Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Qatar köper sin publik

Publicerad 2014-12-18

– Qatar har en sann passion för idrott. Allt i vårt land kretsar kring idrott.

Så lät det när Qatar vann sitt senaste värdskap, för friidrotts-VM 2019.

I en kartläggning av nyhetsbyrån AP framkommer dock att landets idrottsarrangörer på en bred skala betalar utländska gästarbetare för att fylla läktare.

Qatar fortsätter att satsa tungt på idrotten. Det oljestinna landet som köpt in sig i fotbollsklubbar, arrangerat ett sim-VM och ska arrangera både handbolls-VM och fotbolls-VM.

Utöver det har landet meddelat att man även satsar på att arrangera ett olympiskt spel i framtiden.

Men landet kritiseras ofta för misstänkt korruption och gästarbetarnas usla förhållanden i landet. Skräckhistorierna har avlöst varandra runt om i fotbollsvärlden vill flera stormakter att världsmästerskapet flyttas. 

Förbundet ska utreda

Nu avslöjar nyhetsbyrån AP att arrangörer inom en rad sporter i landet betalar och transporterar gästarbetare till idrottsevenemang för att ge intrycket av att man är ”en nation av idrottsfans”.

Enligt AP betalas gästarbetarna motsvarande mellan 7 och 40 kronor för att sitta på läktaren under exempelvis en fotbollsmatch.

Vid Qatar Open – världscuptävling inom beachvolleybollen – i november ska runt 150 arbetare ha varit på plats mot betalning. Det internationella beachvolleybollförbundet uttryckte förra månaden sin glädje över att folk ”gått man ur huse” men säger nu i en kommentar till AP att man kommer att söka förklaring hos de qatariska arrangörerna.

Inte populärt

Det ska huvudsakligen röra sig om män från Ghana, Kenya och Nepal. Vid volleybollturneringen berättade ett antal kenyanska män för AP att man blivit lovade motsvarande drygt 40 kronor.

De köpta fansen berättade även att de regelbundet fyller läktare runt om i landet mot betalning. För att närvara vid en fotbollsmatch i den qatariska ligan får de motsvarande drygt 23 kronor och för en handbollsmatch hade en man fått 90 kronor.

Problemet är enligt AP inte nytt. En myndighetsundersökning bland 1 079 qatariska medborgare i januari visade att de köpta fansen kan ha negativa följder. Två tredjedelar av de tillfrågade hävdade att ”utspridningen av köpta fans” bidragit till att de valt att stanna hemma från fotboll.