Den globala hästfesten har börjat

Publicerad 2013-11-29

Malin Baryard Johnsson med halvblinde hingsten Tornesch.

I går kväll smygstartade den 21:a upplagan av Stockholm international horse show.

Drygt 70 000 hästintresserade i alla åldrar fyller Globen under fyra dagar.

Årets Stockholm horse show är också den sista. Nästa år flyttas cirkusen till Friends arena i Solna och byter namn till Sweden International horse show. En kaxig satsning då Stockholm horse show satte publikrekord redan för tio år sedan. Då såg 77 000 besökare bland annat Jan Brink vinna världscupdressyren i Globen på legendariske hingsten Briar. I år har biljettförsäljningen gått sämre. Ridsportförbundet skyller på Spanska ridskolans besök i Globen i september. Biljetterna till de båda evenemangen är förhållandevis dyra.

Kanske valde några att lägga pengarna på Lipizzanerhästarna i år.

Julshowen är annars årets viktigaste hästhändelse. Till Lucia släcks alla svenska ridskolor ned precis som Globen i går kväll. In travar ponnyer med glitter i manarna. Ryttare i skrynkliga lucialinnen över tjocka tröjor sjunger ”Staffan var en stalledräng”. Sedan tänds lysrören i ridhustaken och de äldre rider tomtekadrilj till ”Gangnam style”.

Gothenburg horse show i påskhelgen får alltså ursäkta. Globen är större. Trots att tävlingarna i Scandinavium ofta håller högre kvalitet med världscup­omgång i både hoppning och dressyr.

I Stockholm jagar ryttare från åtta länder världscuppoäng i dressyr. Svenske stjärnan Patrik Kittel, som ridit sitt fria program till både Depeche Mode och Billy Idol, har dessvärre lämnat återbud. Hästen Scandic har skadat ett framben. Men världsrekordhållaren Edward Gal från Nederländerna är på plats på nya hästen Voice.

– Det är jätteroligt att Globenpubliken får se Edward in action, säger svenske deltagaren Kristian von Krusenstierna från Ågesta, 15 minuters bilfärd från Globen.

Publiken får också se internationell hoppning på Grand prix–nivå. Sommarens EM–brons har gett svenska truppen självförtroende. Bronsryttarna Angelica Augustsson, Henrik von Eckermann och Jens Fredricson startar alla i Globen. De får sällskap av ytterligare sju landslagsryttare.

– Vi har fördel av att rida på hemmaplan och kan ge de internationella ryttarna en match, säger Jens Fredricson.

Affischnamnet Malin Baryard Johnsson rider enögde hingsten Tornesch. Det skadade högerögat opererades bort i somras, men så länge ryttaren tar ut högersvängarna ska hästen vara obesvärad.

Tio världsstjärnor har kvalat till den prestigefyllda Top 10–finalen på lördagskvällen. Bland de tävlande finns världsettan i hoppning Steve Guerdat, individuell guldmedaljör från OS i London. Han möter bland andra Ben Maher som ingick i det brittiska lag som tog ett sensationellt guld på hemmaplan förra sommaren.

Däremot saknas Rolf–Göran Bengtsson. Svensk hoppnings fixstjärna är skadad. En blödning i en muskel hindrar honom att tävla mer i år. Bengtsson riskerar därmed att missa också världscupfinalen i Lyon i april.

– Det är tråkigt, för Rolf är en duktig ryttare och en god vän, men det är inte så att vi står och faller med honom. Vi har så mycket annat. Underhållningen är vårt signum, säger tävlingsledaren Ulf Rosengren.

Ett populärt inslag är ”Stjärnornas hoppning”. Mer och mindre kända svenskar har övat hoppning under hösten. På söndag kväll möter fjolårssegraren Rickard Olsson bland andra Zara Larsson, Magdalena Graaf, Sissela Benn från julkalendern och Nicke Borg från Backyard Babies i Globen.

Då är det också dags för morgon­dagens stjärnor att tävla om prins Carl Philips pris. Nära 5 000 ponnyryttare från hela landet kämpar varje år om en av åtta platser i finalen. Fyra ponny­ryttare möts också i en kür till musik.

En ung publikfavorit nobbar Stockholm. Trettonåriga Nellie Berntsson från Tjörn. Känd från Barnkanalens ”Ponnyakuten”, med 155 000 följare på Instagram och en blogg som lockar hundratusentals besökare varje vecka, är hon störst bland de minsta. Varför hon uteblir från Globen avslöjar hon först på måndag.

Följ ämnen i artikeln