Thörnblad om psykiska ohälsan hos OS-aktiva: ”Kan drabba alla”
Uppdaterad 2021-08-03 | Publicerad 2021-07-28
Flera OS-aktiva har öppet berättat om sin psykiska ohälsa.
Det är ett viktigt steg i att belysa att det kan drabba vem som helst, menar före detta höjdhopparen Linus Thörnblad.
– Det kan knäcka även den som verkade starkast, säger han.
Linus Thörnblad var en av världens bästa höjdhoppare. Men som 25-åring avslutade han karriären. Hans psykiska ohälsa gjorde att han inte kunde fortsätta.
Då, 2010, var hans ensam i idrottsvärlden om att prata om sin mentala hälsa. I dag är det fler som vågar berätta. Bara under första OS-veckan har ämnet blivit aktuellt flera gånger.
Cyklisten Jenny Rissveds har tidigare berättat öppenhjärtligt om sin psykiska hälsa, så väl som tennisstjärnan Naomi Osaka. Även amerikanska gymnasten Simone Biles har delat med sig om att det var mentala problem som fick henne att bryta lagfinalen i gymnastik.
”Setts som odödlig”
Att de pratar om det är en bra utveckling från när han var aktiv, menar Thörnblad.
– Det är jättetråkigt att det är så här, men det är också bra att de upplyser kring ämnet och visar att det kan drabba vem som helst. Andra som är drabbade kanske inte känner sig lika ensamma i det, säger han och lägger till:
– Biles har ibland setts som odödlig men det här kan knäcka även den som verkade starkast. Det öppnar ju för att man måste jobba med det.
För det finns mycket kvar att arbeta med. En detalj som Thörnblad önskar att man fokuserade mer på är mental återhämtning.
– Det finns mental träning för att prestera men inte för återhämtning. Huvudet behöver återhämta sig lika mycket som kroppen. Men det är svårare, för det är så individuellt. Någon behöver läsa en bok, någon annan går på yoga eller klipper gräsmattan, menar han.
Lära av gamla idrottare
Dessutom tror Thörnblad att det finns mycket att lära av gamla idrottare som har haft liknande problem.
– Synen har ändrats så mycket sedan dess. Det har blivit mer acceptans och arbetas mer kring. Men idrotten borde ta hjälp av vår erfarenhet, för att idrottare i dag inte ska behöva göra om våra misstag.
I dag mår Thörnblad bra, men det tog lång tid att ta sig dit där han är nu.
– Det har varit en lång resa med många misstag på vägen för det fanns inte lika mycket kunskap då. Men i dag, elva år senare, tycker jag att jag är på en bra nivå.
Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo
Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen
OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021