget pokerspelare då. Till exempel pension, sjukpenning, föräldrapenning, etc etc. Professionella pokerspelare är hänvisade till privata alternativ. Detta vill jag se en ändring av då jag vill att alla medborgare ska ha samma rättigheter och skyldigheter.

Många pokerproffs är unga och skänker sällan morgondagen en tanke och riskerar att gå samma öde till mötes som professionella idrottsmän förr i världen. Dessa kunde tjäna stora belopp i sin ungdom bara för att förlora alla pengar senare i livet och fick därmed leva ett liv i armod. Nu är det ju inte riktigt så illa idag, men onekligen finns det likheter.

En del av lösningen på dessa två problem, pokerns status och utanförskapet, är att införa skatt på poker. Låt varje pokerproffs bilda ett bolag, och ha möjlighet att skatta för vinster och dra av förluster. En del av vinsten i bolaget bör gå som lön till spelaren, eller varför inte till spelarna i de fall man är flera.

Om pokerspelare betalar skatt och har en lön så minskar gapet till de andra medborgarna i samhället och det blir lättare att få en bred acceptans av pokern.

Detta tycker jag långt överväger de fördelar en icke beskattningsbar inkomst har.

Murat Sahan
tillförordnad chefredaktör Poker Magazine

Följ ämnen i artikeln