Christer Björin satsar på SM-veckan i Tallinn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-19

Gillar mörkpokern bäst
– där han gick till final

Christer Björin är nestorn bland svenska pokerspelare. Han blev svensk mästare redan 1983 – innan många av dagens spelare var födda. Nu spelar han i SM i Tallinn, trots att spelet där är förhållandevis lågt för honom.

Chris Björin tycker att det är självklart att satsa på SM, där mörkpoker är hans paradgren. Men de stora pengarna försöker han, som många andra, dra in på Texas holdém.

Christer, förresten.

Han kallas oftast Chris bland pokerkollegerna i London, där han som pokerproffs är bosatt sedan ett par decennier.

– Det är klart att jag spelar SM. Det är ju en fantastisk tradition och en social händelse. Mörkpokertävlingen är ju helt unik i sitt slag, med en över 30-årig tradition (Chris Björin nådde för övrigt

Mats Rahmn jagar ledare i
mörkpoker

, reds anm).

Vann SM 1983...

Chris Björin spelade inte själv den allra första tävlingen, som arrangerades i Monte Carlo av göteborgaren Raymond Kindberg. Men ett par år senare var han med, och sedan har det blivit många SM för Christer. 1983 vann han tävlingen, som ända fram till 90-talets slut bara hade en gren, klassikern mörkpoker.

...på Finlandsbåt

– Just det året var vi i Finland. Vi var ju alltid utomlands. Men det började gå ett rykte att polisen skulle slå till mot hotellet i Finland, så vi fick i hast packa ihop. I stället beslöt vi att fortsätta på färjan hem, men där blev det också lite rabalder….kaptenen tänkte låsa in oss, för att vi höll på med spel och dobbel. Men hur det var så lyckades vi spela färdigt – och jag vann!

Nostalgitripp

Chris låter smått nostalgisk när han börjar tala om gamla tiders SM. Pokerspelarna var äldre och mer färgstarka på den tiden, skrattar han.

Han nämner Åke ”Vildsvensken” Karlsson som tog titeln 1982 då tävlingen hölls i Danmark och som var med i SM under många år. ”Vildsvensken” var en skrothandlare från Norrköping, som också spenderat några år på sjön, och som var känd för att spela högt – vid pokerbordet, på hästar och ”på allt som rör sig”, som han själv ska ha uttryckt det i en intervju. ”Vildsvensken” var född 1923 och dog 1999, och sådana pokerspelare görs nog inte längre…

Chris har själv en imponerande meritlista som pokerspelare. I den långa raden meriter finns två WSOP-armband, ett i Omaha och ett i Texas holdém.

– Egentligen tycker jag att Texas holdém är ett ganska tråkigt spel. Jag föredrar de flesta andra pokerspel framför Texas. Jag försöker spela en del texastävlingar nuförtiden, för det är ju där den stora massan och därmed pengarna finns, men de andra spelen är mycket roligare. Och kräver större skicklighet, tycker jag.

Du som har varit med länge – hur tror du lågkonjunkturen påverkar pokervärlden?

– Det är svårt att säga. Det brukar ju sägas att lågkonjunkturen inte slår mot spelvärlden….pengar till spel finns tydligen alltid! Men i början av 90-talet tyckte jag att man såg en klar påverkan i Sverige, att spelet minskade på klubbarna i Stockholm. Men å andra sidan så fortsatte ett högt spel samtidigt på klubbarna i London. I år så noterade jag att den stora tävlingen som gick på Bellagio hade klart färre deltagare än fjolårets, så i USA ser man verkligen en minskning.

Kanske är WSOP i år hotat, särskilt som många också drabbats av svininfluensepanik. Hur som helst så tänker Christer spela tävlingen, men nu är siktet närmast inställt på den första deltävlingen i Tallinn: Mörkpoker-SM som spelas måndag den 18 maj. Därefter förstås de båda andra deltävlngarna Omaha-SM och main event i Texas Holdém.

Minimedia

Följ ämnen i artikeln