Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Så kan dövblinde Torbjörn följa sonens fotbollsmatch

Publicerad 14.55

Torbjörn Svensson, 41, är dövblind.

I ett klipp på sociala medier delar han med sig av hur han trots det kan uppleva sin sons fotbollsmatch.

– Jag är jättetacksam över att klippet har blivit så uppmärksammat, säger Torbjörn Svensson.

I klippet står Torbjörn Svensson, 41, i publiken på en fotbollsmatch. Det är hans son som spelar. Bakom Torbjörn står hans tolk. Med händerna mot Torbjörns rygg gestaltar hon fotbollsmatchen för honom. Hon drar fingrarna över ryggtavlan. Från vänster skulderblad till höger, bollen har precis skjutits från ena sidan av planen till den andra. När hon klappar med både händerna högre upp på ryggen vet Torbjörn att publiken applåderar. Han kan känna matchstämningen.

Signalerna kallas för socialhaptisk kommunikation.

På det här sättet har Torbjörn kunnat uppleva flertal fotbollsmatcher, hockeymatcher och golfrundor.

– I klippet får jag följa vad som händer på fotbollsplanen. Men i andra situationer så använder jag det som syntolkning av miljö, andra människors känslor, och lite enklare kommunikation, säger Torbjörn Svensson.

Vi kommunicerar egentligen via skrift. Att få tillgång till en dövtolk kan ta tid. Istället läser Torbjörn mina meddelanden i punktform, och svarar i textform. Han använder taktilt teckenspråk som första språk, men använder även rösten, då han tidigare i livet varit hörande.

”Delaktighet är så extremt viktigt”

Torbjörn har länge delat med sig av sitt liv som dövblind. Han föddes med dubbelsidig hörselnedsättning och diagnostiserades som 28-åring med Ushers syndrom typ 2, en kombinerad syn och hörselnedsättning. Sedan han fick diagnosen 2012 har han bloggat om sina upplevelser.

Men klippet på när Torbjörn får ta del av sin sons fotbollsmatch har nått ut till ny publik.

Inlägget har nämligen fått över fyra miljoner visningar på Instagram och Facebook tillsammans, och har fått spridning även internationellt.

– Jag är jättetacksam över att klippet har blivit så uppmärksammat. Dövblindhet är ett otroligt anonymt funktionshinder, och vi är väldigt lätta att köra över.

I samband med inlägget ville Torbjörn lyfta vikten av delaktighet, något han har skrivit om flera gånger sedan han fick diagnosen.

– Delaktighet är så extremt viktigt genom hela livet, oavsett om det är i sportsammanhang eller i andra sociala sammanhang i livet, säger han.

Har tidigare nekats utökad assistans

För cirka ett år sedan fick Torbjörn beslut från kommunen som innebar att de 56 timmar han hade med kontaktperson i veckan skulle dras ner till 20 timmar. Timmarna är insatsen som Torbjörn får med sina barn och den minskade antalet timmar innebär alltså ännu mindre tid med barnen.

– Problemet med dövblindhet är att vi oftast inte är en del av samhället, mest på grund av den hårda politik som förs idag där man inte prioriterar allas lika värde och ser till att alla får lov att vara delaktiga.

Vad betyder det för dig som pappa att få vara med när din son till exempel spelar fotboll?

– Det betyder så otroligt mycket för mig. Det är ju en självklar sak att när ens barn gör något så vill man ju finnas där och dela upplevelsen. Men också att min son får ha sin pappa där, det tror jag är ovärderlig om vi båda ska ha en fungerande relation, säger Torbjörn Svensson.