Har du märkt trendskiftet i bordtennisvärlden?

Anledningen en myt, en skillnad eller ett historiskt faktum

Publicerad 2024-08-03 09.47

PARIS. Ser du skillnaden mellan J-O, Persson, Äpplet och Truls?

En ledtråd:

Det handlar om färgen.

Följ ämnen

Plötsligt slog det oss på läktaren här i Paris. Att det är någonting som är annorlunda när Sverige nu återigen firar bordtennisframgångar.

Något som skiljer de klassiska bilderna på Jan-Ove Waldner från de tidsenliga på Truls Möregårdh.

J-O spelade alltid med rött gummit på forehand, och svart på backhand. Detsamma gällde hans landslagskamrater Jörgen Persson, Mikael Appelgren och mer eller mindre alla i världseliten fram till för omkring 15 år sedan.

För i dag är det precis tvärtom.

Truls Möregårdh, Felix Lebrun, Hugo Calderano och Fan Zhendong här i OS-semifinalspel har alla svart på forehand.

Tyske Timo Boll började sin karriär i inledningen av 2000-talet med rött på forehand, men avslutar den snart här i lagtävlingen i Paris med svart.

Det kanske inte är OS viktigaste gräv, men vi kunde inte låta bli att försöka ta reda på varför. 

Mattias Andersson är en av tre bröder som driver Sveriges just nu mest framgångsrika pingisklubb: Eslöv AI BTK.

– Jag frågade några spelare här i Eslöv och de påstod att den svarta färgen är lite hårdare och att gummit då blir lite snabbare. Men jag tror bara att det är en myt. 

Är det en myt?

Historisk förändring

Felix Wirström är bordtennischef på rackettillverkaren Stiga och har bland annat utvecklat stommen Truls använder.

– Det är ingen skillnad alls på rött och svart rent kvalitetsmässigt. Men precis som att det var en trend att spela rött på forehand har det de senaste 15-20 åren skiftat mot att spela svart i stället.

Ulf ”Tickan” Carlsson, världsmästare i dubbel 1985 och senare svensk förbundskapten, tror också på trender – men att de styrs av faktiska historiska förändringar.

– På min tid spelade vi ju med rött på båda, och när man växlande till att ha både rött och svart tyckte många fortfarande att det röda var bättre och satte det därför på sin starkaste sida. Därav rött på forehand, säger Carlsson.

Sedan dess har dock en avgörande förändring skett, menar legendaren.

– I dag är kunskapen större om att det är samma egenskaper på gummin med olika färg, och betydligt fler spelare som är backhandspelare.

Felix Wirström tror i sin tur att skälet till trendskiftet ligger i lite gammal hederlig ungdomstrots.

– Min gissning är att yngre spelare har sett den äldre generationen köra med rött på forehand och velat stå ute lite och vara annorlunda.

Kanske är vändningen också redan på gång.

När Sportbladet i vintras träffade unga löftet Siri Benjegård i Eslöv spelade den då 12-åriga Sverigeettan mycket riktigt med rött på forehand. En ny generation är i antågande, och en ny historisk förändring snart att vänta.

Svenska pingislöftet Siri Benjegård.