Vann rivalmötet – efter blodiga scenerna

Publicerad 2024-05-13

Finland besegrade Norge i måndagens VM-möte med 4–1, men redan i första perioden fick matchen avbrytas.

Det efter att Christian Kåsastul smällt in i sargen och lämnat isen blodig.

Finland hade gjort 2-0 och var på väg mot ett nytt anfall med dryga minuten kvar av inledningsakten. Pucken las ner i den offensiva zonen för Valtteri Puustinen att gå på. Då gjorde den tidigare AIK-spelaren Christian Kåsastul en rejäl satsning mot den finländska spelaren, men Puustinen undvek smällen och istället dundrade den norska backen in med ansiktet före i sargkanten.

– Jag ser att han vill satsa, göra det rätta och ha kraftfull fysisk kontakt, men han lutar sig nästan in i situationen. Det blir en väldigt otäck situation, säger Viaplays expert Mattias Norström.

Gick till paus

Spelet blåstes snabbt av innan Kåsastul reste sig med handen för ansiktet samtidigt som blodet forsade.

På väg ut mot båset lämnade backen ett blodigt spår efter sig på isen. Eftersom blodet då behövde städas bort tog domarna beslutet att avsluta perioden en minut förtid. Den återstående minuten spelades efter den första periodpausen. Kåsastul kom då tillbaka i spel i en ny matchtröja.

Målvaktstavla av Arntzen

2–0 skulle bli 4–0 i mittenakten. Fyran kom efter att Jonas Arntzen stoppade en puck bakom det egna målet. När han sedan skulle spela pucken råkade han skicka den rakt på Ahti Oksanen. Oksanen spelade fram till Oliver Kapanen som fanns framför målet rakade in pucken i det vidöppna kassen.

Norge skulle dock få in en reduceringspuck genom Max Krogdahl som kom direkt från utvisningsbåset. Närmare än så kom man inte, utan Finland fick med sig alla tre poäng.

Finlands Arttu Hyry jublar efter att ha gjort sitt andra mål till 3–0.