Vann kvartsfinalen med hela 7-3 eftern en knockutstart

Det skulle bli ett stjärnornas krig.

Det blev en uppvisning.

Kanada blåste Ryssland av planen och ur OS-turneringen efter storseger med 7–3.

Efter två raka VM-finalförluster och en 40 år lång segertorka i OS-sammanhang mot Ryssland kom den kanadensiska revanschen.

Den blev gruvlig.

Kanada formligen blåste Ryssland av planen och publiken i ett rockande och rollande Canada hockey place fick hela byggnaden att gunga med.

Det var attack, attack, attack som gällde i en första period där kanadensarna pepprade den darrige ryske målvakten Jevgenij Nabokov med 21 skott. Det stod 4–1 efter en period och drygt fyra minuter in i andra lyste siffrorna 6–1 hånfullt mot ryssarna.

Först då, tre mål för sent, bytte ryske förbundskaptenen Vjatjeslav Bykov ut Nabokov.

Å andra sidan hade det förmodligen inte hjälpt ens om Stålmannen vaktat det ryska målet.

Kanadensarna var överallt och gjorde fem mål inom loppet av knappt tolv minuter från mitten av den första till början av den andra perioden. Totalt hade kanadensarna sex olika målskyttar och 14 spelare som gjorde poäng i matchen. Corey Perry blev tvåmålsskytt och Dan Boyle och Ryan Getzlaf svarade för tre poäng, ett mål och två assist.

Kedjan med Jonathan Toews, Dany Heatley och Rick Nash raderade dessutom ut ryssarnas stjärnkedja med Alexander Ovetjkin, Jevgenij Malkin och Alexander Siomin. Bara Malkin kom med i målprotokollet med en assist.

Det var utklassning, en gyllene lagseger och ett monumentalt lyft efter den darriga inledningen på turneringen. Bitvis har kritiken varit svidande.

Nu är Kanada tillbaka i vinnarspåret igen, och optimismen flödar – "Vi vill ha Sverige" skrek publiken i slutet.

Så blir det om Tre Kronor vinner sin kvartsfinal över Slovakien.