Fanskampanj kräver solidarisk fallskärm

Publicerad 2014-05-07

Besked idag: Djurgårdens protester hjälper inte

I dag fick Djurgården besked från SHL att kravet på att ge sju miljoner till AIK i "fallskärm" kvarstår.

Nu startar ett fansupprop för att få SHL att ompröva beslutet.

– Drygt en halv miljon per klubb är småpengar i jämförelse – vad finns det för argument för att inte dela lika? säger Järnkaminernas vice ordförande Viktor Adolfsson till Sportbladet.

I nästan exakt samma ögonblick som Djurgården tog sig upp i högsta serien på AIK:s bekostnad kunde Sportbladet avslöja att SHL inför en fallskärm för det laget som åker ur högsta ligan på sju miljoner kronor.

SHL beslutade också att hela den summan ska tas från laget som är på väg upp. I det här fallet ska alltså de sju miljonerna tas från Djurgårdens SHL-pott och ges till AIK.

– Det här är inte bra. Jag skulle vilja se att man tar det kollektivt. Att alla lag i SHL pitchar in med pengar, sa Djurgårdens vd Jenny Silfverstrand till Sportbladet då.

Protester hjälpte inte

Sedan dess har Djurgården kämpat för att få det här beslutet omprövat. Men förgäves.

– Vår ordförande (Kaarel Lehiste) och jag har gjort det vi kan för att framföra vår åsikt men vi har inte nått vårt mål att få SHL att omvärdera sitt beslut. I dag fick vi ett muntligt besked att beslutet ligger fast, avslöjar Jenny Silfverstrand för Sportbladet.

Men i samma ögonblick som klubben fick beskedet har supporterföreningen Järnkaminerna dragit igång en kampanj för att få SHL att tänka om, trots allt. Under rubriken "Det är inte försent – riv upp SHL-fallskärmen" uppmanar man Hockeyligan att tänka om.

– En fallskärm är faktiskt en bra idé, men den ska givetvis inte genomföras på bekostnad av en nykomling. Drygt en halv miljon per klubb är småpengar i jämförelse – vad finns det för argument för att inte dela lika? säger supporterföreningens vice ordförande Viktor Adolfsson.

Får stöd av fler supporterföreningar

Järnkaminerna har redan fått stöd av Färjestads supporterförening Wolfpack och fler väntas ställa sig bakom kampanjen.

– Det var många av de andra klubbarnas ledningar som uttryckte glädje över att Djurgården är tillbaka, eftersom det gynnar deras ekonomi. Vi hoppas kunna påminna om att det faktiskt är något positivt för alla att ett av Sveriges största publiklag är uppe i högsta serien igen. Om den här sejouren ska bli långvarig kanske man borde undvika orättvisor som denna, säger Viktor Adolfsson.

"Ett välgrundat beslut"

SHL:s tillförordnade ordförande Sture Emanuelsson vill inte gå in på varför det är bättre att ett lag tar hela summan i stället för att alla lag delar på fallskärmen.

– Vi har gjort en ordentlig utredning där vi tittat på både lag som flyttas upp och flyttats ner där vi analyserat och kollat på konsekvenser av olika modeller. Sen har vi ägare i styrelsen kommit fram till den här modellen, säger Emanuelsson.

Järnkaminerna frågar sig retoriskt vad för argument det finns för att inte dela lika, vad säger du?

– När vi tittar på olika modeller så kommer vi fram till att det är den här modellen vi fastnar för. Några ytterligare kommentarer har jag inte. Det är ett välgrundat beslut. Beslutet ligger fast.

Var beslutet enigt?

– Absolut.