Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Norges trovärdighet som antidopningsnation kan få en smäll”

Kritik mot beskedet om Johaug

Publicerad 2019-08-09

Efter löparsuccén kan Therese Johaug vinna Norges finaste idrottspris.

Idrottsjuristen Robin Mackenzie-Robinson är dock kritisk till en nominering.

– Norges trovärdighet som antidopningsnation kan få en smäll, säger han i NRK:s Dagsnytt.

Följ ämnen
Längdskidor

Den norska skidstjärnan Therese Johaug ställde nyligen upp på 10 000 meter i de norska mästerskapen i friidrott.

Där var 31-åringen lika överlägsen som med skidor på fötterna och sprang hem loppet i överlägsen stil. Efter succén höjs nu röster i Norge för att nominera Johaug till Egebergs ärepris.

Ett anrikt pris i landet som har delats ut sedan 1918 och som går till idrottare som har utmärkt sig på världsnivå i en idrott och på hög nationell nivå i ytterligare en. Idrottsutövaren ska också ”vara en bra förebild för idrottens grundvärden”.

”Trovärdigheten kan få en smäll”

Att Johaug nu anses vara en het kandidat är något som idrottsjuristen Robin Mackenzie-Robinson var starkt kritisk mot i en intervju med Aftenposten nyligen.

I NRK:s radioprogram Dagsnytt utvecklar han sin ståndpunkt kring Johaug som har en arton månader lång dopningsavstängning bakom sig. Detta efter att ha fått i sig en anabol steroid via en läppsalva.

– Norges trovärdighet som antidopningsnation kan få en smäll. Speciellt internationellt om man nominerar en dopningsfälld utövare för den typen av hederspris. Ett hederspris handlar inte bara om det sportsliga, man ska ta hänsyn till andra saker också, säger Mackenzie-Robinson och fortsätter:

– Om du hade sagt till mig för fem år sedan att en dopningsfälld norsk idrottare skulle vara aktuell för ett hederspris, så hade jag helt enkelt inte trott på dig.

”Det måste vi acceptera”

Han poängterar att de sportsliga resultaten är helt fantastiska och betonar att han inte tror att det rör sig om någon medveten dopning från Johaugs sida.

Det rör sig om en principsak och Norge står nu vid ett vägskäl, menar Mackenzie-Robinson.

– Man kommer inte undan att hon är dömd i högsta instans. Det måste vi acceptera, även om det är vår älskling och stjärna. Jag ser samma saker i Norge nu som jag har sett i andra länder tidigare. Att vi utgår från en annan måttstock när det gäller våra egna stjärnor och det är olyckligt, säger han.

Johaugs manager Jörn Ernst har meddelat att han inte vill kommentera Mackenzie-Robinsons uttalande.

– Det är upp till juryn i Egebergs ärepris att bedöma efter sina kriterier, skriver han i ett sms till Aftenposten.