Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Musse” om skräckloppet: ”Ska jag dö nu?”

Publicerad 2020-08-03

Mustafa Mohamed korsar mållinjen som första svensk i Stockholm marathon 2018.

Terräng-VM i Mombasa är Mustafa Mohameds värsta upplevelse som tävlingslöpare.

”Musse” vaknade upp med dropp i ett militärtält utan att minnas vad som hade hänt.

– Är det så här det känns innan man dör?, säger 41-åringen.

Terräng-VM 2007 i Kenya över 12 kilometer avgjordes i 37-gradig hetta och extrem luftfuktighet inför 200 000 åskådare med kenyanska flaggor.

De extrema förhållandena fick favoriten Kenenisa Bekele från Etiopien att bryta loppet och Mustafa Mohamed att kollapsa.

In på det 400 meter långa upploppet svartnade det för ögonen och hjärnan slutade fungera.

”Musse” vaknade upp på en hård brits med sjukhuspersonal runt sig och hade ingen aning om var han var.

– Jag var insvept i en het fuktig fruktansvärd värme, det var som jag hade tappat kontakten med min kropp. Jag orkade inte ens öppna ögonen och långt bortifrån hörde jag röster som mummel och som jag inte förstod vad de sa. Jag kände mig förtvivlad och alldeles tom inombords, jag mådde så fruktansvärt dåligt. De enda tankar som for runt i min bedövade hjärna var: Ska jag dö nu? Vad är det som händer? Kan ingen hjälpa mig?, säger Mustafa Mohamed i Sommar i P1.

”Musse” har vid flera tävlingar tagit ut sig totalt. Här vid VM i Moskva 2013.

Nära döden-upplevelse

Halvvägs in i loppet hade han känt sig sämre och sämre, kroppen svarade inte längre och gjorde inte som hjärnan ville.

Den sista kilometern beskriver han som den värsta i sitt löparliv, han säger att hjärnan loggade ut.

”Musse” hade ändå utan att minnas det lyckats ta sig i mål och slutat på 28:e plats i VM-loppet.

Medvetandet kom långsamt tillbaka, ambulans tog honom till sjukhus för återhämtning, näring och vätska.

– Jag fick en skrämmande nära döden-upplevelse. Värmen var så stark att den tog kol både på Kenenisa Bekele och mig, då är vi ändå födda och uppvuxna under Afrikas brännande sol, säger Mustafa Mohamed.

Lidingölopet 2002.

Tvingades byta namn

Han föddes 1979 i huvudstaden Mogadishui i Somalia och fick förnamnet Ayatollah, inspirerat av Ayatollah Khomeini som var Irans högste politiske och religiöse ledare efter den iranska revolutionen samma år.

Efter ett år fick han byta namn eftersom de äldre männen i släkten tyckte att Ayatollah var direkt olämpligt, eftersom Ayatollah Khomeini och Iran var shiamuslimer och de i Somalia var sunnimuslimer.

När Mustafa Mohamed var liten levde familjen som nomader i Somalia.

På grund av inbördeskriget i Somalia flyttade han som elvaåring med familjen till Lysekil i Bohuslän, hans mamma hade träffat och gift sig med en svensk man i hemlandet.

Ute i kaoset på flygplatsen var det länge osäkert om de skulle kunna komma i väg, men de fick plats på ett av de sista reguljära flygen som lämnade våldsamheterna i Somalia.

VM 2007 slutade med en fjärdeplats.

Slog legendariskt redkord

Det var i Sverige vid 15 års ålder som ”Musse” började med löpning – han har bland mycket annat sprungit två OS-finaler och tre VM-finaler på 3 000 meter hinder, vunnit Lidingöloppet tre gånger, vunnit Göteborgsvarvet två gånger och tagit 25 SM-guld.

Vid VM i Osaka i Japan 2007 slutade han fyra. Innan det samma år slog han Anders Gärderuds legendariska 31-åriga svenska rekord från OS-guldet i Montreal med 8.05,75 och i Sevilla i februari i år gjorde han sitt livs maratonlopp och slog svenskt rekord med 2.10,04.

– En fråga som jag får ibland är om jag känner mig som svensk eller somalier, men jag anser inte att jag behöver välja. Den personen jag är i dag är ett resultat av mina elva år i Somalia och mina 30 år här i Sverige och alla mina resor runt om i världen. Allt detta har format mig till den jag är i dag, världens kanske lyckligaste man i sina bästa år, säger Mustafa Mohamed.

Han bor numera i Göteborg och är gift med medeldistanslöparen och flerfaldiga svenska mästaren Hanna Karlsson, tillsammans har de två barn.

Sommar i P1 i Sveriges Radio släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.