Irena Požar: Jag hade inte heller fått tävla i mästerskap

46 sekunder och sen var det över.

Drömmen om en OS-medalj dog när den italienska boxaren Angela Carini gav upp efter att ha fått ett slag i ansiktet.

Samtidigt började mardrömmen för motståndaren Imane Khelif.

Följ ämnen

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program


46 sekunder har resulterat i en intensiv hatstorm där hon anklagas för att vara man och kvinnomisshandlare. Författaren JK Rowling lägger upp en bild från boxningsmatchen på X och skriver: ”Finns det någon bild som sammanfattar mansrörelsen bättre? Flinet från en man som vet att han skyddas av ett misogyn sportinstitution njutandes av smärtan hos en kvinna han just slagit i huvud, och vars livsdröm han krossat.” Elon Musk hakar på. I Sverige skriver Paolo Roberto “När män får slå kvinnor…” och inlägget sprids vidare av den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson, som också kommenterar: “Mannen till höger identifierar sig som kvinna och får därför boxas mot kvinnor i OS. (Bilden från tidigare tävling). Innebär att kvinnorna i praktiken är chanslösa. Den manlige idrottaren lär ta det kvinnliga OS-guldet”. Här vill jag föra till protokollet att Khelif har tävlat i flera stora mästerskap och förlorat mot kvinnliga motståndare många gånger, men då var det ingen som startade krig i sociala medier om hennes medverkan.

Kritikstormen mot Khelif och IOK, som låter henne tävla, är en påminnelse om att kön inte är så binärt som många transfober och könskonservativa vill göra gällande. I deras värld kan Khelif inte göra rätt; de kallar henne man fast hon lever i enlighet med det kön hon blev tilldelad vid födseln. Hade hon istället levt som man hade de sagt “man kan faktiskt inte byta kön!” De säger att den som föds med livmoder, har mens och kan föda barn är kvinna. Alla dessa boxar checkar Khalife. Hon har dessutom klarat alla IOK:s tester och uppfyller kriterierna.

Angela Carini och Imane Khelif.

Inte man – inte transkvinna

För Khelif är inte en man, inte heller en transkvinna. Kahlif är född som flicka och har växt upp till kvinna. Ändå sprids en rad olika påståenden om könshormon och kromosomer som ingen har sett belägg för. Hur blev det så här?

Redan innan det var dags för Carini och Khelif att mötas i ringen gick snacket. Khelif och taiwanesiska Lin-Yu Ying blev förra året stoppade från att tävla i boxnings-VM, efter att ha blivit underkända på ett “könstest”. Testet var inte ett vanligt testosterontest, och resultaten har inte offentliggjorts. Beslutet att stänga av kvinnorna fattades av IBA, internationella boxningsförbundet, som också var de som utförde testet. I samma VM lät förbundet, som leds av ryssen Umar Kremlev, ryska och belarusiska boxare tävla under nationell flagg. Detta ledde till att bland annat USA, England och Sverige bojkottade tävlingen.

En påhittad idé

IBA är också det enda förbundet som uteslutits av IOK, Internationella olympiska kommittén. Detta efter att IBA under lång tid misskött ekonomin, varit involverade i domar- och ledarskandaler och brister i demokrati och transparens. Det är alltså dessa skurkar med Kremlev i spetsen som hatmobben hänvisar till när de ger sig på Khelif. Även en rad internationella medier, men också svenska, har ställt upp på narrativet. ETC dundrade ut rubriken ”Boxare med XY-kromosomer tävlar i dam-OS, vann direkt”, trots att det är långt ifrån klarlagt om Khelif har en så kallad intersexdiagnos med tillhörde kromosomuppsättning. I SVT:s artikel om kritiken mot Khelifs deltagande ger man sken av att det skulle röra sig om transpersoner som deltar, vilket varken hon eller Lin-Yu Ying är.

Jag hade inte fått tävla i vissa mästerskap med de hormonnivåer som jag helt naturligt har i kroppen på grund PCOS, en sjukdom som minst 1 av 10 kvinnor har. Är det rättvist? Jag vet inte. Men samtalet om kvinnliga idrottares möjligheter och rättigheter är häpnadsväckande dum och hatisk just nu. Samtidigt tävlar Steven van de Velde i årets OS, en man som för åtta år sedan flög från Belgien till England för att våldta en 12-årig flicka tre gånger, utan JK Rowling kallar honom för en fara för kvinnliga idrottare. Det är tydligare än någonsin att engagemanget inte handlar om att skydda idrottskvinnor, utan att skydda en påhittad idé om vad en kvinna är och hur hon ser ut.

Så tävlar svenskarna – hela schemat dag för dag

Medaljligan

Nation

Inga medaljer utdelade för vald sport.