Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Jönsson: Jag mådde så jävla illa

Publicerad 2012-12-14

Jönsson gjorde sitt livs lopp – trots den sjuka uppladdningen: ”Kramp i magen”

Emil Jönsson gjorde sitt livs bästa klassiska distanslopp, trots en vedervärdig uppladdning. Någon timme före start fick 27-åringen i sig fel sorts smör och flydde mot toaletten.

– Jag fick kramp i magen och mådde så jävla illa, säger han.

Följ ämnen
Längdskidor

När Emil Jönsson är på resa är kosten viktig. Han brukar granska innehållsförteckningar för att inte få i sig några produkter som retar hans mjölkallergi. I Kanada verkade det enkelt, för i en affär fanns samma märke på brödet och smöret som han vant sig vid i Sverige. Emil ögnade etiketten som hastigast före köpet.

Slarvet skulle straffa sig.

”Fick enormt ont”

– Före loppen käkar jag två frukostar. En tidig och en innan jag drar iväg till tävlingsarenan. Det blir mycket mackor med smör och pålägg. Efter att jag ätit den här gång- en fick jag enormt ont i magen, säger han.

Vid en närmare läsning såg han att smöret innehöll mjölkprodukter. Det ledde till svåra kramper och smärtor i magen med ett par timmar till 15-kilometersloppet i klassisk stil upp för de ökända klättringarna i Canmores bana.

– Jag kunde inte få i mig mat då, bara sportdryck. Det var jävligt irriterande, säger han.

Emil Jönsson drack och repade sig så gott han kunde. Han presterade ett efter omständigheterna sensationellt lopp genom att hänga med tätklugan de första varven och leda loppet med någon kilometer till mål. Men ett tjuvsläpp kom samtidigt som Tobias Angerer och Evgenij Belov ryckte, så där försvann hoppet om den absoluta toppen.

”Kanske bra”

Tysken Tim Tscharnke skrällvann och Jönsson stakade i mål 16 sekunder senare, som nia. Efteråt la sig svensken öm och trött i sängen.

– Man mår skit efter ett sådant här race. Det är värsta banan jag åkt någon gång, backarna tar aldrig slut. Ofta brukar det vara någon timme, tills man får i sig mat. Sedan i morgon mår man ännu sämre. Då har man muskelont och blir stel, säger Jönsson.

Nia är det bästa du varit i ett klassiskt distanslopp. Hur kan det komma efter magsmärtorna?

– Det kanske var bra att rensa ur några kilon ur magen. Att skita ut dem. Det var kanske en perfekt upladdning.

Gårdagens Fyra BÄsta svenska insatser

1. Emil Jönsson Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Loppet borde vara för hårt för en sprintspecialist som fått i sig fel kost, men utan ett tjuvsläpp i fel läge hade Jönsson kunnat spurta sig till en pallplats. Nu blev han nia.

2. ANNA HAAGBetyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Sextonde plats kan låta blygsamt, men efter den miserabla säsongsinledningen var beskedet välkommet för henne.

3. Anton LindbladBetyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

23:e-platsen är 22-åringens bästa resultat hittills i karriären på ett distanslopp.

4. Jens Eriksson Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

26:a är ett godkänt resultat, men i ett relativt svagt startfält hade klassisktspecialisten troligen hoppats på några placeringar bättre.

Följ ämnen i artikeln