Beskedet: SOK frias i domstol

Uppdaterad 18.29 | Publicerad 17.11

PARIS. OS-petade svenskar drog

SOKSveriges Olympiska Kommitté inför rätta i idrottens skiljedomstol Cas.

Nu kommer domen – Cas går på SOK:s linje.

– Vi har hela tiden varit övertygade om att vi tagit ut den svenska OS-truppen enligt gällande regler, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

Följ ämnen

Seglaren Emil Bengtson gick i bräschen för en grupp svenska idrottare som ansåg sig ha blivit berövade på en OS-plats av Sveriges olympiska kommitté.

Tillsammans med friidrottarna Yolanda Ngarambe, Sara Lennman, Leo Magnusson, Simon Sundström och Rebecka Hallerth samlade man ihop hundratusentals kronor och drev saken hela vägen till idrottens högsta rättsliga instans, Cas.

På fredagen kom domen – Cas går på SOK:s linje.

– Vi är tacksamma för Cas snabba beslut. Vi förstår självklart att en idrottare blir besviken när man inte når sitt mål, i detta fall OS i Paris. Men vi har hela tiden varit övertygade om att vi tagit ut den svenska OS-truppen enligt gällande regler, oavsett om det gäller IOK:s charter, internationella förbundens kvalregler eller SOK:s stadgar och uttagningsregler. Vi har utfört vårt uppdrag helt i linje med det årsmötesbeslut som de 38 svenska olympiska specialförbunden fattade 2023, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson i ett uttalande.

Stor ilska

Tvisten handlade om att SOK har egna, nationella kriterier för OS-uttagningar som är tuffare än de internationella, vilket har väckt stor ilska bland de aktiva.

Idrottarna som drog SOK inför rätta hävdar att SOK bryter mot reglerna och krävde att få efteranmälas till OS i Paris.

Där sa Cas nej.

Men frågan om SOK:s uttagningsregler är ännu inte avgjord, enligt initiativtagaren Emil Bengtson.

”Om ett (NOK) Nationell Olympisk Kommitté får ha egna kvalificeringsregler har vi ej ännu fått svar på. Motivering från Cas kommer att komma i ett senare skede. Det kan eventuellt ta över en månad innan vi vet svaret. Vi tycker att det är bra att frågan prövas och när vi hunnit ta del av Cas slutsatser så kan vi komma att kommentera beslutet”, skriver han i ett uttalande.

Dyr nota

Alldeles oavsett blir det en dyr nota.

Bengtson & Co hade via en insamling fått in närmare 400 000 kronor och kostnaden för att över huvud taget driva saken i Cas landade på 290 000.

Nu kan den notan komma att dubblas, då man förlorade rättegången och riskerar att tvingas betala för advokatkostnader.

Men SOK väljer att stå för kostnaden för sina advokater.

”Som brukligt i juridiska tvister bär i regel den förlorande parten rättegångskostnaderna i målet. Cas har därför beslutat att de sex idrottarna ska stå för hela kostnaderna hos Cas för målets prövning. SOK:s styrelse har dock valt att inte kräva att de sex idrottarna ersätter kostnaden för SOK:s juridiska ombud, vilket SOK hade haft rätt att begära. SOK:s styrelse har välkomnat prövningen av ärendet i hopp om att diskussionen rörande våra nationella kriterier framgent hanteras där den hör hemma, i vår föreningsdemokrati bland våra medlemsförbund”, skriver SOK.

Emil Bengtson

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program

Medaljligan

Nation

Inga medaljer utdelade för vald sport.

Följ ämnen i artikeln