Isaac Makwala var 27:a på världsårsbästalistan när han åkte till La Chaux-de-Fonds för att springa 400 meter.

När han åkte därifrån var han femte snabbast i historien.

Ungefär som förra året, det vill säga.

Friidrott

Att idrottare har favoritarenor eller favoritbanor är inget nytt. Men frågan är om någon trivs lika bra någonstans som Botswanalöparen Isaac Makwala gör i schweiziska orten La Chaux-de-Fonds.

I fjol kom 400-meterslöparen till tävlingen som en ganska okänd löpare, som visserligen hade visat hög kapacitet med ett par tider strax under 45 sekunder, och chockade hela friidrottsvärlden med tiden 44,01.

Kunde inte upprepa tiden

En tid som i ett svep gjorde honom till världens elfte bästa löpare och afrikansk rekordhållare. Men det var också en tid som han sedan aldrig var i närheten av att upprepa under resten av säsongen.

Den här säsongen har börjat som den förra med flera lopp strax över 45 sekunder. I går blev han dessutom av med sitt afrikanska rekord till Wayde van Niekerk som vann Diamond League-galan i Paris.

Men Isaac Makwala hetsade knappast upp sig för det – han skulle ju tillbaka till La Chaux-de-Fonds.

Årsbästa med 1,38

Och i år gick det ännu fortare. Från ett årsbästa på 45,10 och en 27:e-plats i världen till seger på 43,72 och en plats som världsetta, femma genom alla tider och återigen en plats som afrikansk rekordhållare.

– Jag visste att om jag kom hit så skulle jag sätta rekord, säger han i segerintervjun.

Bakom honom var dessutom 18-årige qatariern Abdelelah Haroun tvåa på fantastiska 44,27 vilket gör honom till tiderna näst bästa junior.

Återstår att se om Makwala kan springa lika fort utanför det numer mytomspunna sprintmekkat.

Johan Wissman var också på plats i La Chaux-de-Fonds. Även han satte årsbästa, i hans fall på 200 meter med tiden 20,74.