Sveriges förbundskapten anklagas för sexism
Spelarna protesterade redan 2017 – nu vill supertalangen inte spela vidare
Uppdaterad 2019-01-04 | Publicerad 2019-01-03
Redan 2017 slog tio landslagsspelare i bordtennis larm om sexistiska kommentarer från förbundskapten Peter Sartz.
Efter att 18-åriga Ellen Holmsten sedan dess lämnat landslaget och i dagarna öppet berättat om sina upplevelser under Sartz ledning väljer förbundet nu att starta en ny utredning.
– Jag tycker att de borde sparka honom. Det är helt självklart, säger Ellen Holmsten till Sportbladet.
Ellen Holmsten, 18, är en av Sveriges mest lovande bordtennisspelare med bland annat elva guld i ungdoms-SM och fyra medaljer (varav ett guld) i senior-SM på meritlistan. Men den här säsongen återfinns talangen inte längre i det svenska landslaget.
På sin blogg vittnade bordtennistalangen den 1 januari om sexistiska kommentarer och utfrysning riktat mot henne från en ledare inom landslagsorganisationen som inför säsongen fick henne att avstå fortsatt landslagsspel. Holmsten berättar bland annat hur hon petades från ett läger i februari 2018 hon hade rätt att delta på och om hur de sexistiska kommentarerna med tiden blev återkommande.
”Kommentarer som att stämningen höjdes när tjejerna hade kjol på träningen, att jag kanske inte skulle filma mina matcher då jag bara filmar i sovrummet eller varför inte att jag ska byta position i backhand, precis som jag kan så bra i sovrummet. Det handlade även om fler kommentarer som inte bara träffade mig och som inte bara var sexistiska, men det är inte min sak att berätta”, skriver Holmsten.
Förbundskaptenen satt kvar
18-åringen skriver att hon redan tidigt slog larm till förbundet, men upplevde att hon inte togs på allvar. För att visa att missnöjet var utbrett gick även tio av Sveriges främsta bordtennisspelare – däribland Matilda Ekholm och Daniela Moskovits – i november 2017 samman och undertecknade ett protestbrev till förbundet.
”Vår förbundskapten Peter Sartz har en jargong som tidvis är sexistisk, rasistisk och funkofob” stod att läsa i brevet som bland annat adresserades Svenska bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling.
– Jag stöttar Ellen för fulla muggar och har själv tidigare varit utsatt, men på ett annat sätt. Det har varit sjukt och han kläcker ur sig mycket grejer, säger den 25-åriga landslagsspelaren Moskovits.
Förbundet anlitade efter namninsamlingen en extern konsult för att jobba med jargongen i landslaget. Ett arbete som senare bedömdes som lyckat, med följden att förbundskapten Sartz fick sitta kvar.
Svenska bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling säger till Sportbladet att förbundsledningens uppfattning varit att problemen inom landslaget varit åtgärdade efter arbetet som gjordes till följd av spelarnas namninsamling 2017. Efter Holmstens nya vittnesmål lovar förbundet att återigen utreda ärendet.
– Vi kanske måste se över medarbetarna i våra led och kanske räcker inte utbildning den här gången, säger ordföranden Petra Sörling.
”Ingen vågar säga något utåt”
Ellen Holmsten trodde inte att blogginlägget skulle få särskilt stor spridning men responsen blev så stor att Svenska bordtennisförbundet dagen efter att inlägget publicerats valde att bemöta kritiken i ett uttalande på sin officiella hemsida. Där skriver förbundet om flera ”fysiska möten med spelarråd, ledare och ett flertal spelare” efter namninsamlingen 2017 och att spelarrådet ”så sent som idag, den 2 januari 2019, bekräftat att det i dagsläget inte existerar någon jargong liknande den som tidigare beskrivits”.
Trots det har ingen i dagens förbundsledning talat med Ellen Holmsten om hennes upplevelser.
– Jag fick ett mail av Petra i går. Efter att de hade publicerat sitt svar så skrev hon ”hej vi kommer publicera ett svar till det här”, önskade mig ett gott nytt år och sa att hon skulle ringa mig när hon kommer hem från sin semester i Asien.
Känner du att de tar dig på allvar?
– Nej, verkligen inte och det är det som är hela grejen. Jag vill inte ens vara med i landslaget längre för jag bryr mig inte. Det är också därför jag vågat gå ut med allt nu. Innan har jag inte vågat säga något eftersom jag fortfarande velat vara med. Sedan jag skrev det här har också gamla spelare hört av sig till mig och berättat om liknande upplevelser. Ingen vågar göra det utåt eftersom de inte vill råka illa ut själva men det verkar vara fler än jag som råkat illa ut.
Vad tycker du att förbundet borde göra nu?
– Jag tycker att de borde sparka honom. Det är helt självklart. Sedan är det svårt för mig att veta hur det går till i en organisation men jag tycker också att de andra får skärpa sig, eller ta in folk som inte känner varandra. Det viktigaste är ju att de hela tiden pratar med spelarna. Men det är ingen som pratat med mig, någonsin.
Ekholm: Känt att vi hade ett problem
Sportbladet har varit i kontakt med Peter Sartz som hänvisar alla frågor till förbundets ordförande Petra Sörling. Hon lovar nu att gå till botten med anklagelserna mot damernas förbundskapten.
– Vi vill vara öppna, inkluderande och välkomnande. Kan man inte vara det ska man inte jobba inom Svenska bordtennisförbundet.
Matilda Ekholm är rankad som nummer 30 i världen och tog i mars 2018 SM-guld i dubbel ihop med Ellen Holmsten. För egen del ser Ekholm problemen med Peter Sartz som lösta.
– Det är känt att vi hade ett problem 2017 och vår gemensamma bedömning är att frågan nu är utagerad. Vi stämde av situationen tillsammans med förbundsledningen i samband med VM i våras och då var samtliga spelare nöjda, säger hon.