En skål för svensk poker!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-15

”Pokerprofessorn” gläds.

Nästa vecka börjar ett av de viktigaste evenemangen för svenskt pokervidkommande: SM-veckan, som av juridiska skäl (läs: för att slippa en polisrazzia) förlagts utomlands, till Tallinn.

Liksom förra året arrangeras det hela av Svenska Pokerförbundet och tre mästerskapstitlar står på spel:

i mörkpoker, Omaha och Texas hold’em.

Mästerskapet med längst historia är det i mörkpoker. Den som redan 1975 tog på sig att organisera det första poker-SM var -göteborgaren Raymond Kindberg. Han tvingades liksom nu förlägga det utomlands, till Holiday Inn i Monte Carlo. Från början utfäste Kindberg optimistiskt ett förstapris om 250 000 kronor, vilket emellertid fick reduceras till 80 000 när ”bara” 55 deltagare reste ned för att ställa upp.

En dåtida kändis som övervägde att ställa upp men till sist avstod ”för sitt ryktes skull” var skådespelaren Stig Järrel, så pokerbiten att han till och med satiriserats för det i Povel Ramels ”Gräsänkling Blues”.

Det är betecknande för svensk pokers gråzonsställning att SM sedan dess fortsatt spelats utomlands alla år utom 1994 och 2001 (”under radarn” på legendariska Kortoxen i Stockholm) samt 2005 (på Klubben i Stockholm). Och lika betecknande är att vi numera beklagligtvis dras med dubbla ”SM”, varav det andra tillhandahålls av statsmaktens förlängda arm.

Men i går kom utslaget från Hovrätten i Göteborg, i spåren på tillslaget i mars 2007 mot EPC-turneringen i Grebbestad – Sveriges största liveturnering genom tiderna, med hela 681 startande. Och domslutet är inget mindre än en revolution för svensk poker: där sägs i klartext att poker i turneringsform bedöms vara ett spel där skickligheten överväger! Därmed har poker i det avseendet för första gången implicit likställts med schack och bridge.

Man kan nog utgå från att det hela överklagas till Högsta domstolen. Men i det mål som snart kommer att avgöras av Hovrätten i Sundsvall, där jag också var ”expertvittne” till förmån för poker som skicklighetsspel, ser jag det som ytterst sannolikt att man kommer till samma slutsatser som i Göteborg.

Lita på att jag återkommer till ämnet framöver, här i Sportbladet. Denna milstolpe i svensk pokerhistoria kommer att få långtgående konsekvenser i många avseenden, inte minst för SM 2010.

Och under tiden kan vi pokerspelare korka upp skumpan och fira den 14 maj som pokerns nya nationaldag i Sverige. Skål!

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln