UTG är den nya knappen i poker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-10

Veckans pokerkrönika, v 28

Ett av no-limitpokerns mest grundläggande vapen är höjningen före floppen.

Till den gamla skolan hör det som kallas för positionshöjningen: satt du på knappen och alla framför lagt sig skulle du med mer eller mindre automatik höja oavsett dina kort, för att försöka stjäla mörkarna genom att sätta press på dessa två spelare.

När alla efterhand kom att läsa samma pokerteoriböcker, ledde det dock till att respekten för den klassiska positionshöjningen urholkades. Man visste att det lika gärna kunde vara luft som halvspekulativa kort bakom höjningen från knappen.

Detta ledde till ett modifierat beteende inom framför allt turneringspokern. Aggressiva spelare började höja redan från cut-off, alltså platsen närmast före knappen, för att sätta press på både mörkarna och knappen. Detta i sin tur fick till resultat att positionshöjningen därefter började komma redan från ”the hijack seat”, alltså platsen två steg till höger om knappen, för att sätta press på mörkarna, knappen OCH cutoff.

När stöldförsök från alla de tre positionerna i dag rutinartat ingår i moderna spelares arsenal, har samtliga börjat tappa i slagkraft. Numera – vilket man ser många exempel på här i WSOP – är det i det närmaste bara höjningar från tidig position som fortfarande ges tillräcklig respekt. Och ett praktexempel på detta är den manöver som kallas för ”the under-the-gun steal”: att man direkt från första position lägger in en höjning, för att sätta press på samtliga de övriga.

Positionen UTG har helt enkelt kommit att bli den nya knappen för aggressiva spelare.

Framför allt gäller detta när man i en stor turnering kommit till nivåerna där anten kickat in. Eftersom det då är så mycket i potten redan innan de första korten delats ut, blir det ännu viktigare att försöka stjäla den?... vilket man har störst chans att göra med en höjning från tidig position. Och höjer man redan från UTG, krävs det mycket för att erfarna motspelare ska kontrahöja: ett högt par, eller möjligen A-K. Händer så starka som A-J och 10-10 kan man däremot få andra att lägga, just med en höjning från UTG.

Har du höjt med en medioker hand från UTG men får ett omslag, kan du oftast rycka på axlarna och lägga dig; men många gånger kommer du faktiskt att plocka upp mörkarna och anten.

Så länge denna manöver nu fungerar; vem vet vilka motmedel man inom några år utvecklat inom den moderna turneringspokern?

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln