Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Björns miljoner ska locka Tigern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-26

Björn Örås om visionerna för SAS Masters: ”Inom fem år ska vi bli tvåa – efter British Open...”

BARSEBÄCK. Han sålde halva sitt företag och plöjde ner 375 miljoner kronor av sina egna pengar för att bygga en golfbana i världsklass.

Nu ska Björn Örås göra SAS Masters till Europas näst största tävling.

– British Open är störst och kommer så förbli. Men vi ska bli tvåa, säger han.

Sedan berättar han hur det ska gå till och vad det kostar att få Tiger Woods till Sverige.

– Tre miljoner, undrar jag.

– Tre miljoner, skrockar Björn Örås. Det är det senaste jag hörde. Bara för att ställa upp.

Vi pratar dollar, alltså nästan 23 miljoner svenska kronor, bara för få Tigern till en tävling.

Det är bra att få grepp om vad golfens stjärnor tar i startavgift innan man ställer sig på barrikaderna och ropar efter Woods, men det är uppenbart ännu bättre att äga jävlaranamma.

Åtta år framöver

Björn Örås sålde år 2000 tjugo procent av aktierna i Poolia för 600 miljoner kronor och lade lite snabbt 375 miljoner på att bygga en golfanläggning i absolut världsklass, sedan tog han över SAS Masters och nästa år blir hans Bro Hof permanent värd för tävlingen i åtta år framöver.

Där ska den växa till en av Europas största.

– Bro Hof är byggd för att kunna stå värd för för världens största golftävling, säger han på terassen till Barsebäcks klubbhus.

Vi sitter och småsippar på var sin kaffe, ser havet ett stenkast bort och hör vinden bära med sig det knackande ljudet av en drive på tians tee nedanför oss när Örås pratar om visioner.

Plats för 75 000

– Det finns säkert andra banor som är bättre ur ett spelarperspektiv, men inte ur publik och tävlingsperspekltiv. Det tror jag den här banan kan bli världsberömd för. Avslutningen Victory Valley kan ta en publik på 75 000 och där ser man allt som händer på hål 17 och 18.

Hur stor ska SAS Masters bli?

– I dag är Scandinavian Masters (Örås säger bara tävlingens förra namn) på runt 45:e plats i prispengar på Europatouren, nästan sist av alla tävlingar. En gång var vi på tredje plats. Nu är målsättningen att inom en femårsperiod komma på plats två, efter British Open.

Vad ska potten landa på?

– I dag är den runt 10 miljoner, men inom fem år ska den vara 50 miljoner.

Hur ska vi ta oss dit?

– Vi i Sverige måste kämpa tillsammans. Scandinavian Masters var en gång i tiden framgångsrik, men ska vi hänga med i konkurrensen måste vi hjälpas åt och höja prispotten.

Hur?

– Det är inget publiken gillar att höra, men vi måste höja priset på biljetterna. Det är inte rimligt att betala 1 800 kronor för Madonna medan många går gratis på SAS Masters. Och vi måste öka sponsorintäkterna. Då får alla se bättre spelare för varje år och då självförsörjande.

Vad innebär det att SAS Masters nu har spelveckan efter British Open?

– Europatouren är snälla mot oss. Med den nuvarande prispotten skulle vi egentligen aldrig fått den, men de vill satsa och ge oss chansen. Och amerikanerna vill inte flyga över Atlanten mer än till British Open. Att ha veckan efter ökar chanserna att få dem hit.

Woods för dyr – just nu

Är det realistiskt att få hit Woods?

– Han är för dyr just nu, men om en sponsor skulle ta hit honom när vi graderat upp tävlingen skulle vi bli jätteglada. Men det är farligt att hänga upp tävlingen på en spelare. Vad händer om han missar cutten?

Hur mycket har du själv lagt ner på Bro Hof?

– 375 miljoner privat skattade kronor, men det blev en kraftig felbudgetering (skratt). Budgeten var på 200 miljoner men vi har valt att göra allt så bra det går.

Och det ska även öppna dörren för Ryder Cup 2018...

– Precis. Men vi måste ta hjälp av hela golf-Sverige. Golfförbundet står bakom, svenska PGA och näringslivet. Alla står bakom. Men vi måste även få med regeringen, Stockholms Stad och Upplands Bro kommun. Men det ser lovande ut på alla fronter, men det handlar om mycket pengar. Det mesta handlar om ett tioårigt åtagande att gradera upp SAS Masters, annars får vi aldrig Ryder Cup. Men vi ska göra allt vi kan och beslutet meddelas april 2011. Visste du att en dryg miljard människor såg Ryder Cup på tv när det spelades i USA förra gången? Helt galet.

Så om allt går vägen har vi Ryder Cup 2018 och snart Europas näst största golftävling?

– Ja, det är inte dåligt va, säger Örås och skrattar.

– Och då vore det fanken om vi inte fick hit världens bästa spelare. Men får vi inte det kommer vi göra ännu mer för att få hit honom. Vi ger oss inte.

Så ska SAS Masters bli näst störst i Europa

Ska spelas på Bro Hof 2010 till 2017 som är byggd för stor publik (uppges kunna ta in 300 000 åskådare på en dag med möjlighet för 75 000 att se avslutningen över hål 17 och 18).

Fast spelplats ska få spelarna att vilja komma tillbaka.

Tävlingen ska uppgraderas från år till år med mer prispengar, större namn och större publik.

Målsättningen är att ha den näst största prispotten i Europa inom fem år – 50 miljoner kronor.

Bättre namn ska ge mer publik som ska locka mer sponsorer som ska ge högre prispott som ska ge bättre namn.

Europas fem mest penningstinna turneringar

1) British Open

Turnberry, 52 miljoner kronor.

2) BMW PGA Championship

Wentworth Club, 49 miljoner kronor.

3) Open de France

Le Golf National, 44 miljoner kronor.

4) Alfred Dunhill Links Championship

Old Course, St Andrews, Carnoustie & Kingsbarns, 38 miljoner kronor.

5) Barclays Scotish Open

Loch Lomond GC, 38 miljoner kronor.

Följ ämnen i artikeln