Stjärnabys drottning - född till en vinnare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-02-14

Sagan om hur tjejen från den lilla skidmetropolen blev en av Sveriges största utförsåkare någonsin

ST. MORITZ

Redan som sexåring vann Anja sin första slalomtävling och när hon kom hem på kvällen till pappa Anders och mamma Madelene utbrast hon:

- Nu måste vi köpa ett prisskåp!

Där började sagan om tjejen - född i samma by som Ingemar Stenmark - som nu är på väg att erövra världen.

Sagan om Anja Sofia Tess Pärson.

Slalomvägen i Tärnaby har fött den alpine giganten Ingemar Stenmark och hans ständige tävlingskompis Stig Strand. Men den födde inte Anja Pärson.

Nej, hon blev bara till där.

Några månader innan Anja kom till världen flyttade nämligen familjen Pärson - pappa Anders, mamma Madelene och storasyster Frida - från den klassiska skidadressen vid foten av Ingemarbacken. Men förtrollningen satt kvar och nu är Anja Pärson på väg att bli en av de riktigt stora i den alpina skidvärlden.

Anja fick skidåkningen med modersmjölken. Pappa Anders var själv tävlingsåkare, just under elitskiktet i Sverige. Han växte upp som granne till de sex år yngre knattarna Ingemar Stenmark och Stig Strand som bodde hundratalet meter längre upp på gatan. Och efter de aktiva åren satsade Anders på en tränarkarriär och det är han som är mannen bakom Anjas framgångar.

Började som treåring

- Vi tvingade henne aldrig, men vi levde ett skidliv kan man väl säga och det påverkade givetvis henne. Jag var tränare i klubben (Fjällvinden) och sedan Anja var riktigt liten följde hon med till backen. Där hade hon sina kompisar och där ville hon vara, ungefär hela tiden, säger Anders Pärson och skrattar.

Som treåring stod Anja för första gången på ett par slalomskidor. Hon var nyfiken och ville lära sig - och var fruktansvärt envis. Hon tävlade mot killarna och vann nästan jämnt. De få gånger hon misslyckades tog hon direkt liften upp och tränade.

Hon ville bli bäst redan då.

- Tjejer brukar hänga med killarna till dom fyller 13-14 år. Men Anja var annorlunda, hon slog dom i många år till. Då såg jag att det skulle bli någonting riktigt stort av henne, säger Torgny Svensson, förbundskapten under Ingemar-eran och numera expertkommentator i radio.

Sportbladets Mats Wennerholm besökte Tärnaby i december 1992, för att göra ett reportage om byns forna hjältar Ingemar Stenmark, Stig Strand och Bengt Fjällberg. Han frågade trion om vem som skulle bli nästa stora stjärna från den lilla skidmetropolen i Västerbotten?

- Anja Pärson, sa Stig Strand,

- Anja Pärson, sa Ingemar Stenmark.

- Anja Pärson, sa Bengt Fjällberg.

Dryg tio år senare vet vi svaret. Segern i St. Moritz har placerat henne efter Ingemar Stenmark och Pernilla Wiberg i listan över Sveriges framgångsrikaste utförsåkare någonsin.

Och hon är bara 21 år gammal.

"Ingen vågad gissning"

- Jag har följt Anja under hela uppväxten och det var inte en vågad gissning när jag sa Anja Pärson 1992. Hon var alltid överlägsen. Hon vann alla tävlingar hon ställde upp i och hade viljan och modet, säger Ingemar Stenmar i dag.

Och påpekar:

- Jag ska inte ta åt mig av hennes framgångar. Hon hade blivit stor även om inte jag funnits. I Tärnaby finns det inte så mycket annat att göra än att åka skidor. Hon hade helt enkelt talangen och förutsättningarna.

Anjas första ungdoms-SM tog hon som 13-åring 1995 och det blev fem guld totalt. Hon tog sitt första av åtta guld i yngre JSM som 15-åring och hon blev juniorvärldsmästarinna i storslalom då hon var 16.

- Jag vet inte riktigt när jag märkte att hon skulle bli någonting stort. Men visst, vissa tecken såg man tidigt. När hon var sex år och vann sin första tävling kom hon hem och sa att "nu måste vi köpa ett prisskåp, pappa". Kanske redan då hade hon drömmarna, säger Anders Pärson.

- Men som sagt, vi tyckte bara det var kul. Hon fick ta sitt skidåkande i egen takt och vi hjälpte till när det behövdes. Man behövde inte uppmuntra henne.

Anja Pärson debuterade i den alpina världscupen 1998 och samma år, i december, kom den första segern. Otippad vann hon slalomtävlingen i Mammoth Mountain, USA, och hennes framtid låg utstakad. 17-åringen hade visat upp sig och satt konkurrenterna i respekt.

- Hon har det där lilla extra och jag tror mycket sitter i huvudet. Som personer är vi väldigt olika, men när det gäller själva tävlandet och allt runtomkring är vi nog rätt lika ändå, säger Ingemar Stenmark.

Torgny Svensson fortsätter:

- Ingemar och Anja har det där som alla stora idrottsmän och -kvinnor har. Det är svårt att säga vad, men det sitter i det mentala. Dom gillar att vinna helt enkelt.

Tänkte bli sjukgymnast

Redan tidigt visste Anja vad hon ville göra med livet, men den målmedvetna tjejen försakade inte sin skolgång. När Anja gick ut nian på Skytteanska skolan i Tärnaby hade hon 3,8 i medelbetyg. Reservplanen var att bli sjukgymnast, eller att hitta ett jobb inom databranschen. Men det var mer ett sätt att ha någonting att säga åt kompisarna, eftersom hennes framtidsdröm och mål lät något luddig och en smula kaxig.

Att bli bäst, alltså.

Framgångarna i världscupen fortsatte och i VM i St. Anton 2001 kom det riktiga erkännandet. Anja tog guld i slalom och brons i storslalom. Året efter, vid OS i Salt Lake City, blev det ett silver och ett brons och då stod det klart att hon tagit över efter Pernilla Wiberg - som var Anjas idol som ung - som Sveriges stora affischnamn i utförsåkning.

Ekonomiskt blev framgångarna ett lyft. Anja Pärson AB bildades av Anja, mamma Madelene och pappa Anders. De skötte själva bolaget i början, men lämnade sedan över ansvaret till managementbolaget Björn Wagnsson. Jo, precis samma som Ingemar hade under sin tid.

Länge vägrade hon att skriva sig i skatteparadiset Monaco. Så sent som i höstas berättade Anja för Sportbladet att det inte var hennes grej.

- De svenska skattereglerna är inte direkt fördelaktiga, men jag trivs för bra i Sverige för att flytta utomlands. Helst av allt vill jag bo i Umeå. Det är en sådär lagom stor stad, sa hon i intervjun.

Men innan jul skrev sig Anja Pärson i Monaco och tillsammans med pappa Anders har de varit och ordnat med bostad och efter VM går flyttlasset från Tärnaby.

- Där kommer jag att få bra träningsmöjligheter. Samtidigt går det inte att sticka under stol med att det även är en ekonomisk grej, har Anja förklarat sin kovändning.

När hon i går klev högst upp på prispallen igen - som världsmästare - var det bara någonting alla visste redan för drygt tio års sedan.

Själv gjorde Anja det när hon var sex.

Anja år för år

Tar sin första seger i världscupen 1998.

600 invånare - här är byn som har fostrat världsstjärnor

Patrik Thornéus

Följ ämnen i artikeln