Hammarby tar sin första seger mot IFK Värnamo

Publicerad 2024-08-17 16.50

Hammarby har brutit sin mardrömssvit.

För första gången någonsin har de besegrat IFK Värnamo i allsvenskan.

De grönvita vann med 3–0 på bortaplan.

Hammarby fick en riktigt drömstart på bortamatchen mot IFK Värnamo. Bara dryga minuten hade spelats när Bazoumana Touré slog ett inlägg från vänsterkanten, som Jusef Erabi fick pannan på. 1–0 direkt.

Men Hammarbys dominans höll inte i sig. Resten av första halvlek blev jämn, och inte minst svängig med mycket bolltapp och avblåsningar.

Det ansåg åtminstone målskytten Erabi som sa följande på frågan om vad han tyckte om första halvlek:

– Skitdålig. Bra start men det gäller att hålla det också. Det är för mycket fram och tillbaka. Det är inte så vi vill spela. Till andra halvlek måste vi alla höja oss några snäpp och hålla i bollen mer, ha mer kontroll över matchen, säger Erabi i Max sändning.

Touré målskytt igen

Men det slutade inte att svänga i andra halvlek, utan matchbilden liknande den under de första 45 minuterna. Kanske var det enklare för Erabi att acceptera tack vare att det bara var Hammarby som fick utdelning på de chanser som skapades.

En dryg timme hade passerat när Touré forcerade in bollen via nick in i mål, efter en halvstökig situation framför mål. Det var jättetalangens femte mål för säsongen.

Värnamo fortsatte skapa chanser även efter 2–0, men hade fortsatt svårt med skärpan i sistaläget och lämnade matchen utan utdelning. I stället var det den förra Värnamo-spelaren Oscar Johansson Schellhas som fick ett friläge och kunde stänga matchen med ett 3–0-mål.

– Det var skönt att vi kunde bryta spöket som Hammarby har haft och det var skönt att göra mål på vallen igen, säger Johansson Schellhas efter matchen.

Mardrömssvit bruten

Spöke var det, ja. Lagen har möts fem gånger innan dagens match, med ett facit på fyra Värnamo-segrar och ett kryss. Värnamo har därmed fått se sig besegrade av de grönvita för första gången i allsvenskan.

Och inte nog med det, så har Värnamo nu sex raka matcher utan seger och befinner sig på kvalplats. Hammarby är på andraplats, före Djurgården som har två matcher mindre spelade.

– Vi har jobbat hårt hela året för att komma dit där vi är i dag. Vi är mycket stabilare nu och även börjat göra mycket mål nu på slutet. Förhoppningsvis kan vi fortsätta på den resan, säger Johansson Schellhas.