Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Orvar

07.45: Följ Vasaloppet direkt

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-07

Sportbladets Anders Forsberg rapporterar från den svenska skidklassikern – från starten i Sälen till målgången i Mora

<a href="http://www.coveritlive.com/mobile.php/option=com_mobile/task=viewaltcast/altcast_code=b8ce75e986">Vasaloppet</a>

Highlights Sälen-Mora:

Här får du de viktigaste händelserna och passeringarna.

12.33 Susanne Nyström glider in på upploppet i klar ledning. Hon tog sig förbi Sandra Hansson med några kilometer kvar av loppet. Och in på upploppet var hon helt ensam och tog sin första seger i damernas Vasalopp.

12.03 Fyra åkare återstod när tätklungan kom in i Mora. Stanislav Rezak och Jörgen Aukland släppte först på det långa upploppet och striden om segern stod mellan svenskarna Daniel Tynell och Jörgen Brink. Med bara meter kvar ryckte Brink åt sig några decimeter mot fjolårssegraren och vann sitt första Vasalopp.

11.50 Jörgen Brink anför en fyra man stark tätklunga som kan ha gjort det avgörande rycket. Jörgen Aukland, Stanislav Rezak och Daniel Tynell är de andra som nu gör upp om segern i årets Vasalopp.

11.33 Daniel Tynell fortsätter att dra upp tempot i täten. Fjolårssegraren har nu sällskap av sju åkare i tätklungan som har gått loss.

11.10 Fjolårssegraren Daniel Tynell drar hårt och får en liten lucka tillsammans med Fredrik Östberg vid kontrollen i Hökberg. Fältet bakom blir rejält utdraget i hårdkörningen.

11.05 Klungan är nu ikapp Mora-duon Rikard Andreasson och Lars Suther i täten. De sista åkarna i den åtta man stora klunga som ryckte i inledningen av loppet är därmed inhämtade.

10.45 Mora-duon Lars Suther och Rikard Andreasson är loss efter 62 kilometer vid kontrollen i Oxberg. Stanislav Rezak har släppt och istället anslutit till den jagande klungan som är 24 sekunder bakom hemmahoppen.

10.20 Tre åkare har nu ryckt ifrån. Rikard Andreasson har gått ikapp Stanislav Rezak och Lars Suther för att bilda en tättrio efter cirka 50 kilometer.

10.07 Stanislav Rezak tar hem sitt första spurtpris när åkarna passerar Evertsberg. Tjecken har dessutom, tillsammans med Lars Suther, fått en lucka på 19 sekunder ner till Rikard Andreasson som jagar närmast bakom.

9.40 Stanislav Rezac är framme och kör för första gången i loppet. Tjecken som tidigare år satsat hårt på spurtpriser fokuserar på totalsegern i år i stället.

9.33 Moraåkarna fortsätter att samla ihop spurtpriserna. I Risberg var det Lars Suthers lagkamrat Joakim Engström som tog hand om slantarna.

9.25 Mathias Fredriksson tvingas släppa tätgruppen som nu bara är sju åkare. Tungt för Fredriksson som dragit stenhårt i loppets inledning.

9.21 Tätgruppen fortsätter att dra hårt. Det är tydligt att de vill öka avståndet, men stora klungan närmar sig. Som mest var avståndet 2.20. Nu är det nere i 1.50. Oskar Svärd och Daniel Tynell är långt fram i klungan.

9.05 Lars Suther är först även vid spurtpriset i Mångsbodarna. Pengasamlandet har börjat bra för Moraåkaren. Men Alsgaard, Fredriksson och de andra har fokus inställt på att vara först i Mora, inte efter 24 kilometer.

8.56 Mathias Fredriksson, Thomas Alsgaard och de andra i tätgruppen fortsätter att dra hårt. Nu är det två minuter som skiljer ned till den stora klungan där bröderna Aukland och Oskar Svärd är just nu.

8.31 Ett gäng på åtta åkare har gett sig i väg från den stora klungan. Toppnamn som Thomas Alsgaard och Stanislav Rezac är med i gruppen. Men det är Moraåkaren Lars Suther som tar hand om spurtpriset i Smågan.

8.00 Starten gick i Berga By. 16 000 åkare ger sig i väg. Mathias Fredriksson drar upp till täten redan i den första backen. Det syns att Dalslandsåkaren är sugen på en framgång nu när han är inne på sin sista säsong.

Följ ämnen i artikeln