Lewis: Alla ska ta efter Sverige
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-01
Sportbladet träffade stjärnan som kämpar mot dopningen i friidrotten
MONACO. Efter elva års tystnad är Carl Lewis tillbaka i friidrotten.
Han är tillbaka för att får slut på dopningen och återupprätta hedern.
Och metoden:
Den svenska modellen.
– Det är dags att rädda den här sporten. Det är kris när alla tror att alla friidrottare är dopade, säger Carl Lewis.
Vi träffas i ett soldränkt Monaco och Carl Lewis är sig lik.
Det enda som avslöjar att det gått drygt elva år sedan hans sista OS-guld i Atlanta 1996 är att håret fått sina gråa stänk.
Annars ser han lika elegant och vältränad ut som han alltid har gjort – och är lika pratglad.
Det är inga problem att fylla ett anteckningsblock under en timme med Lewis.
Och efter elva år utanför sporten har Carl Lewis precis startat sitt eget friidrottsstall i Houston, Texas – kallat CL Athletics.
– Ja, jag är tillbaka. Och det är en unik satsning med både ungdomar och färdiga stjärnor i samma grupp. Just nu har vi 400 talanger som får högklassig träning. Men det viktigaste är att ingen av dem någonsin kommer att dopa sig. Det kan jag garantera, säger Carl Lewis.
Tränare är rena langare
Hur är det möjligt?
– Genom utbildning, träning och att få alla att förstå att det är fusk och fel väg att ta. I mitt stall är vi uppmärksamma på allt. Minsta avvikelse så agerar vi. Det handlar om att bygga upp friidrottens tillförlitlighet igen. Det är en fantastiskt sport, men just nu är det ingen som bryr sig eller ens lyssnar. Därför känner jag att jag måste ta mitt ansvar.
Men i ett land som Sverige finns redan det du eftersöker. Där har stjärnorna hittat vägen till framgång utan dopning?
– Ja, det är ett bra exempel och det är det jag vill att alla andra ska ta efter. I USA finns det fortfarande tränare som är rena langare. Men de får fortsätta coacha. Hur ska vi då kunna få publiken att tro på vår sport? Bort med dem. Och de som avslöjas eller erkänner ska bli av med alla medaljer de fått ihop och tvingas betala tillbaka alla prispengar. Sedan spelar det ingen roll om de är 82 år och sitter i rullstol.
Så det är rätt att ta ifrån Marion Jones hennes medaljer?
– Ja, hon gjorde ett medvetet val då hon valde att fuska. Och hon erkände bara för att hon var tvungen och slippa fängelse för att hon ljugit för utredarna. Men Marion Jones problem är vad hon ska säga till sina barn, när de kommer gråtande hem från skolan en dag och frågar varför kamraterna kallar deras mamma för fuskare.
Det låter som ditt CL Athletics är en direkt plankning av Santa Monica Track Club, där du själv var med och som dominerade sprintvärlden i ett decennium?
– Ja, så är det, men jag vill ta det till en annan nivå. Jag tror vi måste bygga lag, där folk kan hålla koll på varandra och där de största stjärnorna kan vara mentorer för de yngre. Det är framtiden. Jag har satsat mycket pengar i det här, men jag är inte efter att tjäna någonting.
Ska vara med i en film
Varför var det så tyst om dig efter sista OS-guldet i Atlanta?
– Jag var 35 år och hade gjort mitt inom friidrotten. Jag hade säkert kunnat hålla på ett par år till om jag dopat mig. Jag har fått många frågor om intervjuer, men kände att jag inte hade något mer att säga. Först nu känner jag att det är dags. Men jag har inte varit sysslolös. Jag har fortsatt att jobba åt Nike och Swatch och jag har satsat på en skådespelarkarriär. Jag ska vara med och spela in en ny film i januari.
Hur var det möjligt att vinna så mycket i den värld du tävlade i?
– Därför att jag jobbade arslet av mig. Det var aldrig någon som såg mig hänga i någon hotellobby inför tävlingarna. Jag var hundraprocentigt fokuserad på det jag hade att göra.
Carl Lewis vet vad han pratar om.
I flera år var hans värsta konkurrent världens mest kända dopningfall – Ben Johnson.
Fem av de största dopningsfallen i historien
Marion Jones
Den amerikanska supersprinterskan erkände så sent som i oktober att hon var dopad i slutet av 1900-talet och i början av 2000-talet då hon praktiskt taget vann allt. Bland mycket annat tre OS-guld. Erkännandet chockade en hel friidrottsvärld.
Ben Johnson
Kanadensarens fusk avslöjades efter 100-metersfinalen i OS i Söul 1988. Han fråntogs guldet och hans världsrekordtid ströks. Innan Johnson stängdes av hann han 1984 ta OS-brons på 100 meter och 4x100 meter.
Katrin Krabbe
Vann dubbla sprinterguld i EM 1990 i Split och vid VM 1991 i Tokyo. Året efter stängdes den dåvarande DDR-löperskan av i fyra år av IAAF för dopning. 1993 förlängdes avstängningen på grund av osportsligt beteende.
Justin Gatlin
Tog OS-guld på 100 meter i Aten 2004. Det blev även brons på 200 meter och silver på 4x100 meter. Året därpå tog han VM-guld på 100 meter. Förra sommaren meddelades han att han testats positivt för dopning. Avstängd i åtta år.
Katerina Thanou
Den grekiska sprintern stängdes av precis före OS i Aten 2004 då hon tillsammans med landsmannen Kostas Kenteris inte närvarade vid ett dopningstest. Hon stängdes av i två och ett halvt år.