Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Waldebäck: ”Felet är helt och hållet mitt”

Publicerad 2014-02-24

SOTJI/STOCKHOLM. Nicklas Bäckström åt en allergitablett på morgonen innan kvartsfinalen - och testade positivt för dopning.
När Sportbladet mötte Tre Kronors ledning på flygplatsen i Sotji precis före avresan till Sverige tog landslagsläkaren Björn Waldebäck på sig skulden för medicineringen.

– Misstaget är helt och fullt mitt, säger Waldebäck.

Tre Kronors ledning är på väg hem till Sverige efter OS i Sotji. Sportbladets Hans Abrahamsson mötte förbundskaptenen Pär Mårts, landslagschefen Tommy Boustedt och landslagsläkaren Björn Waldebäck på flygplatsen i Ryssland.

Waldebäck gav då senaste nytt om dopningskaoset kring Nicklas Bäckström. Läkaren tar på sig skulden fär medicineringen som ledde till att Bäckström hade för höga värden av ämnet pseudoefedrin i blodet.

– Det misstaget är helt och fullt mitt att jag rekommenderar honom att ta den tabletten. Han har vid ett tillfälle en förhöjd koncentration och vi tror att det här är vid precis ett sådant tillfälle, säger Waldebäck till Sportbladet.

Så han borde inte ha ätit tabletten?

– Nej, absolut inte med facit i hand.

Kvartsfinalen mot Slovenien spelades redan vid tolv-tiden på eftermiddagen lokal tid. Det var efter den matchen som Bäckström testades.

En tablett kan räcka

Den här matchen var väldigt tidig. Spelar det in, att matchen var tidig och att testet tas redan på eftermiddagen om man har match på morgonen?

– Det är en tablett som har en kort peak och det spelar roll när man tar den. Vi har diskuterat det också med IIHF:s chefsläkare och han säger att en tablett kan ha en sådan effekt under speciella omständigheter.

Vet ni vilka omständigheter?

– Då får jag referera till honom. Är man urvätskad och tar en tablett vid precis fel tillfälle finns det en teoretisk möjlighet att man hamnar i de här värdena.

Men det har man ingen förståelse för från IOK:s sida, utan är man över värdet så är man över värdet?

– Det är så vi har upplevt det. De hade ett långt möte där de skulle beröra graden av förståelse i det här och de har gjort den tolkning de gjorde. Det får vi respektera.

Landslagschefen Tommy Boustedt var rasande efter finalen mot Kanada på grund av kaoset kring Bäckström. Boustedt anklagade IOK för att dröja med att redovisa testresultatet. Enligt Boustedt borde beskedet kring kommit betydligt tidigare än två timmar före nedsläpp i OS-finalen.

”Väldigt besviken”

När Sportbladet träffade honom på flygplatsen i Sotji var han fortfarande upprörd.

– Jag var inte förbannad utan väldigt besviken. Testet gjordes i onsdags och det är kutym att man så fort som möjligt ska återkomma med provsvaret, som i det här fallet att man hittat en substans. Nu tog det ända till två timmar före match, till och med bara en halvtimme innan match då det blev klart att han inte kunde spela.

Förbundskaptenen Pär Mårts:

– Vi skulle haft rätt förutsättningar för att kunna konkurrera. Vi försökte i laget att inte lägga fokus på det och jag tycker att vi kom ut till match men vi räckte inte till.

Hur ser du på att en spelare i ditt lag har för höga värden trots allt mot vad som är tillåtet?

– Jag sköter inte det utan Björn finns ju till för att det ska vara ordentligt. Jag tycker inte att någon ska vara dopad och sådana saker men i det här fallet vet jag inte om det har med dopning att göra.

Mårts hann knappt träffa Bäckström under kaoset innan forwarden skulle flyga tillbaka till USA.

– Vi träffades bara efter matchen lite kort, väldigt kort. Jag kramade om honom lite.

B-provet positivt

När kommer du ta kontakt med honom igen?

– Vi ska komma hem först och landa ordentligt. Sedan ska jag ringa honom och höra om vi kan prata en stund.

Under måndagen kom resultatet från Nicklas Bäckströms B-prov. Även det testet var positivt.

– B-provet är analyserat och det verifierar A-provet. Disciplinkommittén i IOK hade ett möte i natt och det ska vi få på protokoll och det handlar om påföljden. Vi väntar på IOK:s beslut, det skulle komma under förmiddagen, men vi har inte fått det ännu, säger SOK.s truppchef Peter Reinebo.

DET HÄR SKA BÄCKSTRÖM ANVÄNT SIG AV

Fakta: Pseudoefedrin

Substansen finns i exempelvis allergi- och astmamediciner och har som funktion att vidga luftrör som svullnat upp. Höga doser av ämnet kan ge amfetaminliknande effekter, enligt Fass.

Substansen försvann från Wadas lista över dopningsklassat preparat 2004, men återkom 2010.

Vid återinförandet motiverade Wada sitt beslut med att man under uppehållet märkt ett ökat antal fall med höga nivåer av pseudoefedrin som talade för ett utbrett missbruk av substansen.

När den återinfördes på listan gjordes det med ett tio gånger högre gränsvärde än tidigare. Förr var gränsvärdet 15 mikrogram per milliliter, nu är gränsvärdet 150 mikrogram per milliliter urin.

A-testet som gjordes på Nicklas Bäckström visade 190 mikrogram per milliliter.

Medicinen som Bäckström ska ha använt sig av heter Zyrtec-D.

FOTNOT: I går pratade svenske landslagsläkaren Björn Waldebäck, IOK:s medicinska kommittés ordförande Arne Ljungqvist och Internationella ishockeyförbundets medicinskt ansvarige Mark Aurby, alla om ett gränsvärde på 15 nanogram per milliliter, men enligt Wadas lista som gäller från och med 1 januari 2014 framgår att pseudoefedrin är förbjudet när koncentrationen är högre än 150 milligram per milliliter. Skillnaden mellan nanogram och mikrogram är 1 000 gånger.

Läs mer om förvirringen kring Bäckströms tester här.

 Sammanställning: Andreas Käck, Jonathan Berntsson.

Följ ämnen i artikeln