Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Asllani: Barnen tappar glädjen

Publicerad 2015-11-25

Kosovare Asllani, 26, vet när hon stötte på föräldrar som misskötte sig bredvid fotbollsplanen första gången.

Hon var tolv år och domare i en match för barn.

– Det är helt galet att det händer i en så ung ålder, säger hon.

Kosovare Asllani

Landslagsstjärnan Kosovare Asllani är 26 år gammal och har spelat i klubbar som Vimmerby, Chicago Red Stars och Paris Saint-Germain. Hon har under sitt fotbollsliv stött på massor av trevliga föräldrar, hyggliga typer, stöttande morsor och farsor.

Hon har också stött på de andra.

– Det finns vissa galningar. Alla är olika, men man har stött på föräldrar som vill leva sin dröm genom sina ungar. De vill pusha dem alldeles för tidigt, säger hon under landslagets samling på Bosön utanför Stockholm.

”Mycket svordomar”

Finns det någon händelse som du minns extra tydligt?

– Ja, jag dömde mycket när jag var liten, jag började när jag var tolv-tretton år, då la man märke till det mycket. Det var mycket svordomar. Det tycker jag är tråkigt.

Var föräldrarna på dig som domare?

– Ja. Det var särskilt på en cup då... ja, det är helt galet att det händer i en så ung ålder. Jag tror att ungarna tappar glädjen till sporten om de har för pushiga föräldrar. Man ska låta barnen styra.

Hur var dina föräldrar?

– De var helt okej. Ganska lugna. Min pappa var lite värre kanske, men han ville mer att man skulle köra själv. Det var inga svordomar.

Vill du ge ett råd till alla idrottsföräldrar som läser det här?

– Ja. Lugna er. Låt barnen få styra sin egen framtid utifrån sin egen passion. Det är glädjen som avgör ens framtid.

Vill forma en stjärna

Det finns föräldrar som tror att deras stöd kommer lyfta barnet till nya höjder. Genom att drilla dem extra, köpa exklusiv utrustning och heja frenetiskt vill de forma en stjärna av sin dotter eller son.

Kosovare Asllani varnar för det beteendet. Hon tror att det har motsatt effekt.

– Skärper ni er inte kommer barnen inte tycka att det är kul med fotboll och då kommer de heller aldrig bli proffs eller komma till landslaget, säger hon.

Hjälp finns att få

  Hur ska jag uppträda som idrottsförälder, och hur ska jag agera om mitt barn mår dåligt ­efter att ha blivit kränkt av en ­vuxen? Rädda ­barnen, som har inlett ett samarbete med Riksidrotts­förbundet, hänvisar till F­öräldratelefonen, 020-786 786.

 ”Det finns fruktansvärda ­avarter, ­föräldrar som skriker ’jävla ­filmare’ till sju­åringar och ledare som ropar till elvaåringar att de ­spelar som ’jävla k­ärringar’. Många barn lämnar idrotten för ­tidigt och det är olyckligt”, säger Ola Mattsson, chef för Sverige­programmet.