Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Orvar

Problemet är den defensiva hockeyn

I vinter vill jag se hockeyns Usain Bolt i elitserien: Rekordslaktaren.

Håkan Loobs poängrekord har blivit så gammalt att det slår det äldsta världsrekordet i friidrott – Jarmila Kratochvílovás 1.52,29 på 800 meter.

Det var 26 år sedan Loob gjorde sina 76 poäng – och hög tid att någon slår det.

Det är för övrigt inte bara Håkan Loobs rekord från 1982–1983 det börjat växa mossa på. Kenta Nilssons juniorrekord på 54 poäng är 33 år gammalt.

Och här går det inte att skylla på dopning, som med Kratochvílová rekordtid på 800 meter som kom några månader efter Håkan Loobs poängrekord 1983.

Dessutom satte både Loob och Kenta sina rekord då elitserien bara spelade 36 matcher. I dag spelas det 55.

Jag skulle vilja se en rekordjakt som varade hela säsongen, där det gick att lyfta fram siffror och statistik.

Det är ibland halva nöjet med hockeyn.

NHL är mästare på att utnyttja statistik och skapa spänning runt kommande milstolpar.

Här i Sverige har Hockeyligan skärpt till sig på senare år och nu går det att få nästan lika mycket fakta som i NHL, där en stab på sex statistiker täcker varenda match som spelas.

Tacklingar, tappade puckar, erövrade puckar, istid, mål, assist och plus/minus används till och med som ”bevismaterial” när kontraktstvister i NHL går till så kallad arbitration, där en opartisk domare bestämmer den framtida lönen grundat på vad spelarna levererat.

Mårtensson var nära

Frågan är vilka som ska leverera i elitserien i vinter. Och om någon verkligen kan hota Håkan Loobs eller Kenta Nilssons gamla rekord.

Även om dagens spelare har 19 extra matcher på sig, är Linköpings Tony Mårtensson den enda som varit nära då han gjorde 67 poäng säsongen 2007–2008. Men då bildade han radarpar med Mattias Weinhandl, som är kvar i Ryssland i vinter.

Jag vet inte vem Tony kommer att få som tredje länk till slut, även om Andreas Jämtin vikarierat på Weinhandls plats under försäsongen.

Det är inte så tokigt som det kan låta, då Jämtin startade karriären som poängkung och målgörare. Säsongen 2001–2002 gjorde han extrema 31 poäng (14+17) på bara 13 matcher i AIK:s J20-lag. Året efter gjorde han 39 poäng på 42 matcher (21+18) för AIK i allsvenskan. Det var när han flyttade till HV 71 som han fick en annan roll i laget och där har han stannat.

Annars känns det som Modos intakta förstakedja med Niklas Sundström, Per-Åge Skröder och norrmannen Mats Zuccarello-Aasen har störst chans att producera framåt. Zuccarello missade tjugo matcher på grund av skada, men kom ändå upp i 40 poäng på bara 35 matcher.

Pääjärvi har bra chans

Kenta Nilsson juniorrekord på 54 poäng från elitseriens premiärsäsong 1975–1976 är nästan ännu svårare att slå.

Inte ens Peter Forsberg lyckade hota det, men Foppa är ändå tvåa med sina 47 poäng från säsongen 1992–1993.

Nu finns fler lovande juniorer än kanske någonsin i Elitserien.

Störst chans att komma i närheten tror jag Timrås Magnus Pääjärvi- Svensson har, om han behåller sin plats i medelpadingarnas förstakedja med nya kanadensaren Daniel Corso och Fredrik Hynning.

Men även Djurgårdens Jacob Josefson har öst in mål och poäng på försäsongen.

Största hotet mot att målrekorden slås är inte anfallarna själva.

Det är den defensivare hockey som spelas idag och den extrema utvecklingen på målvaktssidan.

Följ ämnen i artikeln