Skrällen kom av sig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-13

Sverige chockstartade mot Sydkorea – men tredje raka förlusten sätter press på Blågult

Damhandbollslaget chockstartade mot OS-favoriterna.

Men efter svensk ledning med 9–5 vaknade Sydkorea.

Sverige orkade inte stå emot och en svag avslutning av första halvlek förstörde dagen för Blågult.

Nu måste Sverige slå både Tyskland och Brasilien för att nå kvartsfinal.

Johanna Ahlm.

Efter 23–31 krävs troligen segrar mot både Tyskland och Brasilien för att Ulf Schefverts handbollsdamer ska få spela kvartsfinal i Peking.

Annars inledde Sverige och Johanna Ahlm matchen mot Sydkorea strålande. Ahlm, 20, kastade in fyra bollar på fyra minuter och efter tolv minuter ledde Sverige med 9–5 mot det vice olympiamästarlaget. Men sedan gick det mesta fel. Efter ytterligare tolv minuter låg Sverige under med 10–14.

Linnea Torstensson sköt och sköt, men fick att in bollen bakom Yongran Oh. Det var bara mästerskapsdebuterande Frida Toveby som lyckades tråckla in ett mål under den tunga svenska tolvminutersperioden.

Underläget var fem bollar i halvtid och blev åtta till slut, 23–31.

Måste vinna två matcher

En förklaring till förlusten var att Sverige ofta fick spela med en tjej mindre på plan. Sverige stod på sex utvisningar innan Sydkorea fick sin första tvåminutare efter drygt 51 minuters spel. Den utvisningen kom först efter att förbundskapten Ulf Schefvert skällt ut det polska domarparet och själv dragit på sig ett gult kort.

Vägen till kvartsfinal blir nu både lång och krånglig. Exakt hur krånglig avgörs efter eftermiddagens match mellan Ungern och Tyskland.

Svenskorna har kvar att möta Tyskland och Brasilien, det troliga är att det krävs två segrar för att ta en plats i kvarten.

– Vi orkade inte riktigt stå emot, säger lagkaptenen Tina Flognman till SVT.