– SVT ska ta tillbaka OS

Publicerad 2011-07-20

Per Yng om den historiska knock han åkte på, SVT:s alla tunga tapp och hur kanalen ska ta tillbaka de största sportevenemangen

För första gången på 50 år står SVT helt utan OS-rättigheter. Frågan, eller frågorna, som många nu ställer sig är:

Kommer kanalen någonsin att sända OS igen?

Har SVT de ekonomiska musklerna som krävs för att ta upp kampen med de kommersiella kanalerna?

Eller kommer de att fortsätta tappa rättighet efter rättighet?

Vi tog reda på svaren.

Per Yng har precis rest sig upp igen. För ett par veckor sedan fick han ta emot en snyting som ingen på Sveriges Television råkat ut för tidigare.

När MTG snuvade SVT på sändningsrättigheterna till OS 2014 och 2016 blev Yng den förste sportchefen i SVT:s historia att tappa ett helt OS.

Frågan är om han blev den sista?

Under de senaste 10-15 åren har TV4 (med Canal Plus) och MTG (med TV3, TV6, TV8, TV10 och Viasat-paketet) klivit in som tunga aktörer på en marknad där SVT fått leka fritt under flera decennium.

De kommersiella kanalerna har plockat russinen ur sporträttighetskakan – och

bara lämnat smulor kvar till SVT.

"Vilka har bättre rättigheter än oss?"

Det är nog känslan hos många i alla fall, men Yng ger snabbt en mer nyanserad bild av läget.

– Vilket bolag har bättre rättigheter än oss nästa år? Vi har fotbolls-EM, vi är

ensamma på sommar-OS, friidrotts-VM inne, friidrotts-EM ute. Det är ett hyggligt utbud för någon som anses vara utslagen på marknaden.

Men de avtalen löper snart ut, vad händer då?

– Att vi inte skulle finnas med på banan finns inte. Målsättningen är att vi ska vara med på de stora mästerskapen som OS, fotbolls-VM och EM. Champions League och Premier League är typiska betal-tv-produkter, där kommer vi inte att kunna vara med, säger han.

Och det kanske inte SVT ska vara heller.

Att lägga hundratals miljoner kronor licenspengar på enskilda rättigheter är inte förenligt med det public service-avtal de måste följa.

”Ska hålla i vintern”

Men kan verkligen SVT fortsätta sända högkvalitativ sport, om priserna fortsätter att trissas upp?

– Absolut, hävdar Yng.

– De stora sporträttigheterna tittar vi på hela tiden. Vintern ska vi hålla i, till vilket pris som helst. Våra skidrättigheter sträcker sig fram till 2017 då vi har längd-VM, till exempel. Vi ska vara med på de stora mästerskapen. Vi kanske måste välja bort någonting annat då men vi kan inte bara syssla med svenska mästerskap och svensk lagidrott, vi måste ha några juveler i kronan också.

Ta fotbolls-VM till exempel. Det är väl rimligt att tro att det bara blir dyrare. Om ni inte lyckas köpa OS, hur ska ni kunna lösa ett fotbolls-VM i framtiden?

– Det är svårt att veta vart prisbilden tar vägen men vi ska greja fotbolls-VM 2018. Vi har ju grejat det hittills så det hyser vi gott hopp om att säkra. Det börjar bli dyrt och snart så orkar ingen bära hela rättigheter på egen hand. Man kan få se samarbeten som överraskar i framtiden, säger Yng som är förvånad över hur prisutvecklingen på sporträttigheterna har sett ut de senaste åren.

– När man pratar om bostadspriser så brukar man prata om en bubbla. Det brukar gå tillbaka och någon gång kommer det att hända även sporträttigheter. Det finns en smärtgräns någonstans.

Hur nära ligger den smärtgränsen?

– Sporträttigheterna påverkades aldrig av nergången 2009, det märktes överallt annars, men det märktes inte speciellt mycket på sporträttigheter. Om annonsintäkterna viker, vad händer då? De kommersiella kanalerna har byggt sig konjunkturkänsliga. Det kommer dåliga tider och rättigheterna kommer nog att valsa runt, det tror jag.

Hemlig idé på gång

Pengarna som ni aldrig fick lägga på OS, får ni köpa någonting annat för dem?

– Jag önskar jag kunde svara ja på den frågan. Vi kan inte komma med vilken idé som helst så pengarna går inte per automatik till oss. Kommer vi med bra grejer så ligger vi bra till att få dem. Det farligaste man kan göra är att springa iväg och handla i affekt. Då kan man ångra sig jävligt fort.

Vad har ni för ”bra grejer” på gång?

– Det finns ett scenario för vad vi ska göra utan OS och det frigörs ju pengar. Om jag skulle säga vad vi ska lägga krämet på skulle jag vara en idiot. Det är som att visa sin hand i poker, säger Yng.

Han ber mig stänga av bandspelaren och berättar sedan om en idé som föddes på

redaktionen för ett tag sedan.

Den är fortfarande i sin linda och det speciella med idén är tanken på hur den ska paketeras och presenteras för tittarna.

Jag faller pladask för den.

– Det finns stora värden i att vara reklamfria. Vi kan göra det annorlunda och den här redaktionen är väldigt bra på att komma med nya idéer. Det roligaste är att hitta på någonting som inte är gjort. Det är det som är utmaningen. Det behöver inte kosta hundratals miljoner.

Vill få lagen på sin sida

Nyligen gick Norges kulturminister ut med ett förslag som går ut på att de tio största idrottsevenemangen av nationellt intresse SKA sändas i fri-tv.

Enligt norsk lag.

Tycker du att Sverige ska tänka i samma banor?

– Ja, det tycker jag.

Varför?

– För att skattemedlen används för att bygga upp och finansiera svenska idrottsmän, ledare, tränare, arenor och träningsanläggningar. Ska de då, när de blivit tillräckligt bra, uppträda i betal-tv? Det finns ett sådant tänk i den politiska processen och jag tycker att man ska fundera vidare på det.

Kommer SVT att ha några av de stora rättigheterna kvar om tio år?

– Ja, det kan jag garantera att vi har. Hur det är om 30 år däremot, det vet ju ingen. Men OS ska tillbaka till SVT.

SVT:s sportchef om...

...han fick välja att äga en sporträttighet på livstid?

– OS. Det är ingen tvekan om att det är den bästa rättigheten för oss. Den passar väldigt bra i Public service.

... varför SVT sänder glima och extrem enduro under SM-veckan?

– Det är samma tänk som under ett OS. Det är stort och smått ihop. Friidrotten och simningen är de stora tävlingarna. Jag är säker på att det här kommer att växa och bli större. Och om tre år kommer ni också att vara på plats.

... han fick ”stjäla” en rättighet från någon av konkurrenterna?

– Ett handbollsmästerskap från TV4. Det är en riktigt bra tv-sport. Och vem vill inte sända en CL-final i fotboll?

... hur han tror att OS kommer att se ut i reklamkanalerna?

– De gör bra sport när de bestämmer sig, men de gör det inte på samma sätt som vi. Det kommer ju bli andra kommentatorer och nya röster än vad folk är vana vid. Och visst kommer reklamen att vara störande, folk är ju vana vid att se OS rent i SVT.