Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Är det farligt att spela fotboll under ramadan?

Publicerad 2023-04-20

I helgen firar miljarder muslimer världen över Eid, slutet på ramadan. Inom fotbollen har den muslimska fastemånaden blivit en viktig fråga att hantera rätt. Kan man spela match utan att äta på hela dagen? Hur reagerar kroppen när den inte får i sig någon vätska?
Svaren och lösningarna tycks vara lika många som antalet klubbar i Europa.


Sportbrevet skrivs av Sportbladets profiler och skickas ut en gång varje vecka via mejl – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial. Det här är ett smakprov, för att inte missa nästa brev – signa upp dig HÄR!


I veckan intervjuade kollegan Disco AIK:s tränare Andreas Brännström på ämnet.
AIK har sex spelare som fastar – observerar ramadan, som man säger på utrikiska – och enligt Brännström har fotbollsspelare sällan sin bästa månad i karriären under ramadan. Men han påpekar också att det är individuellt och att vissa klarar av att prestera på normal nivå, medan andra har det tyngre.

I Frankrike är frågan delikat. Så till den grad att spelare som ”fastar i smyg” blivit ett begrepp inom Ligue 1. Saint-Etiennes tränare Pascal Dupraz berättade nyligen att 13 av 20 tillgängliga spelare fastade när man mötte Marseille förra året och att en handfull av dem bad om att få bli utbytta i halvtid, i en match som Saint-Etienne förlorade.

FC Nantes tränare Antoine Kombouaré bänkade vänsterbacken Jaouen Hadjam från starten av ramadan i mars, med hänvisning till hälso- och skaderisken. Flera andra praktiserande muslimer i Nantes trupp har däremot gått med på tränarens krav att bryta fastan på matchdag för att få spela.

– Fastar man under veckorna är det inga problem. Men på matchdag kan man inte fasta. (…) De som gör det är inte med i truppen. Jag vill inte att de skadar sig, förklarade Kombouaré, som menar att det absolut inte rör sig om någon ”bestraffning” och att spelarna är välkomna tillbaka till spel efter ramadan.

I söndags var Hadjam tillbaka i truppen och spelade hela bortamatchen mot Auxerre. Enligt Koranen får man bryta fastan i samband med att man reser, vilket gör att många muslimska spelare dricker och äter som vanligt på dagar för bortamatcher. Detta är förstås också intressant i ljuset av den senaste tidens anklagelser mot Paris Saint-Germains tränare Christophe Galtier. De komprometterande vittnesmålen kommer från förra säsongen då han var tränare i Nice, där han bland annat ska ha haft problem med spelartruppen under ramadan (övriga anklagelser från de läckta mejlen är så klart bara groteska om de stämmer).

Religionens plats i samhället är ett evigt ämne för diskussion. I arabiska länder blir förstås fastemånaden inget större problem inom idrotten, eftersom matcher och tävlingar kan förläggas efter mörkrets inbrott och det oavsett är mer eller mindre samma förutsättningar för alla. Vid de tillfällen då ramadan sammanfaller med mästerskap, fotbolls-VM 2014 exempelvis, hoppar många muslimska spelare över ramadan eller skjuter helt enkelt upp det en månad.

Matchen mellan Everton och Spurs i Premier League pausas för mat och dryck.

Vad är då farorna med att spela fotboll under ramadan? Enligt idrottsläkare Hakim Chalabi, med erfarenhet från PSG och sedermera expert på frågan inom Fifa, är risken för led- och muskelskador förhöjd om kroppen inte får tillräckligt med vätska. Det är alltså inte i första hand bristen på matintag dagtid som gör kroppen känsligare för skador, utan det faktum att fastande muslimer inte heller dricker medan solen är uppe. Dessutom, menar han, behöver spelare kompensera på eftermiddagen för den uteblivna sömnen när man tillbringar stora delar av natten med att äta.

De europeiska ligorna förhåller sig lite olika till ramadan. I Premier League har man satsat på spelavbrott efter mörkrets inbrott, för att spelarna ska kunna få i sig vätska och näring vid sidlinjen de dagar där fastan avbryts mitt under match. Jürgen Klopp gick så långt att han senarelade Liverpools träningar förra året, på förfrågan från Mohamed Salah och Sadio Mané, båda praktiserande muslimer. Det hjälper förstås att vara lagets två fixstjärnor när man ska förhandla om sånt här.

I Bundesliga bröt en domare för första gången en match på grund av ramadan förra året, för att Mainz-försvararen Moussa Niakhate skulle få dricka vatten under mötet med Augsburg.

I Nederländerna har man i år för första gången avbrutit Eredivisie-matcher där mörkret faller om det finns praktiserande muslimer på plan. Fem minuters drick- och ätpaus vid sidlinjen.

I Frankrike, som torde ha störst antal muslimska spelare av alla europeiska ligor, har fotbollsförbundet beslutat att inte tillåta spelavbrott, eftersom man bland annat anser att det, ta-daa, strider mot den franska idén om sekularism.

Eid Mubarak!


Sportbrevet skrivs av Sportbladets profiler och skickas ut en gång varje vecka via mejl – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial. Det här är ett smakprov, för att inte missa nästa brev – signa upp dig HÄR!