Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bror

Extremlägret som ska ge OS-guld

Publicerad 2012-10-21

Skidlandslaget genomför experiment på hög höjd: ”Inom tillåtna ramar”

Charlotte Kalla, Marcus Hellner och åkarna i skidlandslaget testas dygnet runt, även i sömnen under lägret i Italien.

Ett extremt experiment på hög höjd ska ge nya guld i VM och OS.

– En del nationer använder Epo, jag tycker det är bra att svenska landslaget gör vad man kan inom tillåtna ramar, säger professor Bengt Saltin.

Följ ämnen
Längdskidor

I en tvär kurva på en av serpentinvägarna utmed Val Senales i Italien bromsar damtränaren Rikard Grip in bilen. Bengt Saltin, 77, kliver ur och går fram till Hanna Brodin som stannat sina rullskidor.

Han sticker henne i fingret och mäter laktathalten i blodet, alltså hur mycket mjölksyra hon har efter klättringen på den höga höjden.

– Det ser bra ut Hanna, säger Bengt Saltin.

OS 2014 på hög höjd

Provet dokumenteras i den enorma bank av tester som skidlandslaget samlar på sig. Landslagets läger på tre veckor är ett stort, extremt experiment.

Aldrig tidigare har åkarna dokumenterats på det här viset. De genomgår tuffa konditionstester, de kontrolleras under träningspassen och på natten sover de med mätapparatur kopplad till kroppen för att se hur syremättnaden är i blodet.

Målet: att hitta den optimala laddningen på hög höjd för var och en inför OS i Sotji, där tävlingarna avgörs på 1 600 meter.

– Vi vill se hur stora differenser det är mellan individerna. Se vad man kan göra med bohöjden inför mästerskap, säger Bengt Saltin.

Nyckeln till att producera fler röda blodkroppar är själva vistelsen på hög höjd. Och nu vill man se exakt hur högt Charlotte Kalla behöver sova, vilken nivå som passar Marcus Hellner och inte låta alla ladda på samma höjd inför OS nästa år och kanske redan VM i vinter.

– Så mycket kan vi säga att variationen är stor, säger Bengt Saltin som är en av världens främsta experter på höghöjdsfysiologi.

Större än du trott?

– Ja, det vill jag nog säga.

Norska superstjärnan Petter Northug har i veckan checkat in på samma hotell som svenskarna. Han ska, precis som han brukar, ladda med tre veckor på hög höjd.

”Som jag var i gelé”

Men för landslaget är det första gången som laget tränar så lång tid i syrefattig miljö. Inför, under och efter genomförs konditionstester för att se effekterna.

– Åkarna tycker att det är intressant, säger Rikard Grip.

Mycket av träningen är lugn, det går inte att köra hårt på hög höjd, men åkarna har pressat sig i vissa pass. Charlotte Kalla gick över gränsen i en slalombacke i Livingo.

– Vi sprang uppför med stavar, det var intressant men jättetufft. När jag väl gick över gränsen krävdes det lång återhämtning. Jag kunde inte röra mig framåt, det kändes som jag var i gelé. Det var frustrerande. Det har jag inte upplevt på samma sätt tidigare, säger Charlotte Kalla.

TRE VECKOR I ALPERNA MED OMFATTANDE TESTER

Höghöjdsprojektet

Miljonprojektet sker med stöd av SOK. Målet är att hitta en manual för varje enskild åkares optimala förutsättningar för laddning på hög höjd. Alltså: hur högt behöver Charlotte Kalla, respektive Marcus Hellner et cetera bo för att få så mycket röda blodkroppar som möjligt inför ett mästerskap. De individuella skillnaderna är stora.

Projektet leds av professor Bengt Saltin.

Under tre veckor i italienska alperna testas åkarna regelbundet. De har mätapparatur kopplad till kroppen under natten, de tränar med en lapp i pannan som mäter syremättnaden i blodet under aktivitet. Man mäter också laktathalten i blodet för att se hur de klarar belastningen på träningen.

Inför, under och efter lägret genomförs konditionstester. Rullskidbandet står i en av vallabussarna och monteras upp vid testtillfällena. Två veckor efter lägret i Italien åker skidlandslaget till Bruksvallarna där sker sista mätningen och efter det tolkas resultaten.

Hög höjd

Vistelsen i syrefattig miljö stimulerar bildandet av syretransporterande röda blodkroppar.

Det sker under lång tid, minst åtta timmar, så det är själva höjden där man vistas som är viktig. På höjd över 2 400 meter sker utvecklingen, men man strävar efter att ligga lägre eftersom det är svårare att träna ju högre man är.

Enligt professor Bengt Saltin, dopningsansvarig under OS i Turin 2006, är användandet av Epo (bloddopning) fortfarande utbrett. Internationella skidförbundet har startförbud för åkare som har högre värden än gränsvärdet, 160 för tjejer och 170 för killar.

– Vissa länder använder Epo helt klart, jag vet lite för mycket, säger Bengt Saltin.

Att ladda på hög höjd är helt tillåtet.

Följ ämnen i artikeln