Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

”Upprörd över hur det framställs”

Kvinnorna om utpekade SVT-profilen

Publicerad 2017-12-15

SVT valde tidigare i veckan att låta mannen fortsätta på sitt uppdrag.

SVT-profilen togs till nåder då han ”tagit ansvar för sina handlingar” och ”bett om ursäkt”.

Men när Sportbladet pratade med en av de drabbade kvinnorna vittnade hon om en annan verklighet.

– Han har aldrig bett om ursäkt och då blir jag ganska upprörd över att det framställs som ett av skälen till att han tas tillbaka.

”Medarbetaren vill inget hellre än att be om ursäkt till alla som farit illa av hans oacceptabla beteende”, skriver SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

UPPDATERING: Efter första publiceringen av den här artikeln återkommer kvinnan till Sportbladet och informerar att SVT-profilen via mejl då hört av sig med en ursäkt.

I november valde SVT att pausa samarbetet med en av sportredaktionens profiler sedan det framkommit att han sparkades av sin förra arbetsgivare efter anklagelser om grova sexuella trakasserier.

I tisdags togs dock mannen till nåder av kanalen.

– Medarbetaren har tagit ansvar för sina tidigare handlingar, bett om ursäkt och radikalt förändrat sin livssituation. Han bidrar på ett positivt sätt till vår redaktion och vår verksamhet, sa Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT, då.

”Han har aldrig bett om ursäkt”

Sportbladet har varit i kontakt med en av kvinnorna som utsatts för trakasserierna.

Och hon vittnar om en annan bild än den som framställts av SVT de senaste dagarna.

– Han har aldrig bett om ursäkt eller sagt förlåt till mig. Och då blir jag ganska upprörd över att det framställs som ett av skälen till att han tas tillbaka eftersom det inte stämmer, säger hon till Sportbladet och fortsätter:

– Jag har pratat med två av mina kollegor som inte heller de har fått någon ursäkt från honom, varken 2012 när det skedde eller 2014 när han fick sparken. För det här hände under tiden han var anställd av SVT samtidigt och han har fått förlängt kontrakt efter de här händelserna, säger kvinnan, som senare hör av sig till Sportbladet och berättar att SVT-profilen återkommit med en ursäkt.

SVT: ”Har ansträngt sig”

När Sportbladet når Åsa Edlund Jönsson via mejl skriver hon att mannen försökt komma i kontakt med de drabbade kvinnorna.

”Medarbetaren vill inget hellre än att be om ursäkt till alla som farit illa av hans oacceptabla beteende på den tidigare arbetsplatsen. Medarbetaren har ansträngt sig för att nå ut med sina ursäkter men om det är någon som ännu ej nåtts av detta vill han självklart komma i kontakt med den personen för att uppriktigt och ärligt be om ursäkt”, skriver Åsa Edlund Jönsson.

Men att flera av kvinnorna vittnar om att ursäkterna aldrig kommit fram förändrar inte SVT:s beslut.

”Vi vet att medarbetaren tar ansvar för sina tidigare handlingar och radikalt förändrat sin livssituation. Han är väl medveten om SVT:s nolltolerans. Medarbetaren vill heller inget annat än be om ursäkt till dom som farit illa tidigare och det arbetet får pågå så länge som det krävs”, skriver Edlund Jönsson.

Sportbladet har även tagit del av en del händelser mannen anklagats för.

På den tidigare arbetsplatsen ska mannen bland annat ha dykt upp berusad. Därefter ska han ha tvingat in en kvinna i ett rum, knäppt upp sina byxor och tryckt hennes huvud mot sitt könsorgan.

Händelsen ägde rum 2012 – samma år som mannen även var verksam på SVT – och flera av de sexuella trakasserier mannen anklagas för skedde under tiden han hade en anställning både på SVT samt den tidigare arbetsplatsen.

Mannens beteende skedde alltså innan han anställdes av kanalen.

”Vår utredning har visat att det inte skett någon form av trakasserier på vår avdelning under de år medarbetaren jobbat för SVT”, svarar Åsa Edlund Jönsson i ett mejl.

Polisanmäldes för våldtäkt 2002

2002 polisanmäldes SVT-profilen även för våldtäkt av en ung kvinna.

Under hösten, 15 år senare, har kvinnan följt MeToo-rörelsen och alla berättelser som strömmat in. Berättelser som gav henne mod att själv prata om det hon ska ha varit med om.

Mannen ska ha våldtagit henne på en efterfest under lördagsnatten.

– Han slängde ner mig i soffan och satte sig ovanpå mig. Han höll båda mina handleder med ett grepp, sen sliter av mig kläderna. Jag hade ingen chans att komma loss, jag försöker, skriker och visar tydligt att jag inte vill. Jag var så chockad. Han var väldigt våldsam, hårdhänt och han brydde sig inte om att jag protesterade, säger kvinnan till Sportbladet.

Anmälan, som Aftonbladet tagit del av, berättar att kvinnan fick genomgå en gynundersökning och lämna in kläderna hon hade på sig den natten för analys. Efter helgen hämtade polisen mannen i hans bostad och tog in honom till förhör. Han nekade till anklagelserna och kort efter förhöret lades utredningen ned. Enligt en artikel i Sportbladet 2002 ansåg åklagaren inte att kvinnan ska ha utsatts för ett brott och att ett nej från kvinnan inte är tillräckligt för att det ska rubriceras som våldtäkt om man ändå har sex.

– Jag blev otroligt besviken, jag kände mig inte så mycket värd. Det kändes som om de inte trodde på mig, som att jag hade hittat på. Jag kände mig maktlös och kränkt igen, säger hon.

Efter händelsen flyttade hon till en annan stad och sökte psykisk hjälp.

– Det tog många år innan jag kunde titta mig i spegeln igen och det som hände har påverkat relationen med män. Det har gått 15 år och jag är fortfarande inte läkt, säger kvinnan.

Hon beskriver det som en känsla av obehag varje gång hon ser mannen i tv-rutan.

– När man har varit med om en sån här sak, så känner man sig otroligt liten och ensam. Det finns en obehag känsla i kroppen som aldrig går ur. Därför ställde jag mig nu upp tillsammans med ett X antal andra kvinnor runt om i världen och det känns superskönt.