Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Vendela

Sportbladets siffror: Hon är Sveriges mest populära idrottare

Uppdaterad 2020-12-17 | Publicerad 2019-12-31

Här är Sportbladets årliga lista på svenska folkets mest omtyckta idrottspersonlighet.

Det blev en jämn kamp mellan två uppskattade kvinnliga idrottsstjärnor: Sarah Sjöström, simning, och Charlotte Kalla, längdskidåkning.

Förra året vann Sarah Sjöström, men det här året blir det en knapp seger för Charlotte Kalla.

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Sportbladet.

1. Charlotte Kalla, 32, längdskidåkning – 21 %

Fjolårssäsongen var en berg- och dalbana för Charlotte Kalla, men den här tagit henne tillbaka till tronen.

Årets mest populära idrottare kämpade med formen inför VM och hittade heller inte riktigt formtoppen i de individuella loppen. Men i stafetten fick svenska folket se den Charlotte Kalla de älskar.

32-åringen la i växeln på den tredje sträckan och drog ifrån Astrid Uhrenholdt Jacobsen och bäddade för ett svenskt VM-guld.


2. Sarah Sjöström, 26, simning – 18%

Sarah Sjöström har vunnit allt som går att vinna och behövde ny motivation. Hon hittade den i att ställa upp i fem distanser på VM. Resultatet? Medalj i alla.

En av dem innebar karriärens åttonde VM-guld. Samtidigt blev hon den kvinnliga simmaren med mest individuella VM-medaljer.


3. Hanna Öberg, 24, skidskytte – 13 %

Hanna Öberg överraskade alla när hon tog OS-guld 2018. Men frågan var om hon skulle palla pressen och upprepa bedriften på hemma-VM i Östersund. Öberg svarade med att skjuta fullt och bärga karriärens första VM-guld. 

Innan mästerskap var slut hade hon även kammat hem ett silver och brons i stafett. Lägg därtill både Bragdguld och Jerringpris.


3. Zlatan Ibrahimovic, 38, fotboll – 13 %

Under sin storhetstid toppade Zlatan listan i flera år, men trots att han spelat de senaste säsongerna på andra sidan atlanten fortsätter han att vara en favorit hos svenska folket.

Den här säsongen tog han Los Angeles Galaxy till klubbens första slutspel med 31 mål under säsongen. Nu undrar alla vad Ibrahimovic nästa klubbadress blir. Och kanske kan en flytt till Italien skicka upp honom på listans förstaplats igen nästa år.


5. Armand Duplantis, 20, friidrott – 12 %

Duplantis vet hur man skapar dramatik i en stavhoppsfinal. 19-åringen tog 5,92 i sista hoppet och klarade sedan samma höjd som Sam Kendricks.

En rivning mer än amerikanen stoppade honom från guldet, men den galna finalen kommer många att minnas länge.

Och fler galna finaler lär vi få se i framtiden om utvecklingen fortsätter som den gjort hittills för ”Mondo”.


5. Stina Nilsson, 26, längdskidåkning – 12 %

Under OS i Pyeongchang spurtade Marit Björgen ner Stina Nilsson i finalen och gav Norge guldet i stafett. Under VM i Seefeld fanns det ingenting som kunde stoppa Nilsson när hon fick chansen. 

Svenskan knäckte Therese Johaug på upploppet och fixade ett svenskt VM-guld i stafett. Utöver det kammade Nilsson hem ett individuellt sprintsilver och ett guld i sprintstafett. Och då har vi glömt att nämnda den lårskada hon drabbades för en månad före VM som egentligen borde ha gjort det omöjligt för Nilsson att ens stå på start. 


7. Henrik Lundqvist, 37, ishockey – 10 %

Sveriges NHL-veteran nådde i november femteplatsen i målvaktsligan över antal segrar i NHL: imponerande 454 stycken.

Lundqvist har inte varit lika självskriven som Rangers förstaval men har ändå fått stort förtroende. Säsongen 2018/19 var Rangers ganska långt från att nå Stanley cup, något som blev Tre Kronors lycka. Henrik Lundqvist ställde än en gång upp i VM-truppen som denna gång fick respass i kvartsfinal mot Finland.


8. Daniel Ståhl, 27, friidrott – 9 %

Den svenska Ståhlmannen höll en nivå ingen annan var i närheten av under säsongen. Med några få undantag drog han iväg diskusen över 65 meter tävling för tävling och favoritskapet inför oktober-VM bara steg.

Väl på plats i Doha lyckades inte Daniel Ståhl med samma utklassning, men infriade inte desto mindre förväntningarna om guld. Därmed blev han sjunde svensk att vinna VM-guld i friidrott. Den förste sedan Abeba Aregawi 2013.


8. Frida Karlsson, 20, längdskidåkning – 9 %

Efter stora framgångar på juniorsidan fanns det förhoppningar på Sollefteå-åkaren Frida Karlssons debut i seniorsammanhang.

17 februari 2019 gick hon i mål på en sjundeplats i sin debut, och några veckor senare i VM blev det ännu bättre.

Ett skrällsilver på 10 km klassiskt följdes upp med ett brons på tremilen och ett guld i stafett. En ny svensk superstjärna i längdskidor var född.


10. Victor Nilsson Lindelöf, 25, fotboll – 7 %

Även om Manchester United inte rosat marknaden i Premier League så har lagets svenske mittback fortsatt att ta kliv framåt. Ett självskrivet namn i Uniteds mittlås – precis som han är i det svenska landslagets startelva.

Och i landslaget har dessutom även laget haft ett fint år. Tack vare kvalframgång under året väntar EM-spel nästa sommar.


10. Elias Pettersson, 21, ishockey – 7 %

Den svenske NHL-talangen gjorde dundersuccé under sin första höst på andra sidan Atlanten. Han fortsatte på samma framgångsrika spår under 2019, där han även hann med att åka hem och spela VM för Tre Kronor efter säsongen. Vann i somras Calder Trophy, priset som årets nykomling i NHL, och har under hösten fortsatt att leverera poäng för sitt Vancouver.


10. Alexander Isak, 20, fotboll – 7 %

Vad är en lånesejour i Willem II? För Alexander Isak var det något minst sagt banbrytande efter bristfällig speltid i Borussia Dortmund. Målsuccén i Eredivisie under våren gav en sommarövergång till La Liga och Real Sociedad, där Isak har fortsatt ta kliv i sin utveckling.

Är i dag en A-landslagsman för Sverige – må så vara att han ännu inte fått en gjuten plats i startelvan. Precis som han ännu inte gjort sig helt ordinarie i klubblaget.



13. Tove Alexandersson, 27, orientering – 6%

Bragdguldsvinnare som i år blev den första orienteraren sedan 1981 att bli just Bradguldsvinnare. Samlar på VM-medaljer om det så är genom att orientera till fots som på skidor.

2019 års orienterings-VM i norska Östfold gav guld på långdistans, medeldistans och i stafett. Lägg därtill två VM-guld i skidorientering.

13. Kosovare Asllani, 30, fotboll – 6 %

Efter att ha varit tongivande i landslagets väg till VM-brons i Frankrike i somras belönades den spelintelligenta, offensiva kreatören med en flytt utomlands.

När Kosovare Asllani skrev på för CD Tacon (framtida Real Madrid) blev hon den spanska megaklubbens första kvinnliga stjärnvärvning genom tiderna. Väl i Spanien har Asllani, tillsammans med Sofia Jakobsson, varit det nya projektets stora stjärnor.

15. Andreas Granqvist, 34, fotboll – 5 %

Det allsvenska året i Helsingborg var tufft för den rutinerade mittbacken, där både lagets och hans egna insatser kritiserats. Men titeln som ”landsfader”, ni vet den han tog hem i Ryssland 2018, har inte tvättats bort av det. Är alltjämt lagkapten och ledare i landslaget, som efter ett framgångsrikt EM-kval kan se fram emot en mästerskapssommar nästa år.

15. Angelica Bengtsson, 26, friidrott – 5 %

Hon slutade sexa på VM och hoppade över den svenska rekordhöjden 4,80. Men det var sättet hon slog rekordet på som var det minnesvärda. I försöket innan bröt Bengtsson staven, men lyckades trots detta återställa sig mentalt och i nästa försök flyga över en höjd hon aldrig klarat förr, med en annan stav.

– Det mest otroliga jag någonsin har sett inom stavhopp. Kanske inom all idrott, sa landslagskollegan Armand Duplantis.

15. Nilla Fischer, 35, fotboll – 5 %

Flyttade hem till Linköping i somras men hann bara med fem matcher under en skadedrabbad höst. I landslagströjan hade Nilla Fischer ett desto mer framgångsrikt 2019. Försvarsgeneralen var vital i Sveriges väg till VM-brons och visade att hon, trots åldern, fortfarande är en mittback av världsklass.

15. Peder Fredricson, 47, ridsport – 5 %

Det blev inget Jerringpris 2019. Men Peder Fredricson har fortsatt att skörda framgångar på de stora scenerna. Tredjeplats i världscupsfinalen, seger i Global Champions League och framgång i Falsterbo under sommaren följdes upp av en sjundeplats individuellt i EM.

15. Caroline Seger, 34, fotboll – 5 %

Lagkapten och ledande i det landslag som tog brons i Frankrike. Lagkapten och ledande i det Rosengård som tog hem SM-bucklan.

Och sen en diamantboll på det.

Caroline Seger har haft ett minst sagt framgångsrikt 2019.

20. Frida Hansdotter, 34, alpint – 4 %

Det blev ingen medalj i hemma-VM i Åre för OS-guldmedaljören från 2018. Ett VM som blev Frida Hansdotters sista mästerskap i karriären.

Hansdotter annonserade att det var färdigåkt i mars, och valde därefter att avsluta världscupkarriären med att genomföra sitt sista slalomåk iklädd folkdräkt med en korg med kanelbullar i famnen.

20. Malin Baryard-Johnsson, 44, ridsport – 4 %

Östgötaryttaren har varit med länge i racet. Och hon kommer sannolikt vara med ett tag till. Med två riktigt vassa hästar i Indiana och Second Chance till sitt förfogande så fortsätter Malin Baryard-Johnsson att sikta på framgångar på de största scenerna. Framför allt Indianas potential bådar för ett spännande 2020 för Baryard-Johnsson.

20. Emil Forsberg, 28, fotboll – 4 %

Briljant när Sverige säkrade EM-biljetten borta mot Rumänien. Direkt avgörande när hans RB Leipzig säkrade avancemanget från Champions League-gruppspelet för första gången i klubbens historia. Just Leipzig gick dessutom till vinteruppehåll i serieledning i Bundesliga. Den kreative mittfältaren har under 2019 fortsatt med att leverera i världsfotbollen.

23. Henrik Stenson, 43, golf – 3 %

Startade året urtrögt, men har växlat upp och häromveckan tog golfikonen Henrik Stenson sin första seger på över två år.

I somras briljerade han på hemmaplan, då han slog till med en hole-in-one och slutade trea på Hills i Göteborg.

23. Isabelle Gulldén, 30, handboll – 3 %

Den svenska handbollsstjärnan blev mamma i juli och deltagandet i VM låg i farozonen. Men när truppen som skulle få chansen i Japan och Kumamoto presenterades så fanns ”Bella” Gulldén med.

Och nyfödde sonen Lias fick hänga med på mästerskap han också, där han fick se Sverige sluta sjua.

23. Alexander Gustafsson, 32, kampsport – 3 %

”Mauler” avslutade karriären efter att ha förlorat i Globen i våras. Då grät experter i tv-sändningen. Men i början av december gjorde MMA-stjärnan en minicomeback på hemmaplan och nu tros han ha ögonen på en återkomst i UFC.

26. Hedvig Lindahl, 36, fotboll – 2 %

Klubblös efter en tuff vår i Chelsea. Sedan kom den där sommaren i Frankrike. Och kanske framförallt DEN straffräddningen mot Kanada i åttondelsfinalen. Den frimärkskompatibla paraden, och framför allt Hedvig Lindahls VM-insatser överlag, ordnade ett kontrakt med tyska storklubben Wolfsburg.

26. Erik Karlsson, 29, ishockey – 2 %

San Joses svenske backstjärna har haft ett skadedrabbat 2019, där drömmen om Stanley Cup släcktes mot St. Louis i konferensfinalen. Därefter följde en sommar fylld av övergångsspekulationer, som i slutändan mynnade ut i en förlängning med San Jose. Under hösten har dock laget, och Karlsson, gått tungt i NHL:s grundserie.

26. Sebastian Samuelsson, 22, skidskytte – 2 %

Han fick med sig en bronspeng från singelmixedstafetten på hemma-VM i Östersund. Likväl var 2019 ett år där Samuelsson, som blev ”Silver-Sebbe” med hela det svenska folket under OS i Pyeongchang året innan, inte riktigt vad skidskytten hade hoppats på.

Har vid sidan av idrottandet även fortsatt vara en stark röst i kampen mot doping.

26. Rolf-Göran Bengtsson, 57, ridsport – 2 %

Veteranen blev inte uttagen till EM, och blev under hösten dessutom av med sin Nations Cup-vallack Oak Grove’s Carlyle. Även om det är andra namn som i dag dominerar på de stora scenerna så är den före detta världsettan Rolf-Göran Bengtsson fortsatt oerhört populär hos den svenska ridsportspubliken.

26. Andre Myhrer, 36, alpint – 2 %

Trots att förra säsongen, och årets VM, inte blev någon framgångssaga för slalomveteranen så bestämde sig André Myhrer för att fortsätta köra världscup även denna, nyligen påbörjade och mästerskapslösa, säsong. Och han har inlett starkt, bland annat med en andraplats i Val d’Isere.

Kör han på tills han är 40? Det känns ju ändå inte omöjligt.

26. Jenny Rissveds, 25, cykling – 2 %

Den tidigare OS-mästaren har 2019 gjort comeback efter sin kamp med depression. Jenny Rissveds har slagit till med flera pallplaceringar och en seger i världscupen.

– Resan tillbaka går snabbare än vad jag hade kunnat tänka mig, sa hon i somras.

26. Rasmus Dahlin, 19, ishockey – 2 %

Klarade av förstasäsongen i NHL, efter att ha draftats som etta i 2018 års NHL-draft, med bravur. Har därefter fortsatt att imponera i ett storsatsande Buffalo Sabres på andra sidan Atlanten. Den tonårige, svenska backtalangen är redan i dag en av de mest tongivande spelarna i laget.

Kommentar: Svarspersonerna tilläts ange fler än ett svar. Kolumnerna behöver därför inte summera till 100 procent.