Kungen hytte med näven – och invigde VM

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-02

Hela Åre på plats när festen startade

ÅRE

Bakom kravallstaket i långa rader trängdes bofasta och besökare på Medal Plaza för att vara följa den stora invigningen.

Till vardags heter platsen förresten Åre torg och på scen står kung Carl Gustaf.

Han hytte med näven som tecken på att VM nu var högtidligt invigt.

Simone Söderhjelm (text) och Gunnar Seijbold (foto)

Jublet från tusentals steg över byn som inför mästerskapen växt till åtminstone en köpings storlek.

Kristin Kaspersen och hennes man, Hans Fahlén som själv åker mycket utför, ledde invigningen från den stora scen som är uppbyggd vid Åre torgs ena kortsida.

Längst fram nedanför scenen stod hela svenska skidlandslaget med Anja Pärson i spetsen. Så fort musiken kom igång dansade Anja Pärson med sina landslagskamrater.

En lång ström av Åres barn bar fram de olika nationsflaggorna. När de passerade utmed publiken hördes en och annan förälder, grannne, släkting, ropa än den enas än den andras namn, det vinkades och fotograferades.

Herig av Jämtland

Den svenska flaggan bars fram av sex ungdomar och hissades sedan med internationella skidförbundets fana och svenska skidförbundets på var sin sida.

Kungen sa ungefär så här:

- Jag vet, och särskilt eftersom jag är hertig av Jämtland, vet jag hur mycket som krävts och jag har följt utvecklingen av allt arbete för att få till stånd det här.

Då for strålkastarna över himlen och folk applåderade.

Litet senare kom kungen av svensk hiphop, Petter, upp på scen med sina medmusikanter. När han sjöng svischade unga trickåkare förbi scenen på skidor. Samekulturen representerades av nummer ur Jojkoperan, två dansare i tajta gummikostymer utförde sittt nummer, vår förra utförsdrottning Pernilla Wiberg blev intervjuad.

Fler och fler människor lyckades klättra upp på taken och små snoriga barn trängdes storögda tillsammans med sina föräldrar bakom kravallstaketen.

Underhållningen från scenen fortsatte i ett par timmar och trängseln på torget förblev lika stor.

Ett säkert tips är att majoriteten av de 980 bofasta Åreborna var där, njöt och kände lättnad och stolthet över att det de jobbat för i sex år nu blivit verklighet.

Simone Söderhielm

Följ ämnen i artikeln