Tre år och sju hav

Publicerad 2013-08-18

Möt Anna-Carin Nordin – rekordsimmerskan som har världen som sin arena: ”Tog 14 timmar till Irland”

Hon sa upp sig från sitt jobb, tog ett banklån och tvingade sin kropp att anpassa sig i dödligt kallt vatten.

Tre år och 212 kilometer senare blev Anna-Carin Nordin, 42, den första kvinnan i världen att fullborda Ocean’s Seven.

– Jag har jämförts med Sally Bauer och henne har jag simmat förbi för länge sedan, säger hon.

Hon har simmat i dryga elva timmar och det återstår en och en halv innan hon når Kaliforniens fastland. Den 33,7 kilometer långa simningen från Catalina Island är snart över.

Då tvärvänder observatören George med sin kajak och ropar:

– Jag ser en haj!

Anna-Carin är livrädd, men inget kan stoppa henne nu. Inte ens något som när som helst kan äta upp henne med tänder formade för att skära genom kött, ben och senor.

– Jag tänkte: ”Det är omöjligt att de plockar upp mig ur vattnet för att det inte är säkert längre”. Jag drog ner på farten och höll mig max en meter från kajaken.

Sportbladet träffar oceansimmerskan Anna-Carin Nordin utanför Mellanfjärdens Hotell. En idyll fyra mil norr om Hudiksvall och ett av få levande fiskelägen längs Norrlandskusten.

Anna-Carin var less på att titta på när gräset växer, så hon sa upp sig från sitt jobb som parkarbetare. Hennes jobbarkompisar tyckte det var idiotiskt men hon hade bestämt sig och tog ett banklån på 80 000 kronor för att göra om det Sally Bauer gjorde 1939 och 1951:

Simma den 34 kilometer långa sträckan mellan Dover och Calais. Den fruktade Engelska kanalen.

Vattnet höll 16 grader. Anna-Carin kom i land på tiden 12 timmar och 20 minuter och slog Bauers svenska rekord på 14 timmar och 40 minuter.

Det blev starten på Ocean’s Seven som i dag tre personer i världen klarat av.

– Jag fick idén 2011. Jag hade gjort Engelska kanalen och åkte för att simma den Irländska. Jag var där i tre veckor men det var för dåligt väder så jag fick aldrig simma. Då började jag fundera på andra simningar och kom fram till att det fanns något som hette Ocean’s Seven. Jag bestämde mig för att köra, berättar hon.

Slog världsrekord 2012

Hotellets ägare Tommy startar den motordrivna flotten och vi åker ut på havet.

I samma vatten, i september 2012, slog Anna-Carin världsrekord genom att simma 1,6 kilometer på 31.18 minuter i fyragradigt vatten.

– Jag hade vunnit VM-guld i vintersimning på 450 meter så jag tänkte att jag kunde kvalificera mig som ”ice swimmer”. Jag räknade på det och såg möjligheten att slå snabbaste kvinnan.

Det gjorde hon med nästan tre minuter.

Innan hon hoppade i tvingades hon genomgå läkarkontroll och under simningen åkte en båt efter med livräddare. När han kom upp ur vattnet mättes hennes kroppstemperatur 32.7 grader.

Vid en vattentemperatur på 13 grader har en person statistiskt sett 50 procent chans att överleva i en till fyra timmar. Överlevnadstiden påverkas av fysik, underhudsfett, klädsel och beteende.

Anna-Carin var iklädd endast baddräkt – men hade rätt beteende.

– När de fick höra vad jag hade för kroppstemperatur blev de lite oroliga. Det är inte många som hade klarat av det. Det finns folk som har dött tidigare, om man säger så.

Hon fortsätter:

– Alla simningarna som jag gör kräver gedigna läkarundersökningar. Du kan inte bara hoppa ut och simma hur som helst. Det kan hända saker.

Tror du att Sarah Sjöström hade pallat vintersimningen?

– Nää, men jag hade tyckt att det skulle vara kul att simma med henne eftersom hon verkar vara en sån härlig person.

”Måste pusha gränserna”

Du får bjuda in henne.

– Ja, det ska jag göra, till vintern. Då räcker det med 25 meter bröstsim ovanför vattenytan för att hon ska frysa ihjäl. Det krävs några extra kilon för att klara av kylan.

Kan man vänja sig vid kylan?

– Ja, du måste pusha gränserna hela tiden. När jag var på Irland första gången klarade jag en halvtimme. Nästa gång var jag i tre timmar. När jag simmade mellan Skottland och Irland tog det 14 timmar och det var elva grader i vattnet. Det går, det gäller bara att vänja sig.

Vad gör du när du blir för kall?

– Då måste jag simma snabbare. Händerna och fötterna är värst. Man kan slå fötterna mot varandra för att få upp värmen, men efter ett tag är det lönlöst.

Vill bli proffs

Är det en trygghet att du måste träffa en läkare innan varje långsimning?

– Det händer saker ändå. Det var en som omkom i Engelska kanalen när jag var där och då var det ändå fem grader varmare än när jag simmade.

Vad berodde det på?

– Hjärtat. Den personen hade också gjort undersökningar men det händer ändå.

Är du aldrig rädd att det ska hända dig något?

– Nä, men man måste lyssna på vad kroppen säger. Under den sista simningen, den irländska, hade jag så mycket att vinna. De hade fått plocka upp mig ur vattnet. Jag hade aldrig gett upp själv. Det fanns inte.

Det låter farligt...

– Ska du bli först så är det bara att satsa allt du kan. Jag hade min chans. Mina två konkurrenter var inte där. Den ena var i Sydirland och den andra satt på planet från USA. När hon kom till Irland hade jag simmat klart, så hon kunde aldrig bli först.

Så det var ett spel bakom kulisserna?

– Verkligen. Jag frågade amerikanskans kapten när hon skulle komma. Jag fick två olika svar och direkt bestämde jag mig för att köra morgonen efter.

Vad vill du göra nu?

– En annan dröm är att simma mellan alla öar på Hawaii. Det skulle vara häftigt eftersom ingen annan har gjort det. När jag inte simmar söker jag nya sponsorer. Min önskan är att kunna vara professionell. Kunna träna ordentligt och leva på det.

Vad har du för tips till dem som vill testa långdistanssimning?

– Prova på det innan det är försent. Jag sa upp mig från jobbet och levde min dröm. Det är ingenting jag ångrat, säger hon och fortsätter:

– Jag tänkte: ”Ska livet vara såhär? ska man våndas när man ska till jobbet?” Jag var parkarbetare, jag vet precis hur det är att titta på när gräset växer.

Anna-Carin har frågat Svenska simförbundet om en svensk baddräkt att simma i.

Svaret blev nej.

Hon fick ingen blågul dräkt, men hon fick något annat.

Sju hav.