Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Brynolf

Därför dröjer dopningsbeskedet

Publicerad 2014-11-29

Behandlingen av landslagslöparen Adil Bouafifs dopningsärende ser ut att kunna dra ut på tiden ända till januari 2015.

Nu kan Sportbladet avslöja orsakerna till att analysen dragit ut på tiden.

Bland annat har testlabbet i Lausanne saknat utbildad personal.

– Vi vill inget hellre än att få ett besked, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Anders Albertsson.

Följ ämnen
Friidrott

Det var den 26:e september som nyheten att svenske landslagslöparen Adil Bouafif åkt fast i ett dopningstest briserade. Resultatet från a-provet innebar att dopningskommissionen direkt stängde av Bouafif i väntan på b-provsanalysen.

– Det enda jag kan säga just nu är att B-provet inte är analyserat, men det kommer göras den här veckan, sa Tommy Forsgren på dopningskommissionen bara dagar efter offentliggörandet.

”Inte funkat jättebra”

Men så snabbt gick det inte. I inledningsskedet var det enligt Sportbladets uppgifter möjligheten att kontakta Bouafif själv som gjorde att arbetet drog ut på tiden. Landslagslöparen har rätt att närvara när B-provet testas men att koordinera det var svårt.

– Det har inte funkat så jättebra med kommunikationen om man uttrycker det försiktigt, sa Forsgren till Sportbladet i början av november.

Då hade dock klubben Hässelby precis haft kontakt med Bouafif som enligt klubbens ordförande Bengt Olsson meddelat att b-provet kunde genomföras utan hans närvaro.

”Vill inget hellre än att få besked”

Trots det så försenades processen ytterligare. Först i onsdags den här veckan så analyserades b-provet, berättar Tommy Forsgren.

– Det är inte bara vår hantering som dragit ut på tiden utan de hade vissa störningar i sin produktion, personellt, säger han.

Saknades det utbildat folk alltså?

– Ja precis. Det blev ännu mer fördröjt.

Svaret från labbet väntas nu ta tre till tio dagar att få. Är det samma besked som i a-provet så kommer dopningskommissionen relativt snabbt vidarebefordra sin ståndpunkt till dopningnämnden som sedan ska ta beslut om straff. Ett sådant möte kan dock dröja till början av januari.

Friidrottsförbundets generalsekreterare Anders Albertsson har genom hela processen tryckt på hur man vill ha ett så snabbt beslut som möjligt.

– Det jag lärt mig av det här är att det tar tid, precis som en vanlig rättsprocess. Men vi vill ju inget hellre än att få ett besked, säger han.

Följ ämnen i artikeln