Dan Glimne: Vart tog spelperspektivet vägen?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-24

Här är veckans pokerteori från Dan Glimne

Nu har remissvaren på spelutredningen inkommit, och kritiken är från många håll förödande – inte minst mot de direktiv som utredaren Jan Nyrén haft att rätta sig efter, och som i mångt och mycket gått ut på att slå vakt om statens inkomster.

”Eftersom det är ett beställningsjobb har Nyrén varit bakbunden och förslagen han presenterar håller inte EG-rättsligt”, säger professorn i europeisk integrationsrätt Ulf Bernitz. Även det statliga Regelrådet avstyrker utredningens förslag, och organisationen Svensk Handel menar att de inte fyller marknadens behov.

Nå, några är nöjda med att se antingen monopolet bibehållas eller få på sin höjd lite fjuttkonkurrens: däribland Riksidrottsförbundet, ATG och Svenska Spel. Man kan påminna sig om nobelpristagaren George Bernard Shaws ord, att ”den som lovar att ta från A för att ge till B kan alltid räkna med B:s stöd.”

Mycket av kritikstormen har riktats mot förslaget att blockera ip-adresser. Till och med Lotteriinspektionen har ifrågasatt detta, vilket säger en del.

Förfärande tydligt

Utredningens grova missuppfattningar om poker har jag tidigare berört här – och saknas helt gör den vanlige spelarens synpunkter. Jag citerar från sidan 89: ”Statens inflytande på spelmarknaden har gällt att tillgodose allmänhetens spelintresse genom att erbjuda spel i ordnade och kontrollerade former.”

Byt som tankeexperiment ut ordet spel i citatet ovan mot till exempel choklad, så framträder Storebrorperspektivet förfärande tydligt. Attityden är betecknande för en utredning som domineras av myndigheters, politikers och organisationers åsikter när de ogenerat anser sig tala för oss spelare.

”Valuta för pengarna”

Att allmänhetens spelönskemål inte nödvändigtvis sammanfaller med statens verkar inte ha föresvävat Nyrén. Lägg därtill formuleringar som ”ingripanden”, ”uppstramning” och ”restriktioner” sida upp och sida ned i utredningen. Ingenstans – INGENSTANS – finns ett erkännande av att spel faktiskt representerar glädje, spänning, social samvaro och underhållning för miljoner svenskar.

På sant svenskt manér talas det redan om en ny utredning, mera kompatibel med EG-rätten. Vore det då för mycket begärt att man samtidigt för en gångs skull passar på att fråga oss tvåhundratusen pokerentusiaster om vad vi tycker är bra och rättvist spelande, och ägnar ett kapitel åt koncepten ”valuta för pengarna” respektive valfrihet?

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln