Är det dags att omvärdera nätpokern?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-01

Ända sedan nätpoker fick sitt genombrott har det setts med misstänksamhet av myndigheter, Folkhälsoinstitutet och politiker. Spelutredningen nyligen pekar ut just nätpoker som ”en av de mest riskabla spelformerna”, jämsides med statliga Jack Vegas.

Men stämmer det med sanningen? Ett samtal till Spelinstitutet i Piteå, som arbetar mot spelberoende, ger vid handen att andelen personer som har problem med nätpoker har ”stagnerat”.

Och nu föreligger för första gången en noggrann vetenskaplig undersökning av det faktiska beteendet i nätpoker.

Den har genomförts av Cambridge Health Alliance i samarbete med Harvard Medical School, som under två års tid studerat 3 445 nätpokerspelare. Vad sägs då i ”Sitting at the Virtual Poker Table; A Prospective Epidemiological Study of Actual Internet Poker Gambling Behaviour”? Jo, bland annat att det är en myt att online-spelande är mer beroendeframkallande än annat spelande.

Studien pekar också på att information om och satsningar på ett ansvarsfullt spelande ger resultat.

”I studien finner vi fakta vilka stödjer tidigare forskning som säger att de flesta som spelar online är rationella spelare. Det innebär att spelarnas satsande och tiden vid pokerbordet baserades på resultaten. När den procentuella förlusten ökar, minskar spelarnas insatser och speltid”, summerar Howard Shaffer som är professor vid Harvard Medical School.

Viss kritik har riktats mot rapporten, för att den påstått inte i tillräckligt hög grad mäter spelproblem. Men ett annan intressant faktum är de ”storskaliga” spelarna, alltså de som oftare spelar för högre insatser (och utgjorde 5 procent av de undersökta personerna), procentuellt vinner mera alternativt förlorar mindre pengar än genomsnittet. Det kan bara tolkas som att skicklig-heten påverkar resultatet i nätpoker.

Resultaten kan säkert bli svårsmälta för det svenska etablissemanget. Man kan därvidlag dra paralleller med en annan uppmärksammad studie som för några år sedan genomfördes vid det ansedda Harvarduniversitetet: ”Got Game: How the Gamer Generation is Reshaping Business Forever”.

Resultaten där? Håll i dig nu: den visade att människor som spelar datorspel är MERA målinriktade, optimistiska, kreativa, resultatinriktade och socialt begåvade än människor som inte spelar datorspel! Inte heller det är måhända vad de etablerade tyckarna i Sverige vill höra.

Har det kanske blivit dags att omvärdera nätpoker?

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln