Mats Wennnerholm: Århundradets match var över redan efter en period

VANCOUVER. Det här var den mest skoningslösa slakt av ett storlag jag någonsin sett.

Kanada-Ryssland 7–3.

Århundradets match var över redan efter en period.

Det var som om domaren släppt en handgranat i isen, när matchen startade här i Canada Hockey Centre i natt.

Det bara exploderade.

Både på läktarna och på isen.

Jag har aldrig sett sådan kraft och samlad energi från ett lag, som den Kanada visade i första perioden.

De var som en buffelhjord i sken.

Allt som kom i vägen mejades ner, sedan spelade det ingen roll om det stod "Ovechkin" eller "Kovalchuk" på ryggarna.

Kanada tog inte bara tag i taktpinnen.

De körde över hela orkestern.

Jag har aldrig någonsin sett en bättre förstaperiod.

Det fräste varje gång kanadensarna var inne i det område framför mål som i Kanada kallas "Tre Frying Pan" - stekpannan.

Det small i varje närkamp och kanadensarna vann varenda puck som fanns att vinna.

Kanada chockstartade med 1-0 redan 2.21 in i matchen, då backen Dan Boyle trampade in på vänsterkanten och rundade passive ryske backen Anton Voltjenkov. Boyle spelade sedan snett bakåt till en fri Ryan Getzlaf som kunde slå in sitt första mål i turneringen. Ryske målvakten Nabokov var helt chanslös i den sidledsförlyttningen.

Sedan 2-0 i power play efter 12.09, då Dan Boyle skickade i väg en fladderpuck som gick in bakom en skymd Nabokov.

Och efter 12.55:

Mike Richards till Jonathan Toews på offensiva blå, en blixtnsabb crosspassning till en fri Rick Nash och pang upp i Nabokovs vänstra kryss.

Ett kliniskt rent anfall - och 3-0.

Inte ens ryssbacken Dimitrij Kalinins 3-1 - ett backskott rakt i Roberto Luongos vänstra kryss - fick Kanada ur balans.

Brendan Morrow hann göra 4-1 innan perioden var över, då han tog köksvägen och lyckades tråckla in pucken bakom Nabokov.

Skotten efter första:

21-12 till Kanada.

Efter det var Ryssland ett slaget lag.

Redan efter drygt fyra minuter i andra perioden hade Kanada gjort både 5-1 (Corey Perry) och 6-1 (hårdskjutande backen Shea Weber med en ny rökare).

Då hade målvakten Nabokov fått nog och Bryzgalov kom in.

Och när Afinogenov lyckades tråckla in 2-6 kontrade Kanada med ett nytt mål av en klass jag inte sett sedan gamla Sovjettiden.

Ryan Getzlaf, Eric Staal och Corey Perry.

Klapp, klapp, klapp - och 7–2.

Det var ren hockeypoesi.

Ryssland fick ett tröstmål till då backen Sergej Gontjar gjorde 3–7 i power play i efter drygt halva matchen.

Det blev lite irriterat i slutet, när Alexander Semin vräkte in Dan Boyle i sargen och Boyle blev vansinnig på ryssen. Men i en turnering där slagsmål kan leda till avstängning, höll sig kanadensarna lugna.