Dagens namn: Lennart, Leonard

Fördel AIK i kampen om Europa League

Publicerad 2013-10-04

Månsson: Arokoyo och Ivanovski såg ut som Papphammar och Mr Bean i sitt samarbete

Fem mål, femton klara målchanser och ett så svängigt spel att det knappt går att analysera.

En slutsats är dock enkel att dra efter Mjällby-AIK 2-3 på Strandvallen.

Det är fortfarande fördel AIK i kampen om Europa.

Oskar Månsson.

I måndags såg jag Malmö FF-Mjällby på Swedbank Stadion.

Matchen slutade 1-0 efter en sen Erik Friberg-nick, men det var nära att bortalaget höll undan.

Mjällby ställde upp med ett handbollsförsvar, dödade farliga ytor i och utanför straffområdet, samtidigt som Gbenga Arokoyo och Daniel Ivanovski gjorde fenomenala insatser i mittförsvaret så länge de kunde och orkade (Arokoyo bars ut på bår efter 70 minuter, Ivanovskis energi tog slut i samma veva).

Tränaren Anders Thorstensson var i det närmaste lyrisk efteråt, och jag förstod honom.

Det Mjällby hade presterat var inte vackert, men det var effektivt.

Svängig och galen match

Inför kvällens match pratade Thorstensson om att möta AIK högre upp i banan, bland annat för att "visa stolthet" på hemmaplan.

Matchbilden blev, för att underdriva nåt djävulskt, helt annorlunda.

Jag brukar anteckna mål och sådana chanser som Hasse Backe kallar "hundraprocentiga" när jag följer matcher och den här gången gjorde jag inte annat än att knappa ner minuter och händelseförlopp, framförallt i den första halvleken.

Häng med!

14 Pär Ericsson styr bollen i mål, men vinkas av för offside.

20 Nabil Bahoui sätter 0-1, snyggt framspelad av Henok Goitom.

25 Goitom nickar in 0-2 efter ett precist inlägg av Robin Quaison.

28 Pär Ericsson försöker trycka in bollen, men stoppas på mållinjen.

29 Daniel Ivanovski nickar i stolpen från en halv meter efter en hörna.

35 Bahoui skjuter tätt, tätt utanför. Martin Mutumba spelar fram.

37 Kennedy Igboananike får bollen till skänks och sprintar in 0-3. Arokoyo och Ivanovaski ser ut som Papphammar och Mr Bean i sitt samarbete.

43 Andreas Blomqvist (personlig favorit) dundrar in 1-3 i krysset. Drömmål.

45 Pär Ericsson trycker in 2-3 från nära håll. Svagt AIK-försvar.

…och så tog vi paus, vilade ögonen några minuter innan det brakade loss igen...

49 Martin Mutumba sätter en retur i mål, men är offside.

53 Mahmut Özen får helt öppet nickläge, men träffar Kenny Stamatopouolos från tre meter.

54 Arokoyo tar bollen med handen – AIK borde ha fått straff.

57 Mutumba skjuter tätt utanför från straffområdesgränsen.

67 Goitom avslutar från ungefär samma läge. Bollen stryker ribban, landar på nättaket.

72 Kristian Haynes löper till sig ett friläge, men skjuter över.

80 Pär Ericsson nickar i jätteläge, men Stamatopoulos konsträddar.

90 Mattias Asper springer upp på två hörnor. Tumult, men ingen ren målchans.

95 SLUT! 2-3. AIK tar andra raka segern och håller greppet om Europa.

Fördel AIK mot HIF

För Europaplats, det är precis vad det handlar om.

I tabellen är det ett litet pinnhål mellan en tredje- och fjärdeplats, i realiteten avgör det hela säsongens omdöme.

Om AIK blir trea uppfyller man målet om att få kvala till Europa League och året blir därmed "godkänt" efter många om och med.

Om AIK blir fyra måste säsongen betraktas som ett stort misslyckande med tanke på de dubbla cupfiaskona.

Just nu ser det, hursomhelst, lovande ut.

AIK har 49 poäng på 27 matcher och två raka segrar.

Helsingborg har 46 poäng på 26 matcher, fyra matcher utan vinst och svenskt rekord i kaosrubriker.