Från gulddröm till ett helvete

Publicerad 2014-02-24

Bäckströms dopningsskandal – timme för timme

ONSDAG:

Tre Kronor möter Slovenien i kvartsfinal och vinner med 5–0. Efteråt kallas Nicklas Bäckström till en dopningskontroll. Det är bestämt att besked ska komma inom 48 timmar.

TORSDAG:

Tre Kronor tränar som vanligt och Nicklas Bäckström är med på isen. Han eller den svenska lagledningen hör ingenting från Internationella olympiska kommittén (IOK).

FERDAG:

Tre Kronor möter Finland i semifinal och vinner med 2–1 och är klara för final. På kvällen har det gått 48 timmar sedan dopningstestet men ingen får höra någonting från IOK.

LÖRDAG:

Tre Kronor tränar på nytt, Nicklas Bäckström är med på isen. På kvällen har det gått 72 timmar sedan dopningstestet gjordes.

I GÅR 09.15:

Tre Kronor har en matchgenomgång  och Nicklas Bäckström är med på den. Några spelare går ut på isen och kör matchvärmning, Bäckström väljer att inte gå på is.

13.30:

Landslagschefen Tommy Boustedt är på väg att ta en dusch och förbereda sig för att gå till arenan. Då ringer landslagsläkaren Björn Waldebäck, men Boustedt tittar inte vem det är och trycker undan samtalet. Minuten senare kommer Waldebäck inspringande i Boustedts rum och ropar:

– Nu jävlar har det hänt något. Vi måste få tag i Bäckström.

– Varför då? svarar Boustedt som sitter i bara kalsongerna.

– Vi måste få tag i Bäckström. Han ska på någon hearing, svarar Waldebäck.

Det är SOK:s truppchef Peter Reinebo som har kontaktat Waldebäck och berättat att dopningsprovet har varit positivt och att IOK vill för höra Bäckström.

13.35:

Boustedt ringer till Bäckström men han svarar inte i telefonen.

Boustedt och Waldebäck springer ner i huset där Tre Kronor bor och de ­möter Gabriel Landeskog. Han berättar att Bäckström redan har åkt till arenan för att förbereda sig och värma upp till match.

13.40:

Boustedt drar på sig ett par gymnastikbyxor och en t-shirt och cyklar i full fart till matcharenan. Han hittar Bäckström och säger åt ­honom att följa med.

– Ja, jag vet. Putte Köhler (lagledaren) ringde precis och sa att jag måste komma, svarar Bäckström.

13.50:

  Nicklas Bäckström får tag på en cykel och han och Boustedt cyklar tillsammans i full fart mot Radisson Hotel intill OS-byn där förhöret ska hållas.

14.00:

Förhöret inleds och det är fyra representanter från IIHF med den medicinskt ansvarige Dr Richard Budgett i spetsen. Tommy Boustedt får inte följa med in på förhöret. Med är förutom Bäckström och Waldebäck även IIHF:s generalsekreterare Horst Lichtner.

14.30:

Backen Henrik Tallinder ska egentligen inte vara ombytt och är kvar i OS-byn. Han får ett samtal från landslagsledningen att han måste komma ner och byta om och vara med på värmningen. Tallinder slänger sig på cykeln och åker till arenan.

15.00:

Klockan 15 ringer Peter Reinebo upp Boustedt och berättar att de nu sitter i ett rum och väntar. Efter förhöret har IOK överläggningar och det drar ut på tiden. Boustedt ringer med jämna mellanrum ner till Tre Kronors omklädningsrum och informerar Pär Mårts och övriga coacher om vad som händer.

15.25:

Tre Kronor ska ut på isen för den obligatoriska matchvärmningen. Då ringer Boustedt till Pär Mårts och berättar att de fått besked från IOK och att Bäckström inte får spela.

15.45:

Boustedt och Nicklas Bäckström återvänder till OS-byn:

– Vi var ledsna båda två och vi grinade lite. Till och från tittade vi på matchen på förläggningen, berättar Boustedt.

18.30:

När det är en minut kvar av matchen cyklar Boustedt och Bäckström till arenan. Det är Nicklas Bäckström som vill träffa spelarna i omklädningsrummet och berätta vad som har hänt. Då har det redan läckt ut uppgifter om att Bäckström fastnat i en dopningskontroll. Då bestäms också att Bäckström ska vara med på presskonferensen.

19.30:

  Bäckström, Boustedt, Waldebäck och IIHF:s medicinskt ansvarige Mark Aubry, som också är lagläkare för Ottawa Senators, är med på presskonferensen.

20.00:

Bäckström lämnar presskonferensen och cyklar tillbaka till OS-byn. Vid sin sida har han en funktionär, troligen från IIHF.

22.00:

Bussen med spelarna lämnar OS-byn och åker mot flygplatsen där de ska flyga till Nordamerika med det chartrade planet.

23.35:

Bäckis är sammanbiten när han lägger sitt bagage på bandet i säkerhetskontrollen på flygplatsen.

– Jag har inga fler kommentarer, säger han och skyddas samtidigt av lagkamraterna Oduya, Krüger, Hjalmarsson och Tallinder som ber journalisterna att lämna honom i fred.

01.00:

Planet med de svenska NHL-­spelarna lyfter mot Nordamerika.

DET HÄR SKA BÄCKSTRÖM ANVÄNT SIG AV

Fakta: Pseudoefedrin

Substansen finns i exempelvis allergi- och astmamediciner och har som funktion att vidga luftrör som svullnat upp. Höga doser av ämnet kan ge amfetaminliknande effekter, enligt Fass.

Substansen försvann från Wadas lista över dopningsklassat preparat 2004, men återkom 2010.

Vid återinförandet motiverade Wada sitt beslut med att man under uppehållet märkt ett ökat antal fall med höga nivåer av pseudoefedrin som talade för ett utbrett missbruk av substansen.

När den återinfördes på listan gjordes det med ett tio gånger högre gränsvärde än tidigare. Förr var gränsvärdet 15 mikrogram per milliliter, nu är gränsvärdet 150 mikrogram per milliliter urin.

A-testet som gjordes på Nicklas Bäckström visade 190 mikrogram per milliliter.

Medicinen som Bäckström ska ha använt sig av heter Zyrtec-D.

FOTNOT: I går pratade svenske landslagsläkaren Björn Waldebäck, IOK:s medicinska kommittés ordförande Arne Ljungqvist och Internationella ishockeyförbundets medicinskt ansvarige Mark Aurby, alla om ett gränsvärde på 15 nanogram per milliliter, men enligt Wadas lista som gäller från och med 1 januari 2014 framgår att pseudoefedrin är förbjudet när koncentrationen är högre än 150 milligram per milliliter. Skillnaden mellan nanogram och mikrogram är 1 000 gånger.

Läs mer om förvirringen kring Bäckströms tester här.

 Sammanställning: Andreas Käck, Jonathan Berntsson.

Följ ämnen i artikeln