Garpenlöv: De långa resorna kan avgöra

Bortalaget sitter kvar på planet och sover

Norr mot söder och den långa resan verkar vara problemet i den här kvartsfinalen.

Hemmalaget har tagit initiativet i båda matcherna med intensiv skridskoåkning och vunna närkamper – medan bortalaget sitter kvar på flyget och sover.

11 027 personer hade tagit sig till Scandinavium för att hjälpa nederlagstippade Frölunda till en seger i matchen mot Luleå.

Det var en fantastisk stämning där hemmalaget tog tag i taktpinnen direkt och visade med intensiv skridskoåkning och fysiskt spel att man ville ta initiativet i matchen.

Frölunda får utdelning av det hårda jobbet när man tar ledningen med 1–0 i powerplay genom Magnus Kahnberg assisterad av Dick Axelsson och Christian Bäckman, tjugotre sekunder senare tappar Pavel Skrbek pucken i eget hörn som Sebastian Collberg snappar upp och serverar Fabian Brunström som bara har att lägga pucken i öppet mål.

Underskattade motståndet

Efter det börjar Luleå hitta tillbaka till sitt egna spel med intensiv skridskoåkning, men när slutsignalen för första perioden går bryter ett jätteslagsmål där alla spelare är inblandade.

Luleås tuffing Fredrik Svensson pucklar på Henrik Tömmernes ­ordentligt och är den som är mest aktiv i den hög som uppstår.

Det mynnar ut i att båda lagen ­börjar andra perioden med fyra ­spelare var i utvisningsbåset.

Det passiva Luleå jag såg i de första 12 minuterna av den första perioden har jag inte sett under hela säsongen

Hur det kan vara möjligt att Luleå, som är ett hårt jobbande lag och har en sådan kontinuitet i sitt sätt att spela, inte kommer ut förberett är för mig en gåta.

Det finns ingen annan förklaring än att man underskattade sitt motstånd och inte var mentalt förberedda på ett revanschsuget Frölunda.

Andra perioden vägde över till Luleås fördel, där det långa stunder var spel mot ett mål, men matchens lirare målvakten Julius Hudacek höll Frölunda kvar i matchen med ett fenomenalt spel och stolparnas hjälp.

Det jag sedan ser i tredje perioden är ett Luleå som jagar men kan inte skapa de riktiga heta målchanserna.

Det är i de här lägena som man ser Luleås svaghet, man har inte tillräckligt många kreativa spelare eller skickligheten i laget för att nysta upp ett tajt försvarande lag i ledning och lägg sedan till ett powerplay som inte fungerade så förstår ni att Luleå inte kunde komma tillbaka i den här matchen.

Höjde det fysiska spelet

Luleå spelar sin bästa ishockey när man slipper jaga ikapp en ledning och man kan spela utefter sitt grundspel och vara konsekventa.

Det har varit Luleås problem tidigare, men jag såg inte att man har hittat en lösning på det problemet.

Det kan bli Luleås fall även i det här slutspelet.

Jag tyckte att Frölunda hade korrigerat vissa delar i sitt sätt att spela – alla backcheckade hela vägen hem fantastiskt bra hela matchen, för att sedan ha alla fem spelare samlade framför eget mål och göra det trångt för Luleå.

Man höjde även sitt fysiska spel i alla närkamper och tog det där extra skäret för att fullfölja sina tacklingar.

Till sist måste jag ge Frölunda beröm för deras uppoffrande spel och hårda jobb matchen igenom.

Man var tvungen att vinna i dag. Jag nämnde att spelare som Magnus Kahnberg, Dick Axelsson, Mathis Olimb måste haka på loket Joel Lundqvist för att Frölunda ska ha en chans i den här kvartfinalen – och det gjorde man i den här matchen.