Idoff svarade för flera avgörande räddningar mot Oskarshamn.

Björklöven–Leksand 3–5

Leksand har varit ifrågasatta. Trots det är man ny serieledare.

På fredagskvällen plockade gästerna hem tre poäng i Umeå.

Björklöven är i och med förlusten ny jumbo i allsvenskan – och något måste givetvis göras. Man har ett lag som har kaliber att husera högre upp i regionerna.

Det var flera ändringar i femmorna i Leksandslaget. Tränaren Leif Strömberg tycks inte ha hittat rätt balans ännu, men serien är lång, och fortfarande jobbar man med att hitta rätt kemi.

Mot Björklöven spelade till exempel rutinerade Peter Nordström i fjärdekedjan tillsammans med ynglingarna Martin Janolhs och David Åslin.

Hemmalagets Fredrik Öberg visade storform och svarade för hemmalagets samtliga fullträffar. Sista målet slog Öberg in på tennis när matchuret stod på 18.21 – men Pelle Prestberg fastställde slutresultatet i tom bur.

Mora–Växjö 2–3

Växjö vann streckmatchen borta mot Mora och går upp till en femteplats.

Smålänningarna vekar återigen vara starka och ett rejält besked kom på fredagkvällen.

Mora hade två raka segrar före mötet men man vet fortfarande inte vart Dalalaget står någonstans. Fyra segrar och fyra förluster så här långt säger – just ingenting.

Efter en förstaperiod där gästerna hade det mesta av spelet ska Mora vara glada att man hade 1–1.

I mittperioden ryckte hemmalaget upp sig men gästerna gick upp till en tvåmålsledning.

Mora tog över rejält i slutperioden men närmare än Mikael Zettergrens reducering i spel fem mot fyra sju minuter före slutsignalen kom man inte.

Örebro–Troja/Ljungby 6–5 efter förlängning

Örebros knall borta mot Almtuna senast fick stor uppmärksamhet i Hockeysverige.

Nykomlingen har successivt lyckats anpassa sig till tempot och det börjar bli en vana att ta poäng.

Kanske kan man upprepa kvällens motståndares bedrift från fjolåret.

Troja/Ljungby, som var nykomling färra säsongen tog sig sensationellt ända till play off, men smålänningarna har inlett knackigare den här säsongen. Men serien är lång – och man fick ändå med sig en poäng mot Örebro.

Gästerna fick en smakstart och hade en tvåmålsledning efter första perioden.

Mittperioden blev mållös och i tredje gjorde hemmalaget tre raka mål och vände totalt till en 4–3-ledning. Men innan paus stod det 5–5 på resultattavlan.

Kvitteringen slog Örebros Scott Matzka in bara minuten före full tid.

Conny Strömberg avgjorde förlängningen.

Sundsvall–Västerås 2–4

Tobias Forsberg blev matchhjälte när Västerås tog tre poäng mot Västerås på bortais.

Forwarden kvitterade till 1–1 i första perioden. Och i andra rakade han in 2–2 och 2–3.

– Jag spelar med bra spelare. Det är bara att hålla klubban i isen, säger Forsberg till vlt.se.

Västmanlänningarna har allsvenskans sämsta power play, men mot Sundsvall fick man 25 procents utdelning – med ett mål på fyra försök.

VIK var det bättre laget och Stefan Hellkvist utökade till 2–4 i slutperioden.

Den forne målmakaren från elitserien har hittat nätet i sju av åtta matcher – och är i en fantastisk form – vilket är precis vad VIK behöver.

– Loppan är pojken med guldbyxorna just nu, säger Västerås tränare lars Ivarsson.

Malmö–Borås 1–0

Malmö vann en målsnål match mot Borås.

Hemmapubliken bjöds endast på ett mål. Det slogs in av trotjänaren Carl Söderberg i första perioden.

Skåningarna som mitt under säsongen ifjol bytte ut nästan hela laget och ersattes mot juniorer mitt i krisen, gjorde det strålande då.

Även den här säsongen visar man hunger och visst är man ett topplag.

Men ikväll kostade det självförtroende.

I tredje perioden bänkades stjärnorna Jan Urbas, Nichlas Hardt och Kim Staal.

– Jag så jävla förbannad. Jag tänkte att vi byter ut folk, det får bära eller brista, sa Malmös tränar Göran Karlström till Sydsvenskan.

Trots en snål seger mot Borås är laget trea i en haltande tabell.

Givetvis är Malmö att räkna med när det drar ihop sig.

– Våra ledande spelare måste leverera mer. Alla måste vara på tårna och vara mentalt förberedda när det är match, säger Karlström.

Oskarshamn–Almtuna 2–1 efter förlängning

Almtuna krossade Leksand (5–0) förra fredagen.

Sedan har det blivit förlust hemma mot nykomlingen Örebro – och på fredagskvällen blev det en ny torsk – i bortamötet med jumbon Oskarshamn – efter förlängning.

Smålänningarna som senast var ypperligt nära att knipa poäng mot Leksand i Ejendals Arena verkar vara på rejäl uppgång.

Tommy Salos mannar som hade en fin försäsong bakom sig har inlett rejält knackigt, men nu börjar man sakterligen spela upp sig – och mot Uppsalalaget visade man styrka.

AIS har haft ifjol svårt att få utdelning på sina chanser, vilket verka fortsätta även den här säsongen. Ikväll blev det bara ett mål vilket ändå räckte till en poäng.

Mattias Guter blev matchvinnare med ett mål under ordinarie matchtid och två mål i förlängningen.