Dagens namn: Ellen, Lena

Sverige krossade Ryssland i finalen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-25

Målkalas när dyster svit bröts

Efter tre raka finalförluster kan Sverige äntligen titulera sig världsmästare igen.

Sverige krossade Ryssland i finalen och vann med 6–1.

– Fantastiskt skönt, säger förbundskaptenen Anders Jakobsson.

Ryssland tog ledningen i 25:e minuten när en studsboll letade sig fram till Mikhail Sveshnikov som drog till.

Men Sverige behövde bara vänta fyra minuter på kvitteringen.

Veteranen Marcus Bergwall satte 1–1 med ett gammal hederligt knackskott.

Matchen stod sedan och vägde – men Ryssland kollapsade fullständigt på slutet. Med 25 minuter kvar kom äntligen det förlösande ledningsmålet för Sverige.

Skarpskytten Jocke Hedqvist dunkade in 2–1 på en hörna.

Ketchup-effekt

Ryssland jagade sedan kvittering.

Men i stället kunde den tidigare kritiserade Anders Östling sätta 3–1 efter ett fantastiskt vackert solonummer.

För att göra historien ännu bättre fick målkungen Patrik Nilsson rinna igenom och lyfta in 4–1. Det var hans 48:e VM-mål och med det är han historisk som den svensk som gjort flest VM-mål genom tiderna.

Per Hellmyrs satte sedan 5–1 och Marcus Bergwall fastställde slutresultatet till 6–1 när han smackade in en hörna.

7 519 åskådare i Västerås jublade vilt efter slutsignalen.

– Fullsatt på läktarna och killarna får äntligen vinna. Killarna krigar dygnet runt för det här. Så jäkla skönt, säger förbundskaptenen Anders Jakobsson till SVT.

– Det var ett enda långt nötande. Vi gjorde en frukansvärt bra insats och gjorde precis som vi hade sagt innan.