Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Ändrade träningen bakom Bundsens succé

”Det är brutalt”

Publicerad 2024-08-08

LILLE. Landslaget anpassade målvaktsträningen efter den nya handbollen.

Det har gett resultat.

Johanna Bundsen visar upp häpnadsväckande siffror på frilägen.

Följ ämnen

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program

Norska legendaren Katrine Lunde må ha högre räddningsprocent än Johanna Bundsen i toppen av OS målvaktsliga – 44 procent mot 38.

Men ingen har gjort fler räddningar (75) än Bundsen och framför allt har ingen gjort så många avgörande och matchvinnande parader som den svenska målvaktsfantomen.

Den snabbare, tempofyllda, moderna handbollen har, tillsammans med justerade regeltolkningar från domarna gett betydligt fler närskott – från kanterna, på kontring, och från linjespelaren.

Det svenska landslaget, med målvaktstränaren Thomas Forsberg i spetsen, har anpassat sig därefter. Det är inte lika mycket distansskott där försvararna ska täcka ena sidan och målvakten den andra på träningarna längre.

– Vi har anpassat träningen till vart skotten kommer från på match. Både för att handbollen är annorlunda men också för att vi spelar ett extremt högt försvar som resulterar i mycket sexmetersskott. Kollar du vilka skott exempelvis Norges målvakter får på sig jämfört med oss så skiljer det en del. Norge spelar lite mer med täck och lägre utgångspunkt. De får fler ”gratisräddningar”, säger Forsberg med ett leende.

Räddningarna lyfter hela laget

Träningen har gett resultat.

Bundsen visar upp makalösa siffror på skott från sexmeterslinjen. Hon har klart högst procent från de skott som bokförs som sexmetersavslut (alltså friläge centralt från linjespelaren eller en kantspelare som sprungit in bakom försvaret): hela 48 procent. Bundsen toppar också målvaktsligan på kontringar med 36 procent. På kantavsluten har hon några konkurrenter framför sig men ligger ändå på fina 33 procent.

Frilägesräddningar, inte minst i utsatta lägen i matchen, ger också en större boost till hela laget, och knäcker motståndaren lite.

– Så är det. Man får extra energi av det. Härligt att få bidra med det, säger Bundsen.

Får försvaret att våga

Bundsens alla frilägesräddningar gör också att utespelarna vågar spela det höga försvar som man strävar efter.

– Det ger laget självförtroende att ta den höjden som krävs när hon räddar så många rena frilägen. Och ”utsida två” (alltså utanför försvararen som står näst längst ut mot kanten) är hon brutalt bra på.

Ni kan spela på det lite i försvaret?

– Ja, det kan man göra. Om allt bara regnar in är det lätt att man blir passiv som försvarare och inte vågar. Hon bygger ett självförtroende åt alla med det spelet. Katrin Klujber i Ungern gjorde elva mål mot oss men satte bara ett på sina fem frilägen. Det är brutalt, säger Axnér.

Men tro inte att Bundsen tappat räddningsförmågan på niometersskott. Där ligger hon på 56 procent, bara Lunde i Norge är bättre med 59 procent.

I dag mot mardrömsmotståndaren Frankrike kommer det att krävas en ny toppmatch av Bundsen, kanske karriärens allra bästa till och med, för att Sverige ska ha en chans mot de regerande OS- och världsmästarna.

Så tävlar svenskarna – hela schemat dag för dag

Medaljligan

Nation

Inga medaljer utdelade för vald sport.

Följ ämnen i artikeln