Om hold’em och traktorpoker i Kina

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-28

Dan Glimnes pokerteori

För två veckor sedan skrev jag om poker i Macau, och ska nu också ta upp pokerns möjliga framtid i resten av jättenationen Kina.

Det var för övrigt just i Kina som man på 800-talet uppfann spelkorten, även om de då såg mycket annorlunda ut jämfört med dagens!

Den officiella inställningen från kinesiska myndigheter till spel om pengar är ytterst- negativ, men i praktiken byter halva den svenska nationalbudgeten ägare varje dygn på mahjong, tsung shap, wa hua, chong un chau och en uppsjö andra gamblingspel, i såväl privata partier som på illegala klubbar. Datorspel med skicklighetsinslag har däremot fått tummen upp: den 18 november 2003 blev ”E-sport” officiellt sanktionerad i Kina.

Två stora kortspel (med västerländska kort) i Kina är chu da di (”stor tvåa”) och dou di zhi (”kämpa mot hyresvärden”) – i det sistnämnda skulle varje viraentusiast känna igen sig! Men ett tredje på snabb frammarsch är sheng ji, även känt som tuo la ji, officiellt översatt till ”traktorpoker”.

Trots sitt västerländska namn har det inget med poker att göra, utan är en korsning mellan bridge och rummy i vilken man tävlar i tvåmannalag mot varandra, använder två hopblandade kortlekar inklusive jokrar, och ska försöka ta stick innehållande kungar, tior och femmor.

Över en kvarts miljon spelare

I skrivande stund pågår en serie om 15 regionfinaler i traktorpoker, och den stora nationella finalen ska hållas någon gång efter april 2008. Deltagarsiffrorna är imponerande: hittills har över en kvarts miljon spelare försökt kvala in till de olika regionfinalerna, via internetkaféerna.

Och det är just via de över 120 000 licensierade internetkaféerna, med närmare 30 miljoner dagliga besökare, som spelexplosionen nu är på gång i Kina. I november förra året uppnåddes en milstolpe,- när man på ett internetkafé i Shanghai arrangerade den första officiellt sanktionerade nätturneringen i no-limit Texas hold’em.

Endagstävlingen blev en succé, fulltecknad till 150:e och sista plats – varav cirka 50 utlänningar – trots det för kinesiska förhållanden höga inköpet på 50 yuan (cirka 45 kronor), men måhända lockade förstapriset på 3 000 yuan. Hur ”riktig” kinesisk poker kommer att ha vuxit fram till år 2015, i en nation med miljardbefolkning, vågar man bara gissa sig till.

Följ ämnen i artikeln