Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Tre Kronor är bara dåliga förlorare”

Publicerad 2014-02-24

Svenska IOK-pampen Gunilla Lindberg: Det låter inte klokt

SOTJI. Pär Mårts och Tommy Boustedt rasar mot IOK och misstänker en konspiration.

Nu får Tre Kronor-ledningen ett beskt motsvar från IOK:s vice ordförande Gunilla Lindberg.

– De är bara dåliga förlorare. Varför skulle IOK ha en konspirationstaktik mot ett svenskt ishockeylag?! Det låter ju inte klokt, säger Lindberg till Sportbladet.

Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts och landslagschef Tommy Boustedt kokade av ilska när de kom till presskonferensen efter finalförlusten i går. De menade att IOK är amatörer och kallade avstängningen ett justitiemord.

Anledningen var att IOK hade dröjt till två timmar före matchstart med att meddela att Nicklas Bäckström stängts av för att ha använt allergimedicinen Zyrtec-D, en medicin han tagit i sju år.

”Typiskt när det händer en svensk”

När Sportbladet når IOK:s vice ordförande Gunilla Lindberg, 66, som även är generalsekreterare i SOK, säger hon om Tre Kronor-ledningens reaktion:

– Det är typiskt när det händer en svensk någonting. Men det är ju bevisligen så att han har tagit ett medel som står på Wadas lista och som gäller för alla. Jag lider med Nicklas Bäckström, men det gäller samma regler för honom som för alla andra. Naturligtvis ska läkaren se till så att det rapporteras.

Lindberg tycker att det är beklagligt att Tre Kronors ledning smutskastar IOK.

– Det är väldigt tråkigt. Eftersom de förlorade är kanske reaktionen starkare. Men den som har felat är inte IOK, utan den som har felat är landslagsledningen, som inte har rapporterat att han åt det här medlet.

– Nicklas har gjort rätt som rapporterat. Men sedan är det inte vidarerapporterat. Jag kan förstå Nicklas Bäckströms ilska, han har gjort allt som han ska göra.

Fnyser åt det

Boustedt och Mårts menar att det ligger politik bakom. Att IOK medvetet väntade med beskedet för att få så stor uppmärksamhet som möjligt.

Den konspirationsteorin fnyser Gunilla Lindberg åt:

– Det är oerhört märkligt. Varför skulle IOK konspirera?! För mig är det helt obegripligt. Jag har själv suttit med i den här disciplinnämnden för de andra fallen och det är otroligt noggrant hur man får fram proven.

Har ni förståelse för Tre Kronors ilska att beskedet kom så tätt inpå matchen?

– Jag vet inte orsaken till varför beskedet kom sent. Man kanske ville vara absolut säker på vad provet sa. Antagligen har man väldigt många prov som ska analyseras, det är oftast så när det gäller ishockeymatcher. Men processen i sig och reglerna är självklara.

– Alla nationer varnas för kostpreparat, att man inte ska äta det, eftersom det kan visa dopningsspår. Och alla mediciner man tar ska redovisas.

Så du menar att det är landslagsläkaren Björn Waldebäck som har felat?

– Jag vill inte anklaga någon, men Nicklas medicin har inte lämnats in.

Läs om Tre Kronors kaosdygn timme för timme här!

DET HÄR SKA BÄCKSTRÖM ANVÄNT SIG AV

Fakta: Pseudoefedrin

Substansen finns i exempelvis allergi- och astmamediciner och har som funktion att vidga luftrör som svullnat upp. Höga doser av ämnet kan ge amfetaminliknande effekter, enligt Fass.

Substansen försvann från Wadas lista över dopningsklassat preparat 2004, men återkom 2010.

Vid återinförandet motiverade Wada sitt beslut med att man under uppehållet märkt ett ökat antal fall med höga nivåer av pseudoefedrin som talade för ett utbrett missbruk av substansen.

När den återinfördes på listan gjordes det med ett tio gånger högre gränsvärde än tidigare. Förr var gränsvärdet 15 mikrogram per milliliter, nu är gränsvärdet 150 mikrogram per milliliter urin.

A-testet som gjordes på Nicklas Bäckström visade 190 mikrogram per milliliter.

Medicinen som Bäckström ska ha använt sig av heter Zyrtec-D.

FOTNOT: I går pratade svenske landslagsläkaren Björn Waldebäck, IOK:s medicinska kommittés ordförande Arne Ljungqvist och Internationella ishockeyförbundets medicinskt ansvarige Mark Aurby, alla om ett gränsvärde på 15 nanogram per milliliter, men enligt Wadas lista som gäller från och med 1 januari 2014 framgår att pseudoefedrin är förbjudet när koncentrationen är högre än 150 milligram per milliliter. Skillnaden mellan nanogram och mikrogram är 1 000 gånger.

Läs mer om förvirringen kring Bäckströms tester här.

 Sammanställning: Andreas Käck, Jonathan Berntsson.

Följ ämnen i artikeln