Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Orvar

Lägg ner skiten

Wennerholm: Reglerna i lag-EM blev till parodi

RÖTT KORT. Spanjorskan Natalia Rodríguez gick i mål som vinnare, men efter loppet diskades hon efter­som hon vägrat kliva av banan, trots att reglerna tvingade henna att göra det. Incidenten var en av flera resultat av de nya reglerna som införts till lag-EM.

LEIRIA. Kaos, protester, diskningar.

En grek som blev galen då han skulle plockas av banan och istället löpte amok rakt i klungan av löpare framför sig.

En spanjorska som fortsatte att springa trots att hon inte fick – vann loppet – och diskades.

Och en domare som blundade då Tim Benjamin trampade in på fel bana och blåste Johan Wissman på segern.

Jag ska erkänna ett det var en händelserik första dag med friidrottens nya regler.

Men nu är det bara att lägga ner skiten.

Historiens första lag-EM här i portugisiska Leiria är en experiment­verkstad för friidrottens nytänkarei Europa. Läs Europeiska Friidrottförbundets (EAA:s) ordförande, tysken Hansjörg Wirz.

Han vill skynda på tävlingarna, göra bättre tv-underhållning och framförallt ge teknikgrenarna större utrymme eftersom det är i grenar som höjd, spjut, kula och diskus som européerna är bäst.

Jag måste säga att tanken är god. Men utförandet blev en katastrof.

Inte bara det. Det blev en parodi.

Löpare som inte lydde, förbundskaptener som rasade och målfotogranskningar över vem som verkligen varit sist med fem varv kvar.

SIST.

Vem bryr sig?

Inte så mycket att tjafsa om

Nu betyder inte det att jag vill hacka någon och speciellt inte Oscar Käck som är en ambitiös långdistansare. Jag tyckte själv att han var sist med fem varv kvar och att det inte var så mycket att tjafsa om, men den svenska lagledningen gick i taket och menade att målfotot tydligt visade att han bara varit näst sist.

Men det var ändå nio man före i det läget. Är det sådana debatter vi vill ha i friidrotten? Nej, tack.

Och om man nu bestämt att sista löparen – och totalt tre – ska plockas bort med X antal varv kvar så måste ju löparna lyda.

Spanjorskan Natalia Rodríguez struntade fullkomligt i de nya reglerna och sprang vidare när skylten ESP – förkortningen för Spanien – kom upp.

Hon var fullt medveten om det, men tyckte hon var i så bra form att hon ville fullfölja loppet ändå. Hon störde övriga fältet och sprang sedan i mål som etta. Och efteråt ryckte hon bara på axlarna. Hon blev naturligtvis diskad och Spanien blev av med en poäng i sammandraget.

Sprang rakt in i klungan

Eller ta greken Adónius Papadónis. Sist med sju varv kvar på 5?000 meter och han skulle lugnt ha klivit av, väl medveten om att han var solklart sist.

Men när han såg skylten med GRE – och ni vet vad det betyder vid det här laget – valde han istället att se rött. Han tjurrusade i 150 meter och sprang rakt in i klungan bland övriga löpare som flög som käglor omkring honom.

Parodi.

Han borde ha diskats.

Precis som britten Tim Benjamin som var klart över linjen till sin bana i sista kurvan i 400-metersloppet och sedan spurtade in som etta före Johan Wissman.

Men domarna blundade.

Eller sov.

Vad vet jag.

I teknikgrenarna tänkte jag inte ens på att reglerna var nya. Halva startfälten (6) åkte ut redan efter två omgångar, men det var inga storstjärnor som föll, utan de vanliga blåbären.

I höjd lyckades Linus Thörnblad inte ens komma upp i maximalt antal rivningar, innan han rev ut sig efter tre raka på 2,31.

Nej, friidrotten ska nog bli vid det gamla.

Små, små regelförändringar som ingen märker. Men sex hopp eller kast i alla teknikgrenar och hur många rivningar som helst. Och låt alla springa i mål.

När de sista hasar sig över mållinjen är ändå tv-kameror och publikens blickar riktade mot något nytt och intressantare.

Svenska insatsen då?

Jo, inget konstigt med den.

Tvärsist bland Europas tolv främsta friidrottsnationer.

Ointagligt försprång

Sverige kommer att klättra med en starkare andradag, men försprånget känns ointagligt.

Sverige har alltid haft en bra topp, men en svag bredd. I alla fall om vi jämför med de främsta.

Men som sagt – kul var det. Debatt, känslor, åsikter.

På så sätt har Hansjörg Wirz onekligen lyckats.

Följ ämnen i artikeln